Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 души за задържани за купуване на гласове в "Горно Езерово" /ОБНОВЕНА + ГАЛЕРИЯ/

| обновено на 13.05.24 в 11:20

9 души са вече задържаните при специализираната полицейска операция за изборна търговия в бургаския квартал „Горно Eзерово“. И деветимата задържани са участвали в една и съща престъпна схема за купуване на гласове срещу опрощаване на финансови задължения или предлагане на пари с целподкрепа за определена партия и определен кандидат. 


От 50 до 100 лева са предлаганите суми.

Бургаският квартал „Горно езерово“ осъмна под полицейска блокада. Претърсвяния се извършиха в частни домове и във всички търговски обекти в района на улица „Каваци“

В три къщи и един хранителен магазин се извършва претърсване от служители на бургаската полиция. Два от адресите, в които се търсят уличаващи доказателства за престъпления срещу политическите права на гражданите се намират в непосредствена близост, а другите два адреса са отдалечени от тях. 


7 досъдебни производства за търговия с гласове са образувани до момента. 25 сигнала за престъпления срещу политическите права на гражданите са постъпили в бургаската полиция. 

"Преобладават сигнали основно за кварталите с концентрирано ромско население. Изготвят се списъци с имена на лица, за да гласуват за определен кандидат. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия и определен кандидат с преференция", информира старши комисар Емил Павлов.

"Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, в които са налице данни, че точно на тези лица ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения", коментира ръководителят на Районната прокуратура Мария Маркова. 

Полицейската операция ще продължи през целия денПо публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие

По една подвижна избирателна секция /ПСИК/ ще има на територията на общините Руен и Поморие за гласуване на избиратели с трайни увреждания на изборите за Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 година. Решението е на РИК - Бургас.  Те са образувани въз основа на подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 26.05.24 в 18:00

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Няма да има технически проблеми с машините на предстоящите избори на 9 юни, увери служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.  Неговото ведомство приключи процедурата по удостоверяване. Днес преди обед ЦИК започна процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на устройствата. Очаква се след приключване..

публикувано на 25.05.24 в 14:11

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през..

публикувано на 25.05.24 в 09:28
Община Болярово

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите Въпреки празничните и почивни дни, днес - 24  май и в събота в община Болярово ще бъде осигурено дежурство до 17 часа във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни, съобщават от общинската администрация. На разположение на..

публикувано на 24.05.24 в 11:37

Три подвижни избирателни кутии ще има в община Бургас

Три избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия ще има в община Бургас за изборите 2 в 1, които предстоят на 9 юни. Решението е на РИК – Бургас въз основа на предложение на кмета Димитър Николов. То се основава  на постъпилите 40 заявления от избиратели отговарящи на условията  за гласуване с подвижна избирателна кутия, като..

публикувано на 23.05.24 в 18:00

4 пъти повече досъдебни производства за купуване на гласове в страната

4 пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  в Приморско: "Същите схеми, основно е "опрощаване на дългове". Цената е между 50 и 100 лева. Сигналите като цяло са 2,5% повече...

публикувано на 23.05.24 в 13:36

Доставиха 13 машини за пробно гласуване в Бургаско

13 броя специализирани устройства за машинно гласуване с инсталирана демо версия са доставени за област Бургас в Районна избирателна комисия (РИК). Те ще бъдат използвани за разяснителна кампания за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  Устройствата са предоставени на..

публикувано на 22.05.24 в 19:37