Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЦИК представиха бюлетините за вота на 9 юни

418 са българските кандидати за Европарламента, 6114 - за Народното събрание

Автор:
Снимка: БТА

Централната избирателна комисия показа хартиените бюлетини за вота на 9 юни. 

Тази за избор на депутати е със зелени надписи и защитна линия на гърба в същия цвят, а тази за избор на евродепутати - със сини надписи и защитна линия.

Бюлетините са с дължина около половин метър и ще се сгъват по стандартния начин.

При гласуване с машина на началния екран ще се прави избор за кой от двата вота ще се гласува.

Ако се изберат и двата, първа ще се визуализира бюлетината за народни представители, а след нея и тази за избор на евродепутатите.

Двете бюлетини от машината ще са с различна дължина. 

По-късата е тази от избора за евродепутати.

Регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати са 418, а за депутати в националния парламент ще се състезават 6114 души, сочат данните на Комисията.

Едновременно за двата вида избори са регистрирани 334-ма кандидати. 

От ЦИК предупредиха, че софтуерът при гласуването с машина няма да позволява да се гласува с преференция, ако преди това не е избрана партия или коалиция. 

Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че предстои и кампания за гласуването с хартиените бюлетини, за да са валидни те:
 
"Задължително при гласуването с хартиени бюлетини, преди да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен избран от тях кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала този кандидат. Защото, ако се гласува само в кръгчетата, това прави гласът недействителен".

ЦИК реши, че за двата вида избори бюлетините ще са с надписи в различен цвят. Тези за народни представители ще са в зелено и на двете страни, тези за избор на евродепутати ще са със сини надписи. Разликата в цветовете на полиграфическата защита на двете бюлетини е изискване по Изборен кодекс, когато в един ден се провеждат два различни избора. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гласуване с подвижна избирателна кутия ще има и в общините Руен и Поморие

По една подвижна избирателна секция /ПСИК/ ще има на територията на общините Руен и Поморие за гласуване на избиратели с трайни увреждания на изборите за Европейски парламент и за народни представители на 9 юни 2024 година. Решението е на РИК - Бургас.  Те са образувани въз основа на подадените заявления за гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 26.05.24 в 18:00

Приключи процедурата по удостоверяване на машините за изборите на 9 юни

Няма да има технически проблеми с машините на предстоящите избори на 9 юни, увери служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.  Неговото ведомство приключи процедурата по удостоверяване. Днес преди обед ЦИК започна процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще бъде инсталиран на устройствата. Очаква се след приключване..

публикувано на 25.05.24 в 14:11

Изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване с подвижна секция и по настоящ адрес

Изтича срокът за подаване на документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. Документи могат да бъдат подавани и по електронен път, като в този случай не се изисква електронен подпис. До днес в общините може да се подава и заявление за гласуване по настоящ адрес. Това може да стане и през..

публикувано на 25.05.24 в 09:28
Община Болярово

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите

Дежурни специалисти в община Болярово заради важни срокове за изборите Въпреки празничните и почивни дни, днес - 24  май и в събота в община Болярово ще бъде осигурено дежурство до 17 часа във връзка с предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни, съобщават от общинската администрация. На разположение на..

публикувано на 24.05.24 в 11:37

Три подвижни избирателни кутии ще има в община Бургас

Три избирателни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия ще има в община Бургас за изборите 2 в 1, които предстоят на 9 юни. Решението е на РИК – Бургас въз основа на предложение на кмета Димитър Николов. То се основава  на постъпилите 40 заявления от избиратели отговарящи на условията  за гласуване с подвижна избирателна кутия, като..

публикувано на 23.05.24 в 18:00

4 пъти повече досъдебни производства за купуване на гласове в страната

4 пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов  в Приморско: "Същите схеми, основно е "опрощаване на дългове". Цената е между 50 и 100 лева. Сигналите като цяло са 2,5% повече...

публикувано на 23.05.24 в 13:36

Доставиха 13 машини за пробно гласуване в Бургаско

13 броя специализирани устройства за машинно гласуване с инсталирана демо версия са доставени за област Бургас в Районна избирателна комисия (РИК). Те ще бъдат използвани за разяснителна кампания за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.  Устройствата са предоставени на..

публикувано на 22.05.24 в 19:37