Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит .

„Това е най-силният символ на християнството. Той ще обедини обществото, а туристите ще видят, че тук живеят смирени християни“, каза председателят на сдружението Слави Неделчев.

Журито, в състав – председател гл. арх. на Община Созопол арх. Радост Георгиева, председателят на църковното настоятелство отец Димитър, председателят на Общинския съвет в Созопол Станимир Андонов, инж. Стефка Кирилова и 7 от членовете на сдружението, разгледаха 4 проекта. 

На второ място се класира екипът от студенти 5 курс на УАСГ в състав Летисия Димитрова, Калоян Демерджиев и Христо Узунов. Според журито този проект е бил на изключително високо ниво на концепция и представяне. Техният проект беше наречен „Пътят към водата“ , тъй като кръстът беше заобиколен от водно огледало.

Друг от проектите представяше християнския символ във вид на морски вълни. А трети вплиташе кръста в платно на лодка.

„Във всеки от проектите има по нещо интересно и нещо, което ми харесва“, каза кметът Тихомир Янакиев, който присъстваше на презентацията , но не сподели своя фаворит, за да не повлияе на преценката на журито.

Арх. Радост Георгиева каза, че идеята е много хубава, защото, на първо място – създава се монумент и второ – създава се обществен елемент . „Този комплекс ще се превърне не само в духовно, но и в туристическо място“, заяви тя.

С най-много гласове журито избра проекта на арх. Кирил Арнаудов. Неговият кръст е висок 26 метра, включително и постамента, на който има герба на Созопол. Този размер беше зададен от сдружението, за да кореспондира с 2600 години от създаването на Созопол.

Конструкцията е метална, но олекотена, облечена с панели от изкуствен камък. Монументът е осветен, така че да се вижда от всякъде на влизане в Созопол. Осветлението е фотоволтаично.

До него ще има достъп от панорамния път, от комплекса „Санта Марина“ и ще има връзка с параклиса Света Марина. От района на кръста ще се вижда и морето край къмпинг „Златна рибка“, а от всякъде на влизане в Созопол – светещия християнски символ.

В обграждащото парково пространство ще има беседка, в която ще бъде поставено мултимедийно табло с най-важните обекти в Созопол. В постамента на кръста има пространства, които може да се използват за оборудването за осветлението или за временни експозиции на музейни експонати. Помещението е с размери 7х7 метра и високо 6 метра.

Според арх. Арнаудов изработването на съоръжението ще е евтино и лесно.

Следващите стъпки ще бъдат изработката на технически проект и събиране на средства за изграждането на монумента.

Все още не е изчислено колко ще струва изработването на монумента. Средствата се събират само с дарения.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55