Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от ПГСАГ „Кольо Фичето“ участваха в Международен научен форум „Пътят на светлината“ в Атина

Бургаската професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия като училище посланик на ЕП установи контакти с БНУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Атина. Във връзка с 20 годишния юбилей на институцията учителите по история и цивилизация -Станислава Димитрова, Ваня Казакова и Петя Кудева - старши посланици на ЕП посетиха мероприятията свързани с него. Събитията се състояха на 10 и  11май.

 В рамките на празничната кампания на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН - „Написаното остава. Пиши правилно!“, малки и големи ученици участваха в кратка диктовка, за да проверят как са усвоили българския правопис и пунктуация.


Създадена бе калиграфска работилница, в която участващите се потопиха  в магията на калиграфията и усвояваха умения за изящно изписване на кирилските букви, както и инициативата "Моето похвално слово с рисунка за светите братя".

На 11 май се състоя Международен научен форум „Пътят на светлината“ под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.


Форумът има за цел да допринесе за популяризирането на българския език и култура зад граница посредством дейността на неделните училища, като представи делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, и ролята на България за съхраняването и разпространението на кирилицата.

На него присъстваха вицепрезидента Илияна Йотова, посланик Валентин Порязов, Асен Петров представител на МОН за училищата в чужбина, директори и ръководители на неделни български училища в чужбина.

Включиха се и лекторите  проф. Константинос Нихоритис, доктор хонорис кауза на СУ "Св. Климент Охридски", проф. Веселка Желязкова от Кирило-Методиевски научен център към БАН, проф. Маргарет Димитрова, проф. Андрей Бояджиев, проф. Магдалена Костова-Панайотова и доц. Диана Атанасова от Софийския университет, проф. Ваня Станишич от Белградския университет и др.


От името на Директора на ПГСАГ „Кольо Фичето“ Даниела Симеонова, Станислава Димитрова връчи поздравителен адрес на Директора на НБУ „Св. Св. Кирил  и Методий“- Мими Ничева.

Събитието беше закрито с празнична програма, подготвена от учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.


По публикацията работи: Стефка Бакърджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два нови факултета ще бъдат обособени в университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас

Обособяването на два нови факултета и разкриването на квалификационни курсове ще бъде една от целите на ръководството на  университет „Проф д-р Асен Златаров“ тази академична година. Тя беше открита днес с шествие и представяне на обновени корпуси на учебното заведение. Студентите са над 3700.  Увеличават се желаещите да учат в нашия..

публикувано на 24.09.24 в 13:15

23 бургаски училища имат нови директори след конкурсите

23 училища в област Бургас имат новоназначени директори след проведените конкурси, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова.  Най-оспорвана е била битката за Профилираната гимназия за изучаване на романски езици „Георги Стойков Раковски“ в Бургас, където от петимата кандидати е избрана досегашната зам.-директорка и..

публикувано на 24.09.24 в 11:40
Архив

Българчета в 16 държави учат в училище „Иван Вазов“ в Париж

Над 160 българчета, живеещи в 16 държави ще учат присъствено или дистанционно  тази година   в Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Обучават ги общо шестима преподаватели. Един от тях е  Янета Димитрова, която ги учи на  български език и литература. Пред БНР Бургас т я признава, че за нея е мисия да  съхраним това, което имаме..

публикувано на 23.09.24 в 09:25

Кампанията“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се..

публикувано на 19.09.24 в 18:05
Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН тества деветокласниците по природни науки на 14-и и 15 октомври

Измерване на уменията по природни науки в 9. клас ще проведе Министерството на образованието и науката на 14-и и 15 октомври – съобщи пресцентърът му след  Отрасловия съвет в МОН, по време на който образователният министър проф. Галин Цоков е информирал за изпитването представителите на синдикалните и работодателските организации в системата на..

публикувано на 19.09.24 в 13:35

33 години от създаването на Бургаския свободен университет

33 години от своето създаване отбелязва днес една от най-  динамично развиващите се и все по-предпочитана от български и чуждестранни студенти образователна институция – Бургаски свободен университет. На 18 септември 1991 г. Великото народно събрание взема решение и дава статут на висше училище на БСУ.  Той е един от първите три частни университета в..

публикувано на 18.09.24 в 15:34

Нова сграда за фотографите от НХА и въвеждане на специалност „Витраж“ планират от Академията

Сграда на улица „Филип Кутев“ 13 в Бургас ще бъде ремонтирана за нуждите на магистрите от специалност „Фотография“ в НХА. Това съобщи директорът на филиала на академията в морския град проф. Светозар Бенчев. Имотът е дарен от Областна управа: „Сградата е в сравнително добро състояние, но предстои да бъде ремонтирана. Ще планираме,..

публикувано на 18.09.24 в 14:05