Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В етнокухнята на РИМ - Бургас:

Директорът на Бургаския музей Милен Николов сготви пролетна гозба от Котленско

Рецептата е за свинско с лапад, зелен лук и гьозум

В кулинарната ни рубрика "Сготвено с любов" в предването "Ева в неделя" днес ще обърнем внимание на зеленолистните зеленчуци, които когато са пресни и прясно набрани съдържат в себе си големи количества желязо. Затова са незаменим помощник на тялото при борба с анемията и пролетната умора. Те съдържат в отлични дози и много други полезни вещества сред които фибрите, фосфора, магнезия, калция, фолиевата киселина, растителния протеин, витамините А и С.

В Нощта на музеите директорът на бургаския музей Милен Николов сготви в етнокухнята свинско с лапад, зелен лук и гьозум. Пролетна гозба, която той знае от своите майка и баба. 




"Необходими са ви 500 – 700 свинско месо, 2-3 връзки лапад, 2 -3 връзки зелен лук, 2 връзки гьозум, 1 връзка магданоз , зехтин и кисело мляко. Рецептата е популярна с агнешко, но и със свинско става много вкусна, като месото трябва да е по - мазничко, да не сухо! Тази гозба се прави с олио или мас, но аз ще използвам зехтин и той ще предаде много хубав вкус на ястието!", каза Николов. 

 

Лападът расте навсякъде из страната и е изключително непретенциозен и устойчив вид зеленчук. Огромно предимство е, че е една от първите свежи култури напролет, заедно със спанака, киселеца и копривата и затова е толкова ценна българска храна от растителен произход. Най-често го ползваме за супа, постни ястия с ориз, с месо и като плънка за баници и други закуски. Добра алтернатива е на лозовите листа за сарми. 

повече може да чуете в звуковия файл: 


Без значение коя от зелениите избирате, важно е те да бъдат с ярко зелен цвят, тънки дръжки и цели листа, без кафеникави петна по тях. Това значи, че ще получим най-доброто, което този зеленчук предлага като възможности - хранителни и здравословни, каза още Милен Николов: 

"В миналото много са готвили с коприва, лапад, киселица, лобуда. Използвали са ги още през Средновековието. В нашата рецепта месото трябва да се поизпържи за 10 минути, за да може да си пусне сока и да се "запечата", така ще остане сока вътре в месото. Добавяте нарязания и задушен лапад и зеления лук, слагате и гьозума, това е тайната на тази гозба! Слагате вода, някои които обичат да е по- рядко може да сложат повече, сол и червен пипер. Изчаквате ястието да заври на силен огън и след това намалявате котлона на 1. След час ястието е готово и може да го поднесете с кисело мляко."

повече може да чуете в звуковия файл: 


повече може да видите във видеото ТУК



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет

Между 30 и 50 лева отделят бургазлии за букет, а от миналата година подобно на увеличението на много хранителни продукти се наблюдава такова и при цветята. Това е особено видно около празници. Изключение не прави Деня на влюбените, както и предстоящия 8-ми март, разказа бургаския флорист Веселина Михайлова. "Парите за букет като цяло е..

публикувано на 14.02.25 в 10:05

Община Созопол организира фотоконкурс, посветен на любовта

Община Созопол организира фотоконкурс посветен на любовта към града. Той е под надслов " Созопол е любов"! На площада „Хан Крум” е изградена специална арка с пейка. Едно подходящо място за заснемане на любовно послание към Созопол. Снимките с послания могат да се изпращат до 28.02.2025 год.  на лични съобщения в групата на Община Созопол във..

публикувано на 13.02.25 в 17:11

Първият български естраден певец навършва 90 години

Димитър Йосифов, първият български естраден певец, навършва 90 години на 13 февруари. В "Нашият ден" разговаряме с легендата на българската естрадна музика – на фона на 75-то издание на Фестивала на италианската песен в Сан Ремо и малко преди да отпразнуваме деня на любовта и виното. Димитър Йосифов е човекът, изпял емблематични песни като Bella..

публикувано на 13.02.25 в 09:42

12 влюбени двойки от Бургас се ожениха в Седмицата на брака

12 влюбени двойки от Бургас избраха да си кажат заветното „Да“ в дните от 7 до 14 февруари. Тогава 29 държави по света отбелязват Международната седмица на брака. За най-специалния си ден младите семейства избраха Морското казино и ритуалната зала на ул. „Вардар“. Най-много двойки, цели пет, скрепиха съюза си на 8 февруари, събота.  В Деня на..

публикувано на 12.02.25 в 14:15

Столетник от Бургас с изненада от кмета Димитър Николов

Столетник от Бургас бе изненадан за рождения си ден от кмета Димитър Николов.  Георги Михалев навърши 100 години в компанията на своите роднини и съседи от к- с “Братя Миладинови”. Те са се подготвили с балони, торта и сладки, а подаръците залагат на свежи цветя в саксия.  В профила си в социалните мрежи градоначалникът написа:  " С дух на..

публикувано на 12.02.25 в 13:30

платена публикация
5 сложни ремонтни дейности, които да оставим на професионалистите

Всеки ремонт - независимо дали е на апартамент или къща, носи със себе си не само сериозни разходи, но и доста притеснения. За да спестят пари, много собственици решават да поемат част от работата в свои ръце. Но някои строителни дейности изискват специални умения и опит, и не са подходящи за самостоятелно изпълнение. Заедно с експертите от..

публикувано на 12.02.25 в 12:30

платена публикация
Изненадайте любимия човек със специален подарък за Свети Валентин от Ability SPA

Остават броени дни 14 февруари – празникът на любовта и виното! Денят, в който изразяваме обич, привързаност и благодарност по един специален начин. Знаете ли, че: Според английския писател Джефри Чосър на 14 февруари птиците избират своите половинки. Приблизително 6 млн. двойки си казват „Да!“ на Св. Валентин. На всеки Свети Валентин..

публикувано на 12.02.25 в 12:00