Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров от КНСБ в Бургас:

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

| обновено на 15.05.24 в 15:31

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен информационен щанд до Часовника.

Увеличение на заплатите на служителите в "Бургасбус", това е едно от целите ни, каза Димитров. Оказва се, че въпреки ръстът на възнагражденията в транспортния сектор с 15 на сто през пролетта, те вземат по-малко от колегите си. За пример синдикалистът даде варненските шофьори.Те вече получиха увеличение, ново предстои от първи септември с нови 10 процента. Обсъдихме ситуацията с ръководството на фирмата и кмета на града, поясни Димитров:

"Социалната функция, която възлага държавата на обществения транспорт, трябва да се плаща. Карти за студенти, учащи, пенсионери, военнослужещи и други, това, което чухме от управителя на фирмата, се плаща около 30%."

Трябва да се търси начин държавата да плаща повече, каза още Пламен Димитров и обеща да обсъди проблема с финансовия министър.

Липсват кадри, поясни Недко Радев, синдикален лидер в "Бургасбус".Той каза, че младите шофьори, които имат всички категории, предпочитат да работят в чужбина. Някои от тях започват в общинския превозвач и се отказват, допълни той.

Пламен Димитров очерта няколко негативни икономически тенденции за бургаска община. На първо място ниската средна работна заплата спрямо средната страна. На второ място, че възнагражденията в обществения сектор изпреварват тези в частния, където принципно работят много повече хора.

Като добра новина, синдикалистът отличи спада на хората, които работят на минимална работна заплата. Това според него означава излизане на светло на фирми, които работят предимно в сферата на туризма.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20