Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултират безплатно пациенти с проблемни рамене и лакти в Бургас

Хора с хронични проблеми и ограничени движения след травма на раменната и лакътната става, могат да се консултират безплатно в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас. Кампанията е част от научно проучване, фокусирано върху пациенти с травми и нарушена функция на ръцете и раменете и обхваща  възрастова група над 50 г. Проблемът е често срещан, но подценяван в практиката и  затова сме се  насочили към  него в нашето проучване, коментира доц. д-р Стоян Христов, началник на Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас и републикански консултант за региона.

Освен него, в кампанията ще се включи и проф. д-р Асен Балтов, завеждащ Клиника по ортопедична травматология в УМБАЛСМ „Пирогов“. От години той работи в тясно сътрудничество с Клиниката по ортопедия на Бургаската болница и с огромно желание споделя своят многогодишен опит от най-големия травма-център в страната. Заслуга на проф. Балтов е и възможността за развитие на съвместни научни проекти.

Прегледите започват на 17.05.2024 в Клиниката по ортопедия, на ет.5 в Хирургически корпус на УМБАЛ Бургас. Те ще се провеждат със задължително записване на час на тел. 0879 357704. Записванията започват от днес, телефонът е активен в делнични дни между 12 и 14 ч. Могат да се запишат всички, които изпитват болки в раменната или лакътната става, невъзможност за раздвижване, ограничение на движенията, претърпели травми, включително оперирани. Заради дизайна на научното проучване, възрастта на участниците е ограничена между 50 и 80 г. Часовете се дават до изчерпване, направление от личен лекар не е необходимо.

Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас е сред водещите  в страната по брой извършени операции на раменната става, а в последните години екипът й е активен участник в научните форуми по тази тематика. Амбицията е да продължи надграждането и да се развива и прилага най-актуалното лечение в тази област и по-добрата ортопедична грижа за пациентите.


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето..

публикувано на 25.05.24 в 16:36

Организират безплатно обучение по Първа помощ в Бургас

Български Червен кръст-Бургас,  заместник-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров и лектор по Първа помощ, организират безплатно обучение по Първа помощ за широката общественост. Събитието ще се проведе на 31 май от 13.00 до 15.30 часа в заседателната зала на Областна управа Бургас като за участие са поканени представители на институции, НПО и..

публикувано на 22.05.24 в 12:57

Здравното министерство разпореди проверка на бургаската болница „Сърце и мозък“

Министерството на здравеопазването разпореди извършването на проверка на бургаската болница "Сърце и мозък" по сигнал, подаден от БНР Бургас. Той бе във връзка с издадената от лечебното заведение електронна рецепта на пациент, видима единствено в собствената ѝ аптека, но не и в националната система,  до която имат достъп всички останали аптеки. Подалата..

обновено на 20.05.24 в 14:33

РЗИ-Бургас се включва в национална АНТИСПИН кампания

Националната АНТИСПИН кампания  „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“ ще се проведе днес. Тя се провежда всяка година в третата неделя от този месец.  Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като  повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията,..

обновено на 19.05.24 в 14:37

В Световния ден за борба хипертонията, в Бургас мерят кръвното налягане

Бургас става част от кампанията "Май – месец за мерене“, която се организира по повод Световния ден за борба хипертонията. На 17 май, на ул. „Александровска“ пред сградата на Община Бургас, ще бъде разположен медицински пункт, където всеки ще има възможност да измери кръвното си налягане. Инициативата е на Българската лига по хипертония с подкрепата..

обновено на 17.05.24 в 08:52
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Рецепта, видима само в една аптека, лишава пациента от терапия

Насочването на пациент с рецепта, видима само в една аптека, го лишава от достъп до терапия. Това заяви в интервю за БНР – Бургас председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов. Той коментира случая, при който бургаската болница „Сърце и мозък“ изписа пациент с електронна рецепта, която може да бъде видяна и,..

обновено на 14.05.24 в 11:11

Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в Бургас

Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас ще проведе профилактични прегледи за разширени вени. Кампанията е част от цялостната програма на Клиниката за превенция на съдовото здраве. Целта е да се предотвратят венозни заболявания и произтичащите от тях усложнения. Прегледите започват на 13 май и ще се провеждат до края на месеца с предварително..

обновено на 13.05.24 в 07:18