Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват майските срещи на славянските творци в Бургас

| обновено на 27.05.24 в 13:17


XVIII издание на  фестивала „Свято слово –майски срещи на славянските творци“ се открива тази вечер от 18 часа в Дома на писателя в Бургас. Основен организатор е НЧ „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружението „Бургаска писателска общност“, финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители.

"Свято слово" очаква гости от Сърбия, Словакия, Северна Македония, както и представител на Монголия. Много са и участниците от България.  

За първи път в програмата има концерт. Специален гост на фестивала ще е бардът Асен Масларски. Срещата с него е на 29-ти май от 19 часа в "Модерен театър". Роза Боянова от бургаската писателска общност посочва:

"Друг акцент в нашата програма, който е нов и по-различен, е представянето на антологията "Преоткрити в словото" със съставител и преводач Наталия Недялкова. Антологията събира 100 творби на 42 автори от 15 държави. Стиховете са преведени от 9 езика."

В Международния литературен фестивал се включват: Ерик Ондрейичка и Зузана Куглерова от Словакия, Милутин Джуричкович и Желка Аврич от Сърбия, Виолета Танчева-Златева от РС Македония, Леетив Намдаг Жанчивин от Монголия и поети, писатели и преводачи от България: Ана Боянова, Мартен Калеев, Лидия Гълъбова, Иван Брегов, Димана Иванова, Асен Масларски – бард, Антония Филипова, Васил Люцканов и др.
Пътуване с кораб из бургаския залив с посещение на остров Света Анастасия и рибарското селище, където ще се проведе рецитал конкурс „Часът на поета“ са част от програмата. Литературно четене ще има в църквата „Св. Йоан Кръстител“ в Несебър и блиц конкурс за написване на мистична поезия в Странджа. Предвидено е и посещение на „Акве Калиде – Термополис“.

Целта на фестивала е да укрепва литературните връзки между славянските страни. В досегашните издания са участвали над 100 автори. Вили Колева добавя:

"Нашето удовлетворение е от това, че успяхме тази малка форма на събиране на творци в този важен месец май-месецът на братята Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, да превърнем в една фестивална форма."

В звуковия файл чуйте интервюто.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният проект "Мистерия и свобода" с премиера в Бургас

Музика от цяла Европа представя концертът  "Мистерия и свобода", чиято бургаска премиера е тази вечер от 20:30 ч. на летния театър. Класика, фолклор и романси ще бъдат представени в една нова композиция по различен начин - размиване на границите между музикалните стилове. Концепцията, драматургията и музикалното ръководство на този..

публикувано на 24.06.24 в 12:13

Хилда Казасян и Плевенската филхармония представят "Да обичаш Гершуин" в Бургас

Концерт-спектакълът "Да обичаш Гершуин" - третият проект с филмова музика на Хилда Казасян, ще бъде представен в Бургас на 25 юни.   След успеха на двата филмови проекта "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика", след спечелената награда "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство,..

обновено на 24.06.24 в 11:25

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага шест дневна програма

Шест дневна програма ще предложи на публиката четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. То ще се проведе от 2 до 13 юли на магичната сцена в Созопол. На нея ще излязат, както млади и талантливи изпълнители, така и утвърдени имена, каза за БНР – Бургас артистичният директор на фестивала Йосиф Спиридонов.  "Нашата цел да създадем..

публикувано на 24.06.24 в 10:59

В Бургас заплитат еньовски венец

Бургас ще отбележи Еньовден със заплитане на еньовски венец за здраве и добруване. По традиция той се състои от седемдесет и седем билки и половина.  Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги моми в бели премени, а художникът и реставратор от бургаския музей Иван Арабаджиев.  "Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е..

обновено на 24.06.24 в 08:32

Дариха ценна юридическа литература на бургаската библиотека

Книгата  "60 години българско правосъдие 1878 - 1941" бе дарена от бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Тя разказа за приносът на изданието в правото и преподавателската дейност.  Към дарението беше прибавен още един жест - редки юридически книги подари на библиотеката адвокат Иво Баев. С тези..

публикувано на 23.06.24 в 15:56

Танцова школа "Дюн" и брейк и хип хоп клуб "Бляк Стайл" канят на годишния си концерт

Годишен концерт на Танцова школа "Дюн" и Брейк и хип хоп клуб "Бляк Стайл" предстои тази вечер в Бургас. Ще представим най – доброто от продукцията на двете формации през тази година, съобщи Петя Стойкова, ръководител на ДЮН: „ Над 100 ще са танцьорите на сцената, които ще представят своите умения. Ще участват всички танцьори, със..

обновено на 22.06.24 в 14:44

Над 260 младежи участват в Националния театрален форум „Сцена под Сините камъни“ в Сливен

Сцената на зала „Зора“ в Сливен за поредна година се превърна в арена на театралното изкуство. Младежи от различни краища на страната пристигнаха в Града на Стоте войводи за участие в превърналия се вече в традиция Национален младежки театрален форум „Сцена под Сините камъни“. Официалното откриване събра представители на местната власт, на различни..

публикувано на 22.06.24 в 12:25