Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Багрилница за великденски яйца се проведе в центъра на Бургас


Багрилница на великденски яйца се проведе на Велики Четвъртък до Часовника в Бургас. Жените от пенсионерския клуб и читалище „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово показаха как са се боядисвали в миналото яйцата с естествени материали.

Традиция за християните по цял свят е боядисването на яйца. Прието е обичаят да се състои на Велики четвъртък или на Велика събота преди Възкресение Христово.


В миналото са използвали цветя и билки за постигане на различните цветове, разказаха Мими Стоянова и Зорка Кирова от пенсионерския клуб:

„Варим девет вида билки, които използваме за чай и в отварата като се сложи яйце се получава кафяв цвят. Слагаме лайка, мащерка, бял равнец, липа и др. Червеният цвят се получава от люспите на лука, билката балдаран се използва за зелено, а куркумата за жълто, от червеното зеле се получава син цвят."


Дамите разказаха, че първото яйце винаги се боядисва червено и с него се рисува кръст на челото на децата за здраве. То се поставя на иконата и по него се гадае каква ще е годината.  

Второто яйце също са оцветява в червено и се оставя в църквата в събота в края на литургията, която продължава след полунощ. Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синьото символизира непорочност, виолетовото кръста, зеленото – Христовите ученици, а жълтото самия Бог.

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Неда Загорска изработва фолклорни носии, четнически униформи и текстилни изделия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 19.05.24 в 17:30
Веселин и автобусът, който ще се превърне в сърф кемп

Веселин Деспотов превръща стар автобус в сърф кемпер и ще обикаля по Черноморието

Веселин Деспотов е от София. Той е собственик на специализиран парк в Царево, насочен към екстремните спортове, отдиха и почивката. Веселин е сърфист, затова и е решил да трансформира автобус в сърф кемп , с който да обикаля както по Черноморието, така и из Европа, но специфичното е, че ще организира и secret parties /“тайни партита“/. Той..

обновено на 19.05.24 в 15:48

Бижута с куркума, спирулина и кафе? Защо не!

Бижута с подправки? Защо не! Десислава Петрова забърква куркума, черен пипер, спирулина и морска сол във вълшебни обици, които освен, че са елегантни и еко, носят и свой аромат. За предаването „Ева в неделя“ тя сподели, че от малка е запленена от изкуството   и въпреки, че работи като графичен дизайнер все я тегли да създава красота с ръцете си:..

публикувано на 19.05.24 в 14:00

Бургазлийката Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан

Носителката на титлите Мисис България и Мисис Европа Станислава Андреева е една от актрисите, които този уикенд ще преминат по червения килим на Филмовия фестивал в Кан. Бургазлийката от три години се обучава при най-добрите преподаватели по актьорско майсторство, дикция, правоговор, четене на аутокю и режисура. През последните години е получавала..

публикувано на 18.05.24 в 11:26

Милен Николов: Очакваме хиляди посетители в Нощта на музеите в Бургас

Копието на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологическия музей в Бургас по повод на Нощта на музеите. Инициативата се провежда днес в хиляди музеи и галерии в десетки европейски страни.  Ценната изложба ще остане до 30 август, като сме предвидили и още интересни изложби във всяка едно от експозициите на музея, разказа в..

обновено на 18.05.24 в 11:02

В Малко Търново канят на кулинарен и фолклорен фестивал

Кулинарен и фолклорен фестивал ще се проведе в Малко Търново . Кулинарен фестивал "Вкус(на) Странджа" и Национален фолклорен фестивал "Хоро в Странджа" очакват гости на пл."Преображение". Събитията са организирани от Община Малко Търново.  Проявата ще е под надслов "Открий себе си в Странджа" и цели да привлече повече туристи. Поканата..

обновено на 18.05.24 в 09:27

Европейска нощ на музеите 2024 и в Сливен

Община Сливен за пореден път се включва в Европейската нощ на музеите.  Официалното откриване е предвидено за днес  от 18 часа пред Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“. Със свои изпълнения група „Монолог“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова ще поздравят присъстващите. В събитието ще се..

обновено на 18.05.24 в 08:13