Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия ден на Великден се отслужва Второ Възкресение

По традиция днес преди обед, в първия ден на Великден, се отслужва тържественото богослужение, познато като "Второ Възкресение".

Това е Пасхална вечерня, по време на която се чете светото Евангелие на различни езици. Нарича се "Второ Възкресение", защото след празничните служби през отминалата нощ за втори път днес се огласяват евангелските четива, разказващи за Възкръсналия Христос.


Дошлите миряни в храм "Св. св. Кирил и Методий" и "Св. Богородица" се помолиха за здраве и благоденствие. Те пожелават мирни дни, щастие и доброто да е повече сред хората.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър награди учители и културни дейци

Несебър тържествено отбеляза  24 май  с церемония по награждаване на 29 учители  и трима културни дейци. Отличията връчи кметът на община Несебър Николай Димитров. В словото си за празника той подчерта ролята на великите книжовници, дипломати и духовници - светите братя Кирил и Методий, и на тяхното дело, благодарение на което  в България се..

публикувано на 24.05.24 в 15:29

И Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение..

публикувано на 24.05.24 в 15:12

Община Камено награди изявените си учители и ученици

Стотици възпитаници на училищата в община Камено и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В тържествата се включиха представители на всички учебни заведения в община Камено, културни и..

публикувано на 24.05.24 в 13:36

Над 11 хиляди ученици и културни дейци се включиха в празничното шествие в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Многохилядно празнично шествие премина по пешеходните улици на Бургас. В общоградското отбелязване на 24 май участваха 35 детски градини, 45 учебни заведения, представители на четирите университета в града, духовенството, читалища и културни институти.  В пищното шествие се включиха музикални и мажоретни ученически състави, родители и гости на..

публикувано на 24.05.24 в 12:03

Марин Киров към зрелостниците: Където и да сте, влизайте изправени, вие сте от Царево

Кметът на община Царево Марин Киров отправи празнично приветствие по случай 24 май -  деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Той се обърна към зрелостниците от града, призовайки ги, където и да са да влизат изправени, защото са от община Царево.  "В каквато и ситуация да..

публикувано на 24.05.24 в 11:46

Многолюдно празнично шествие премина по улиците в Ямбол

С многолюдно празнично шествие, благодарствен молебен  и богата културна програма Ямбол отбелязва  Деня на светите братя Кирил и Методий. Официално бяха  връчени и наградите за принос в  образованието и просветата. Хиляди ученици, учители и граждани се включиха в празничното шествие, което премина няколко километра по улиците на града. Аето и..

публикувано на 24.05.24 в 11:09