Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божана Славкова за поезията и каузите, които си струват

Победителката от конкурса "Мили Дуели" подготвя инсталация за свободата в Бургас

| обновено на 02.05.24 в 15:48



Първата българка, лауреат на Международния поетичен конкурс "Мили Дуели" (Mili Dueli), ще гостува в Дома на писателя на 8 май от 18.00 часа. Божана Славкова спечели конкурса в конкуренция на над 700 автори от повече от 100 страни. Участието в конкурса е протекло на няколко етапа, уточни тя и посочи за стихотворението „Дървото с некролозите“, което й донесе голямото признание пред БНР-Бургас:

„Стихотворението е общочовешко и говори за големи теми като семейството, смъртта, паметта по личен начин. Дадох си сметка, че то е с много местен контекст-дървото с некролозите е нещо чисто българско, балканско може би, не във всички страни го има.“

Силата на поезията е подкрепена визуално. Тя е придружена от видео, създадено заедно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. По този начин поезията достига до много повече хора, смята 19-годишната българка. Голямата награда от конкурса е издаването на стихосбирка в бутиков тираж. Тя ще бъде на два езика-български и босненски.



The Necrology Tree from Denislav Marinov on Vimeo.

Въпреки че все още няма своя книга, Божана Славкова има какво да представи пред бургаската публика. Модератори на срещата в морския град ще бъдат заместник-кметът с ресор “Култура“ Диана Саватева и поетесата Яна Вълчева.  

Божана се занимава с музика, визуални изкуства, театър и пърформанс. В момента подготвя третата си инсталация "Форма на свободата". За първи път обаче тя ще бъде на закрито-в Международния младежки център в комплекс "Меден рудник". Откриването в Деня на Европа -9 май от 18 часа. Инсталацията е от предмети, събирани по време на пътуванията на Божана в 17 европейски страни. Проектът е кофинансиран от Европейския парламент. С него искам да покажа каква голяма свобода на движение и изразяване имаме в момента, такава, каквато моите родители, баби и дядовци не са имали, повече млади хора да осъзнаят колко сме свободни и че за да останем свободни, е важно да гласуваме на 9 юни, подчертава младата поетеса.


Божана е възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Специалността й е флейта. Първата и награда за стихотворение е от конкурс на Ротари клуб Бургас „Моят град, моят Бургас“ през 2016 г. Впоследствие печели множество отличия. Сред тях Национален литературен конкурс "Петя Дубарова", Бургас, 2020 - Поощрение за поезия,  литературен конкурс на тема „Светулки в шепите на времето“, Клуб на дейците на културата „Нов живец“, Атина, Гърция, 2020, Първи места в раздел поезия и проза; плакет за принос в културния живот на българите в Гърция,  конкурс „Малки поетики“, 2021 - Grand Prix в раздел литература, „Искри“, БНР - лауреат на конкурса през 2020 и 2021,  Национален младежки конкурс „Веселин Ханчев“, Стара Загора, 2020, 2021,2022,2023 – поощрения. Поезията й е публикувана редовно в „Нова асоциална поезия“, има публикации в литературното списание „Ах, Мария“, в младежкото списание „WeMatter” и в редица уебсайтове.

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с двете си изпълнения: кавър на "Завръщане" и авторската си Losing my mind.  Теодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29