Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Гвоздейков: 100 млн. лева са инвестирани в бургаския регион за транспортна свързаност

| обновено на 14.05.24 в 22:09

Представители на Европейската комисия, заедно с Министъра на транспорта и съобщенията и кмета на Бургас Димитър Николов обсъдиха реализираните проекти, финансирани с европейски средства по Оперативна програма "Транспорт" 2014-2020. 

Те направиха обиколка из града и засадиха дръвче на площад "Тройката". На събитието присъстваха служебният Министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, кметът Димитър Николов, София Алвеш от Генерална дирекция "Регионална и селищна политика" в Европейската комисия, както и Йорданка Чобанова - ръководител на представителството на ЕК в България. 

Министър Гвоздейков посочи, че 46 млн. лева са вложени в проекти на ДППИ за пристанищна инфраструктура, а 100 млн. лева са инвестирани в Бургас в транспортна инфраструктура и свързаност. 

Кметът Димитър Николов коментира, че на днешната обиколка из морския град са демонстрирани обектите в Бургас, които са финансирани с европейски средства:

"Днес имахме честта на територията на Бургас да се проведе Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт“. Бяха отчетени успешни проекти, включително и такива, които касаят Бургас. Последният такъв успешен проект е Северният обход, който всички вече много добре познават".

В Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт“ е обсъден в детайли и друг мащабен проект – жп връзката между летището и гарата.

Йорданка Чобанова определи Бургас като "емблема на кохезионната политика".

Събитието завърши с концерт на площад "Тройката". Водещ бе Драгомир Симеонов. Сред изпълнителите бяха детски хор "Милка Стоева" и група "Камино бенд". Концертът завърши с шоу с дронове. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20