Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 000 фирми от Бургаска област обявиха доходите си пред НАП

Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април

Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите, повече от месец и половина преди изтичането на крайния срок. На 30 юни изтича срокът, в който е необходимо тези лица да декларират доходите си и да платят дължимия върху тях данък.

До края на юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация Образец № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът за подаване на данъчни и осигурителни декларации и плащане на задълженията се удължава до 1 юли.

От НАП Бургас напомнят, че 1 юли е последният ден и за деклариране и плащане на корпоративен данък (чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. Над 9 000 фирми от Бургаска област вече изпратиха в НАП своите декларации за дължимия корпоративен данък.

Над 46 000 бургазлии и жители на областта са подали годишните си подоходни декларации пред НАП до полунощ на 30 април, когато изтече и крайният срок за физическите лица да декларират данъка върху доходите си.

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи от страна на дружествата, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн, чрез Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20