Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Снимка: Община Бургас

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван Сухиванов. Български творци публикуваха писмо, в което изразяват опасенията си относно направените промени. То е изпратено на 26 април в Община Бургас и е подписано от проф. Михаил Неделчев, доц. Йордан Ефтимов, Петър Чухов, проф. Кирил Топалов, проф. Александър Шурбанов, проф. Алберт Бенбасат, проф. Пламен Антов и д-р Митко Новков.

Днес на страницата си Община Бургас пусна официално становище относно казуса. В него се казва, че през  2015 г. Общински  съвет – Бургас  дава съгласие дейностите по подготовка, списване, редактиране, издаване и организиране на разпространението на списание „Море“ да бъдат извършвани от Сдружение „Бургаска писателска общност“. По този начин те автономно организират целия процес по издаването на литературното списание. През 2017 година отново съветниците  уреждат статута на редакторите. Като тяхната дейност и заплащане се прехвърлят към Сдружение „Бургаска писателска общност“. 

В  Бюджет 2024  са предвидени средства, които се предоставят на Сдружение „Бургаска писателска общност“: 48 хил. лв. за списание "Море" и сайта на сдружението, 10 хил. лв. за културни прояви в Дом на писателя. Отделно от това 15 хил. лв. са предвидени за Националния конкурс за поезия на името на Христо Фотев, който Община Бургас организира в партньорство с Бургаска писателска общност. Тази година получихме и допълнително финансиране от Министерството на културата, което ни позволи да отбележим достойно 90-ата годишнина от рождението на Христо Фотев с въздействащ спектакъл като част от церемонията по обявяване на победителите. 
Община Бургас подкрепя и издаване на книги на бургаски автори чрез едно от направленията на Общински фонд „Култура“, пише още в позицията на администрацията и се посочва:

"С изключително уважение към г-н Сухиванов като поет, белетрист, критик, д-р по литература и редактор на списание „Море“, фокусираме вниманието ви върху факта, че в продължителен период от време издаването на списание „Море“ се извършваше единствено и само от него. През годината преди кончината си изключителният поет Росен Друмев, другият редактор, не бе в състояние да участва пълноценно в процеса по подготовката и издаването на списанието. Това е сериозна и отговорна дейност, зад която е редно да стои екип, да има ясни правила на работа и разпределени отговорности. Извършването на целия обем от работа от един-единствен човек рефлектира върху качеството на продукта и крие рискове от необективност и други грешки. В тази връзка Ви информираме, че след брой 1 за 2024 г. бяха получени сигнали от автори и издателства за използвани текстове и снимки без тяхно съгласие. Оставяме на Вас да прецените какви могат да бъдат последиците от това. Тъй като част от подателите на писмото са в художествения съвет на визирания бр. 1 от 2024 г., резонен е въпросът дали те, в това си качество, са информирани как е съставен броят. 
Надявам се, споделяте позицията, че в Бургаската писателска общност има достатъчно подготвени, талантливи и всеотдайни творци, които да гарантират споменатата и от Вас „толкова важна приемственост спрямо Недялко-Йордановото и Христо-Фотевото наследство“.

Следващият брой на списание „Море“ трябва да има нови редактори, нова концепция за съдържанието и визия.

От община Бургас уточняват:

" По какъв начин новите редактори ще работят с Иван Сухиванов е въпрос на техен избор и решение.
Призоваваме всички, които проявяват загриженост за марката „Море“, да проявят търпение и да дадат кредит на доверие на новото ръководство и редакторите. Обновяването на едно литературно издание е процес, който изисква усилия и време.  

 Община Бургас ще продължи да подкрепя Сдружение „Бургаска писателска общност“ при спазване на демократичните принципи и зачитане на творческата свобода."


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографска изложба представят учениците от школата на ЦПЛР-Бургас

Фотографската изложба "Първи стъпки във фотографското изкуство" ще бъде открита днес,20 май от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова". Събитието е организирано от Школата по фотография към ЦПЛР-Бургас с ръководител Алия Казанджиева. Учениците са на възраст от 7 до 12 клас от различни бургаски  училища. Школата е разкрита..

публикувано на 20.05.24 в 14:31

Бургас ще е домакин на 18-тия Международен литературен фестивал „Свято слово“

В месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път става домакин на Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци. Откриването ще бъде на 27.05.2024 г. от 18.00 ч. в Дом на писателя Бургас, ул. „Вола“1. От първото издание през 2007 г. досега в нашия град са..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас

Нова творческа среща "За хвърчащите хора" в библиотеката

Младежите от Клуба по творческо писане към Центъра за млади таланти представят днес петия брой на създаденото от тях списание "За хвърчащите хора". Срещата е от 18 часа в библиотеката. В списанието са включени художествени творби, с които авторите има защо да се гордеят - не само защото някои от тях вече им донесоха награди, а защото и в поезията, и..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им нов албум. Именно в репетиционната намираме Мери, която споделя: "Това ни се прищя да кажем...

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за най-атрактивен участник.  Ръководителят на "Петлите" Георги Димитров, получи награда за цялостен принос..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за трета година в България. Тя ще се проведе в три български града - Бургас, Велико Търново и София, 10..

публикувано на 19.05.24 в 10:00
МиГ-17

В Европейската нощ на музеите с безплатна експозиция в Авиомузея

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите от  днес. Той ще бъде отворен от 17:00 – 22:00 ч., входът ще е свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, превръщайки нощната разходка в незабравимо преживяване с летателните апарати, сред които има представители на селскостопанската,..

обновено на 18.05.24 в 14:04