Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

Предвижда се рехабилитацията на 65 км от третокласния път, ще се обновят 4 моста

| обновено на 15.05.24 в 22:36


На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето свързва двете морски области и е алтернативно за преминаващите през Обзорския и Айтоския проход - път I-9 Слънчев бряг - Обзор и път ІІІ-208 Дъскотна - Айтос.

Изпълнението на строително-монтажните работи е обособено в два участъка. Ремонтът започва от първата над 34-километрова отсечка между Старо Оряхово и Гюльовца. Проектът включва пълна реконструкция на трасето и ремонт на два моста над реките Двойница и Бяла. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. Предвижда се строително-монтажните дейности да се извършват без спиране на движението като автомобилите ще преминават в платното, в което не се извършват строителни дейности. При необходимост от ограничаване на трафика като обходен маршрут ще се ползва път I-9 Старо Оряхово – Бяла – Обзор Ахелой – Бургас.

Ремонтът е възложен на ДЗЗД „РОУД ПРОДЖЕКТ“, с участници: „Хидрострой“ АД и „ТРАНССТРОЙ – ВАРНА“ АД, избран след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на договора е 83 999 097,97 лв. с ДДС. Строителният надзорът ще се осъществява от ДЗЗД „Трафик контролс“, в което са: „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД и „КОНТРОЛС“ ООД. Техният договор е за 1 338 000 лв. с ДДС.

До края на юни, веднага след издаване на разрешението за строеж, е планирано да започне ремонтът на втория участък - от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Трасето е с дължина 31,5 км и е изцяло на територията на област Бургас. Срокът за реализиране на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. При основния ремонт на пътя в област Бургас ще се обновят 4 моста, които са над р. Бяла, над напоителен канал, над преливника на яз. „Порой“ и над р. Ахелой.

Изпълнението на втория участък ще ръководи ДЗЗД „РАЗВИТИЕ 2018“, в което участват: „Инжстройинженеринг“ ЕООД и „Битумина ГмбХ - България“ ЕООД. Стойността на договора е 83 994 474,35 лв. с ДДС. Строителният надзор ще изпълнява ИЕ Консултанти 2022“ ДЗЗД, в което са: „ИВТ КОНСУЛТ“ ЕООД и „ЕРПОС СПОЛ“ С. Р. О. /Словения/. Договорът им е за 946 920 лв. с ДДС. 

Повече от 30 години на пътя през Дюлинския проход не е правен основен ремонт. Ремонтът бе предшестван и от няколко протеста. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00

Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все още се..

публикувано на 22.05.24 в 17:09
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20