Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карнавал, велопоход и познавателен тур в програмата на Зеления уикенд в Бургас

| обновено на 15.05.24 в 12:14

Община Бургас ще предложи тематичен бургаски уикенд, посветен на природата и нейното опазване. Заедно с Българска фондация „Биоразнообразие“ и РИОСВ-Бургас ще се проведе Карнавал на биоразнообразието на тема „Бургас на три езера“. Цветната феерия събира желаещите в петък, 17 май,  в 17.00 ч. на площад „Атанас Сиреков“. Единственото по рода си дефиле с костюми ще премине по ул. „Богориди“ и ще завърши в 18.30 ч. на открита сцена „Охлюва“, където децата ще се представят и всички участници ще бъдат наградени. Покана за участие с регламента на Карнавала вече е отправена до всички детски градини и учебни заведения в Бургас.

От Фондация „Биоразнообразие“ са подготвили още много активности в събота, 18 май. На брега на Атанасовско езеро (Пътека на саблеклюна и Укритие) ще ви очакват йога занимания на открито, лекции за Атанасовското езеро и наблюдения на птици, както и Фотографски събор "Виа Понтика – Вечният път на птиците". Един от най-интересните моменти ще бъде в съботната вечер, в 20.00 ч. - Приказки от здрача: нощната дива природа в града - нощна разходка със Станимира Делева от БФБ по пътеките около Укритието за наблюдение на нощни видове.

В събота, 18 май, отбелязваме и Нощта на музеите. Природонаучен музей – Бургас също се включва в Зеления уикенд с вход свободен от 18.00 до 00.00 ч. Очакват ви, освен редовните експозиции, и специална такава - Изложба с цветни пана на орхидеите в България.

На 19 май (неделя) от фондация „Биоразнообразие“ ще ви мотивират да грабнете велосипедите или да използвате общинските такива, за да се включите в събитието „С велосипед от ПланетУм до Пода. Сборният пункт ще бъде в 10.00 ч. пред ПланетУм, а в крайна точка „Пода“ ви очакват за наблюдение на птици и беседа.

Отново в неделя Природен парк „Странджа“ ще очаква всички любители на природата с познавателен поход в местността „Отманли“ с начало 9.30 ч. Маршрутът е подходящ за малки и големи природолюбители.

Сред партньорите на Зелен уикенд е и Зоопарк Бургас, с лятно работно време всеки ден от 08.00 до 20.00 ч. Не пропускайте да посетите тази атракция и да се запознаете с най-новите обитатели. В Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм “Вая” ви очакват с различни дейности и красиви природн