Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов за случая с болница "Сърце и мозък":

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Това по смисъла на закона е отпускане без рецепта. Изпълнителната агенция по лекарствата го санкционира във всички останали аптеки

| обновено на 14.05.24 в 11:11
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и, съответно, изпълнена единствено във вътрешната ѝ аптека.

"Това, което те наричат „електронна рецепта“ и е вътрешна, само за тяхната вътреболнична система, и няма нищо общо с националната система за електронни рецепти, това по смисъла на нормативната уредба въобще не е електронна рецепта" - посочи Маринов и уточни, че по смисъла на закона в случая има предписване на терапия без рецепта, за което се предвижда санкция.

"Дали е извършено нарушение ще кажат компетентните органи, но за мен не е редно, защото пациентът определено – както Вие описвате във Вашия сигнал – няма достъп до терапия. Те обясняват, че по този начин, по който са работили, бързо са давали възможност на пациента да получи терапията. Напротив – те го насочват единствено в аптека, в която може да бъде прочетено това, което те наричат „рецепта“. Това не е рецепта. Не остава никаква следа, никакъв електронен запис в Националната здравно-информационна система. Никой не може да разбере нито кога какво е предписано, нито кога какво е отпуснато.
И тук възникват при мен следните въпроси – след като това не е рецепта, срещу каква рецепта са отпуснати тези лекарствени продукти или се отпускат в тази аптека? Това по смисъла на закона е отпускане без рецепта и това (подлежи на - бел. ред.) тежка санкция. Изпълнителната агенция по лекарствата го санкционира във всички останали аптеки. Вероятно ще бъде санкционирано и в тази аптека", каза Маринов.

По повод заменената в болницата терапия на пациента с аналози на друга компания председателят на БФС напомни, че лекарят е компетентният специалист, който има правото да вземе такова решение, за което носи и отговорността.

"Парадоксално е, но в България предписването е по международно непатентно наименование. Следващата точка (в нормативния текст - бел. ред.) разрешава предписване по търговско наименование, при което в аптеката са длъжни да отпуснат точно предписаното търговско наименование. Огромна част от предписанията в България са точно по втората алинея, тоест по изключението, което се допуска в закона. Какви са причините да се предписват определени търговски наименования и да не се дава възможност на пациента бързо и лесно да достъпи терапия, когато в аптеката няма или липсва конкретната търговска марка – това са вече неща, които не бих искал да коментирам, но всички се досещаме. Защо се предписват точно определени лекарствени продукти на точно определена компания преимуществено в определени заведения или от определени лекари също не бих искал да коментирам, но нещата са не особено чисти", посочи той.

Той даде пример за по-добър ред, приет в много страни от ЕС. Там е разрешена така наречената "генерична замяна". Тоест лекарят назначава терапията, а в аптеката пациентът може да избере измежду всички налични алтернативи, тоест между различните търговски продукти.

"Това е наша отдавнашна борба този ред да бъде въведен и в България - каза председателят на БФС. - Тогава пациентите много по-лесно ще имат достъп до терапия. Тук говорим не само, че някои лекарства липсват или трудно се намират, но понякога и предписаната терапия е доста по-скъпа от друга налична много по-евтина в аптеките. Когато предписанието е по търговско наименование, в аптеката нямат право да правят генерична замяна, пациентът ще трябва да закупи много по-скъпа терапия, въпреки че в аптеката има налична доста по-евтина, понякога в пъти по-евтина терапия, която в никакъв начин не отстъпва по качество, ефективност, ефикасност."БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но..

публикувано на 13.05.24 в 11:50

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18