Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определиха носителите на наградите за 24 май в Ямбол

Ясни са вече имената на носителите на тазгодишните награди на Община Ямбол по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Те бяха определени от специализираните комисии, съгласно Правилника за наградите и отличията на Община Ямбол.

Пет са наградите на името на Ради Иванов Колесов, които се връчват за високи постижения или цялостна, високо професионална дейност в областта на просветата. Техните носители са Галина Митраджиева - старши учител в Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Георги Георгиев - старши учител в Основно училище „Петко Р. Славейков“, Теодора Добрева - старши учител в Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Дафинка Попова - старши учител в Профилирана гимназия „Васил Левски“. С наградата за образование и наука на името на Ради Иванов Колесов ще бъде удостоен и педагогическият колектив на Профилирана гимназия „Васил Левски“.

Две са наградите на името на Жорж Папазов за високи постижения или цялостна, високо професионална дейност в областта на културата. С този приз тази година са удостоени актьорът Кольо Пехливанов и създателят и ръководител на театрална трупа „Палечко“ София Карастоянова.

С Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ са удостоени актьорът в Драматичен театър „Невена Коканова“ Вълчо Янев, актрисата в Държавен куклен театър „Георги Митев“ Жулиета Николаева, Дружеството на ямболските писатели,  директорът на ПГЗ „Христо Ботев“ инж. Тодор Тодоров, както и Диана Димитрова - старши учител в ЕГ „Васил Карагьозов“, Светла Ганева - старши учител в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Йорданка Тошкова - старши учител в ОУ „П. Р. Славейков“ и Милена Колева - старши учител в ОУ „Николай Петрини“.

Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се проведе на 22 май от 17:30 часа в Културно-информационен център „Безистен“.


По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Творческа работилница и концерт на Международния танцов фестивал „Приятелство без граници” в Сливен

Вторият ден на XXV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” започна на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. Там днес се проведе „Творческа работилница“ за участниците във фестивала. Община Сливен организира изненада за всички състави. На сцената на „Туида“ „Лятно театро“ на „Малка театрална..

публикувано на 26.05.24 в 15:03
Инж. Иван Кичев

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на националния събор "Фолклорен венец Божура"

Християна Пенева от Бургас спечели голямата награда на 32-рото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура",  Диян Трендафилов - наградата на кмета на Община Средец, а  гайдарят от Ямбол Нено Петров заслужи специалната награда на БНР Бургас. Съборът в едноименната местност в Странджа се провежда при рекорден брой..

публикувано на 26.05.24 в 12:50

"Предизвикателството" в Бургас: Да създадеш късометражен филм за 24 часа

Бургас е домакин на инициативата в света на игралното късометражно кино "Предизвикателството“.  Участниците между 16 и 23 години ще имат възможност да надникат зад кулисите на снимачния процес и да вдъхнат живот на историите, които ги вълнуват. Те ще се включат в майсторски класове, водени от актьорите Силвия Петкова, Китодар Тодоров, режисьорът..

публикувано на 25.05.24 в 15:57

Започна ХХХII-ият странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура"/СНИМКИ/

С рекорден брой изпълнители и инструменталисти - над 175 от цялата страна започна 32-орото издание на националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура".  Той ще продължи два дни, като първият ден е в центъра на Средец, а утре изявите ще са в едноименната местност в Странджа. Поради големия брой участници конкурсната програма днес..

публикувано на 25.05.24 в 13:41
Архив

В Сливен започва танцовият фестивал "Приятелство без граници"

В Сливен днес  започва ХХV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”. Във фестивала ще се включат гости от Босна и Херцеговина, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция.  Дефилето на участниците ще бъде днес от 17.00 часа. То ще започне от „Розова градина“, ще премине по бул. „Цар Освободител“ и ще достигне до площад..

публикувано на 25.05.24 в 08:25

Стойчо Кьосев: Словото има магическо присъствие

Инициативата „Бургас-град на словото“ вече има свое лого. Изработен е и шрифта, с който ще се изписват емблематични изрази и фрази на поети, писатели и философи в морския град. Те ще могат да се видят на банери, по автобусни спирки и на ключови места в центъра и в жилищните комплекси. Идеята е на Клуба на философите в Бургас и се..

публикувано на 24.05.24 в 14:40

Петя Димитрова стана "Млад художник на годината" в Бургас

Петя Димитрова стана „Млад художник на годината“ в Бургас. Наградата е учредена на името на изявения творец Руси Стоянов. Димитрова е номинирана за трети път. Тя е родена във Варна, но от 20 години твори в Бургас. „За мен това е изключителна отговорност. Руси Стоянов е много важен творец, не само за културата на Бургас. За мен, като..

публикувано на 24.05.24 в 13:22