Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Сливенски митрополит Арсений: Вратата ми ще бъде отворена за всеки, който търси помощ, утеха или съвет

На официална церемония в приемния салон на Синодалната палата Знеполският епископ Арсений (вдясно) бе обявен за Сливенски митрополит.
Снимка: БТА

Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. В своето служение ще се старая да подражавам на примера на моите предшественици и особено на Сливенския митрополит Йоаникий, който възложи десница на епископската ми хиротония и прояви усърдно старание за благопреуспяването на Сливенската епархия. Това каза избраният днес Сливенски митрополит Арсений в на церемонията в приемния салон на Синодалната палата. Той наследява починалия през януари дядо Йоаникий.

С молитва и преклонение отдавам почит към приснопаметния български патриарх Неофит, който благослови ръкоположението ми за епископ и чрез своите отечески съвети и наставления затвърди в мен смиреността, търпимостта и послушанието към светата църква, каза още новоизбраният митрополит на Сливен.

"Аз, най-малкият сред Вас, ще се старая да бъда добър служител на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и доброто учение. За да бъда образец на верните в слово, поведение, любов, дух, вяра и чистота. Да ръководя поверения ми клир и паство на Сливенската епархийска църква с дълготърпение и благост, с нелицемерна любов, със слово на истината чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка, при чест и безчестие, при укори и похвали. Като не търся човешка слава, нито се стремя към грусна печалба", каза митрополит Арсений.

В словото си той сподели, че чувствата му в този момент ще оставят дълбоки и незаличими следи в неговия живот.

"Ясно виждам Божията милост още в ранните години на моето посвещение в монашество, когато Бог ме срещна с мъдър, богоозарен мъж и изпълнен с пламенна ревност по Бога - с моя духовен отец и наставник във вярата - с Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. На когото засвидетелствам своята вярност, синовна обич и благодарност, признателност за грижите, за проявеното отеческо внимание и изрядна любов, която всичко извинява и всичко претърпява. По време на моето служение в Пловдивската епархия, различните длъжности, които заемах, съобразно неговото благословение" - с тези думи митрополит Арсений се обърна към Пловдивския митрополит Николай. 

До избирането на титуляр Сливенската митрополия управляваше Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, на когото митрополит Арсений благодари.

Каноничният избор се състоя днес в синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София. Знеполският епископ Арсений беше избран със 7 гласа "за" от общо 12. За него гласуваха Великотърновският митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков.

След обръщението си във връзка с избора, митрополит Григорий откри гласуването, което се извърши от митрополитите в светия олтар, върху светия престол в синодалния параклис. Митрополитите взимаха изборни бюлетини и празен плик, влизаха в олтара, целуваха светото Евангелие и светия кръст и върху олтарния престол вписваха своя избор. След като всички синодални членове дадоха своя глас, при преброяването на 12-те подадени бюлетини митрополит Григорий огласи и резултатите от избора.

Вторият кандидат за Сливенски митрополит - Мелнишкият епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод на БПЦ-БП, получи пет  гласа.

Сливенският митрополит бе избран от втория опит, след като първият бе касиран от Синода през февруари. Сегашният избор премина на фона на протести на свещеници, епархийски избиратели и миряни в Сливен, Бургас, Ямбол и в София с искане за отмяната и на последните епархийски избори и за отстраняването именно на епископ Арсений. Според тях той е нарушил Устава на православната ни църква като е участвал в съслужение с представители на Украинската православна църква. Тя не е призната за автокефална. Протестиращите твърдят, че украинските свещеници били разколници с желанието си да се отделят от Руската православна църква.

По публикацията работи: Александра Маркарян


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет и Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет в Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море. Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и..

публикувано на 17.06.24 в 17:18

Димитър Николов пред министър Милошев: Ремонтите на пътя Бургас - Сарафово ще приключат до края на юни

Ремонтните дейности на пътя Бургас - „Сарафово“ ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение. Това уверение е дал кметът Димитър Николов при среща с министъра на туризма Евтим Милошев.  По този въпрос е разговаряно и с представители на сдружение „Съюз на собствениците“- Слънчев бряг, както и с представители на..

публикувано на 17.06.24 в 16:57

Как църквата да предоставя социални услуги, обсъждат на семинар в Бургас

Държавата и църквата си подават ръка при предоставянето на социални услуги. Това стана ясно по време на двудневен семинар в Бургас на тема „Социална свързаност и подкрепа“. Идеята е представителите на епархиите в Сливенска митрополия и местната власт да се запознаят с възможностите за сътрудничество при разкриването на социални центрове, патронаж..

публикувано на 17.06.24 в 16:51

Модернизират 70-годишния водопровод на Варвара

Първа копка бе направена във Варвара на проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на селото. Предвижда се модернизиране на вече остарялата водоснабдителна система, което ще намали загубите на вода, които в определени месеци са достигали 90%. Това  ще осигури по-чиста вода и ще намали честотата на прекъсванията на услугата. Ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:25

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от улица "Райна Княгиня" за месец в Бургас

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25