Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

Предвижда се рехабилитацията на 65 км от третокласния път, ще се обновят 4 моста

| обновено на 15.05.24 в 22:36


На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето свързва двете морски области и е алтернативно за преминаващите през Обзорския и Айтоския проход - път I-9 Слънчев бряг - Обзор и път ІІІ-208 Дъскотна - Айтос.

Изпълнението на строително-монтажните работи е обособено в два участъка. Ремонтът започва от първата над 34-километрова отсечка между Старо Оряхово и Гюльовца. Проектът включва пълна реконструкция на трасето и ремонт на два моста над реките Двойница и Бяла. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. Предвижда се строително-монтажните дейности да се извършват без спиране на движението като автомобилите ще преминават в платното, в което не се извършват строителни дейности. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор Ахелой – Бургас.

Ремонтът е възложен на ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“, с участници: „Хидрострой“ АД и „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД, избран след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 83 999 097,97 лв. с ДДС. Строителният надзорът ще се осъществява от ДЗЗД „Трафик контролс“, в което са: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД. Техният договор е за 1 338 000 лв. с ДДС.

До края на юни, веднага след издаване на разрешението за строеж, е планирано да започне ремонтът на втория участък - от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Трасето е с дължина 31,5 км и е изцяло на територията на област Бургас. Срокът за реализиране на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. При основния ремонт на пътя в област Бургас ще се обновят 4 моста, които са над р. Бяла, над напоителен канал, над преливника на яз. „Порой“ и над р. Ахелой.

Изпълнението на втория участък ще ръководи ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, в което участват: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ - България“ ЕООД. Стойността на договора е 83 994 474,35 лв. с ДДС. Строителният надзор ще изпълнява ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, в което са: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. /Словения/. Договорът им е за 946 920 лв. с ДДС. 

Повече от 30 години на пътя през Дюлинския проход не е правен основен ремонт. Ремонтът бе предшестван и от няколко протеста. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представители на туристическия бранш:Предложеният гаранционен фонд отваря вратата за сивия сектор

Предложеният от Министерството на туризма гаранционен фонд отваря широко вратата за сивия сектор, създава възможност за въвеждане в заблуждение на потребителите, изкривява пазара и поставя в неравностойно  положение туроператорите, организатори на туристически пътувания. Около това становище се обединиха три от работодателските организации – Обединение..

публикувано на 06.08.24 в 16:57

Н.Недялков:Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск е лобистка

Лозарите бяха първите, които протестираха срещу Наредбата за движение на стоките с висок фискален риск. Сега протести са готови да направят и производителите на плодове и зеленчуци. Представители на техни организации изпратиха отворено писмо до различни държавни институции, в което настояват за промени в наредбата.Според стопаните, тя ще..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Въвежда се нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. Заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа. Промяната е..

публикувано на 06.08.24 в 13:35
Архив

Създават Туристически гаранционен фонд при фалити на туроператори

Министерство на туризма публикува за обществено обсъждане промени в Закона за туризма, които касаят създаването на Туристически гаранционен фонд. Предлагат се промени в националното законодателство, свързани с транспонираната в него през 2018 г. Директива на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година относно пакетните туристически..

публикувано на 06.08.24 в 10:32

Задължително е сервитьорите да отварят бутилките пред клиентите

Сервитьорите в заведенията са длъжни да отварят бутилките на поръчаните от клиентите безалкохолните напитки, бира и вино пред тях. Изискването е посочено в наредбата за категоризиране на заведенията и е валидно за всички подобни туристически обекти, независимо от определените им вид и категория. Това каза създателят на онлайн платформата „Ние,..

публикувано на 06.08.24 в 08:48
Доц. д-р Румен Драганов

Очакваме над 13 милиона чужди туристи в България през 2024 г. и ръст с 5 до 7%

Стабилен туристически сезон в България и връщане до нивата от преди пандемията и дори надхвърлянето им прогнозира директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма доц. д-р Румен Драганов в интервю за БНР Бургас. „Общо взето, стабилен туристически сезон. Постигнали сме някаква степен на устойчивост, която..

обновено на 05.08.24 в 16:57

Общинският съвет в Поморие отхвърли предложението за актуализация на бюджета

Предложението за актуализация на бюджета на Община Поморие не беше прието от местния парламент през седмицата. Един от мотивите за промените, които посочват от администрацията е, че са завишени приходите от събираемостта на част от данъците. Междувременно са възникнали непредвидими разходи. „В момента имаме към 67 % изпълнение на бюджета , а..

публикувано на 02.08.24 в 15:01