Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят премахване на част от подземните контейнери в Созопол

| обновено на 16.05.24 в 15:40
Сметосъбирането и паркирането бяха водещите теми по време на традиционната среща с туристическия бранш в Созопол. Сред предложенията на хората бяха ограничаването на по-високите тежкотоварни автомобили в стария град, както и обособяването на градска тоалетна. Друго предложение беше да се следи повече и да се налагат глоби на нарушителите, които не изхвърлят правилно отпадъците си. 

По време на срещата хората посочиха най-натоварените точки за паркиране в Созопол. Част от тях дори бяха категорични, че ще е по-добре старата част на града да бъде ограничена за автомобили:

"Кръстовището на "Черно море" - там от лявата страна на това кръстовище има паркирани автомобили, които изключително много затрудняват видимостта. Половин час съм чакала, за да свия наляво. Нямаше полицай, който да регулира там движението. Не се ли предвижда таксиметровите автомобили да бъдат преместени от другата страна - там, където си бяха преди. Имаше видимост на това кръстовище. Или пък да се паркират успоредно на тротоара, за да не затрудняват толкова много тази видимост."

"Черно море" е изобщо най-големият проблем в целия град. "Черно море" е тапата, там трябва да има наистина полицай".

"Ние сме наясно, че тези хора, които идват не искат да гледат боклуци в града, а пък в същото време ги произвеждаме. След като ги произвеждаме тези боклуци, ще си носим отговорността. Ако на всичките ни раздадат по два казана - да ни дадат и да минават да ги събират, както преди беше."

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев обясни, че се обмисля част от подземните контейнери да бъдат премахнати. "Например до бившата стара поликлиника в стария град - тези контейнери. Също място, което обмисляме е премахването на контейнерите в центъра на града, до пощата. Това са двете места, които според мен и според екипа ни би трябвало да се махнат и в района на хората да се раздадат индивидуални казани", обясни той. 

Записи от монтираните видеокамери, в близост до подземните контейнери показват, че те не се ползват правилно. Кметът посочи като пример, че в един от тях е намерен дори и 80-литров бойлер. 

Той допълни, че от три години се работи по проект за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация на депото за битови отпадъци между селата Равадиново и Атия. "До около година ние това ще го направим и ще съумеем да обезпечим може би около 40 % - 50 % намаление на приема на отпадък в депото. До година и половина се надявам и инсталацията за пиролизно оползотворяване на отпадъка да заработи", допълни кметът. 

В момента се провежда и информационна кампания сред собствениците на ресторанти в Созопол, свързана с локалните сметища около контейнерите за подземно депониране на отпадъци. "Как, защо и кога ще минава автомобилът и по какъв начин. Все още не сме обходили всички, защото са сезонни обекти и не са всички хора тук", допълни зам.-кметът Андрей Николов. 

Друга идея, която се обмисля е изграждането на подземен паркинг на мястото на бъдещата автогара в града. Това обаче зависи от доклада на археолозите, които в момента проучват района. 

Очаквайте подробности!

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3500 бебета са се родили с помощта на фондация "Майки за донорството"

Неправителствената организация „Майки за донорството“ отбеляза през тази седмица 10 годишен рожден ден. Фондацията е единствената  организация учредена от донори на яйцеклетки , които са заедно от близо 14 години. Каузата на „Майки за донорството“ е донорството на яйцеклетки и сперматозоиди.  Хиляди са семействата в страната ни, които..

публикувано на 26.05.24 в 16:00
На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений (вдясно) бе обявен за Сливенски митрополит.

Новият Сливенски митрополит Арсений: Вратата ми ще бъде отворена за всеки, който търси помощ, утеха или съвет

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската..

публикувано на 26.05.24 в 14:31
Знеполския епископ Арсений беше избран за Сливенски митрополит. Той получи 7 гласа, а  Мелнишкия епископ Герасим - 5.

Новият Сливенски митрополит е Знеполският епископ Арсений

Знеполският епископ Арсений е новият Сливенски митрополит. Той беше избран днес със седем гласа от митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, съобщи БТА.  За другия кандидат - за Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, бяха дадени пет гласа.  Резултатите от избора обяви..

обновено на 26.05.24 в 11:10

Бъдещи медици се отправиха на пътешествие по повод 24 май

След празничното шествие на 24 май Асоциацията на студентите медици в България – Бургас и Община Бургас организираха пътешествие за студентите от българоезичното и англоезичното обучение по медицина. Разходката бе с корабче до остров „Света Анастасия“, който има богата история. Бъдещите медици отправиха благодарности към проф. д-р Христо..

публикувано на 26.05.24 в 10:05

Ямбол показва резултатите от 140-годишни проучвания на археологическите си обекти

Резултатите от 140-годишните проучвания на археологически обекти в Ямбол вече са достъпни онлайн на сайта на Регионалния исторически музей - информира ръководството му. „Издирване на археологически обекти в област Ямбол“ е  дисертацията на археолога от музея д-р Тодор Вълчев и анализира задълбочено всички открити до момента археологически обекти в..

публикувано на 26.05.24 в 09:03

Светият синод избира Сливенски митрополит

Светият синод днес ще определи Сливенски митрополит на мястото на починалия през януари дядо Йоаникий въпреки протестите, включително на бургаски миряни и свещеници, с искане за касиране на епархийския избор от 19 май, отсял двама от кандидатите - Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим. Това е вторият опит за избор след отмяната на първия...

публикувано на 26.05.24 в 08:47
Архив

Миряни ще протестират пред Светия синод срещу избора на Сливенски митрополит

Миряни от Сливенската епархия ще протестират срещу избора на Сливенски митрополит. Те се събират в 15.30 часа пред Светия синод в София. Протестиращите настояват изборите да бъдат касирани и не приемат за Сливенски владика сегашните кандидати достигнали до финала на провелия се епархийски избор – епископите Арсений и Герасим.  Отново има напрежение..

публикувано на 25.05.24 в 11:40