Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати и университети организират протест, правителството им обеща 39 млн. лева

Софийски университет “Св. Климент Охридски”
Снимка: Ани Петрова


Синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ  обяви, че организира на 20 май в София пред Министерството на финансите протест на представителите на университетите, НИМХ, БАН ,Селскостопанската академия и други синдикални организации. Причината е, че обещаното  увеличение на заплатите във висшите училища и научните институции не се случва. Организацията разпространи отворено писмо, а днес в Бургас на пресконференция председателят на браншовия съюз проф. Лилия Вълчева разясни ситуацията и причините за планирания протест.

С отворено писмо от Съвета на ректорите също предупредиха, че започват протести.

Проф. Вълчева поясни, че вече месец се бави окончателното одобрение за парите. То трябва да дойде чрез решение на Министерството на финансите.Служебният кабинет не предприема действия подчертава тя и уточни ,че всички уговорени срещи за разрешаване на проблема не са се провели.

 Същевременно от служебния кабинет разпространиха съобщение, в което се казва, че  правителството ще предостави 39 млн. лв. за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година. Така минималната заплата за най-ниската академична длъжност ще се  увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. 

В съобщението пише още:

"Приетите от Народното промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната.

 Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход."

Министър-председателят Димитър Главчев очаква днес в  17 часа за среща представители на Съвета на ректорите на висшите училища.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пете Желева /първата с диплома от ляво/

Петя Желева: Уча учениците си на доброта и критично мислене

"Уча моите ученици на доброта, защото без нея и най-големите им успехи  ще бъдат поредно постижение на технологичния свят", това заяви Петя Желева, която стана учител на годината, след номинация от Бургас. Преподавателят по информационни технологии от Професионалната техническа гимназия в морския град бе отличена в традиционния..

публикувано на 24.05.24 в 16:56

„Щастлива класна стая-отвътре и отвън“ в ОУ „Георги Бенковски“ в Бургас

Приключи вторият проект на ОУ „Георги Бенковски“ по програма Еразъм +. Той се нарича „Щастлива класна стая-отвътре и отвън“. Като част от него шестима учители от учебното заведение взеха участие в структуриран курс в Барселона, Испания. Темата беше „Щастлив урок-ценни съвети за създаване на щастлива класна стая “. Курсът бе организиран от..

публикувано на 24.05.24 в 10:25

Красимира Гаврилова мотивира учениците си да обичат природата

Учениците от ОУ„Христо Ботев“ в бургаския квартал Долно Езерово съчетават еднакво добре извънкласните занимания и учебния процес. Могат да използват всяко едно зелено пространство на територията на учебното заведение. От тази пролет имат и оранжерия, която е изградена по проект „Да дарим възможност“, на Ротаракт клуб Бургас. Самите ученици..

публикувано на 24.05.24 в 09:30

Проф.Галя Христозова: Книгата е най-добрият учител, съветник и приятел

Езикът, който се употребява в публичното пространство от политици, журналисти е много важен и трябва да бъде прецизиран. Наблюдението ми показва, че журналистите проявяват по-голямо уважение към езика. В такъв празничен ден като днешния искам да отправя послание - четете! Може, който знае, защото колкото повече знаеш, толкова повече можеш да се..

публикувано на 24.05.24 в 09:00

На официална церемония в Сливен връчват наградата „Аргира Жечкова"

Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилираната природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов" Сливен е тазгодишния носител на престижната награда на общината „Аргира Жечкова".  Наградата се връчва традиционно в навечерието на 24 май и се дава на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската..

публикувано на 23.05.24 в 18:14

Над 300 абсолвенти от БСУ получиха тържествено своите дипломи

Над 300 абсолвенти на Бургаския свободен университет получиха своите дипломи на официална церемония в атриума на висшето училище. Завършилите студенти са от 14 бакалавърски специалности и 28 магистърски програми. Сред тях бяха и сестрите Тереза и Сияна Трифонова, които вече имат придобита специалност „Психология“.   „Ще опитаме да се..

публикувано на 23.05.24 в 12:53

Директори и учители от Бургас ще бъдат удостоени с наградата "Неофит Рилски"

На тържествена церемония началникът на Регионалното управление на образованието – Бургас Петя Петрова ще удостои четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Събитието ще се състои днес от 16.00 часа в сградата на РУО – Бургас. Признание..

публикувано на 23.05.24 в 07:30