Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Акад. Денков: В здравеопазването трябва да се търсят решения, а не - извинения

| обновено на 29.05.24 в 20:32

Повече пари за профилактични прегледи, по-високи заплати на здравните специалисти, възможности за кариерно израстване с честни конкурси, добри условия за специализация. Това са сред приоритетите в здравеопазването на „Продължаваме промяната-Демократична България“. Коалицията организира профилактично измерване на кръвната захар и кръвното налягане на бургазлии в центъра на града.

Водачът на листата за Бургас акад. Николай Денков коментира, че здравеопазването в страната ни се концентрира около болничното лечение. А, според него, по-полезно за хората е да има повече превенция на здравето.

„Затова и направихме лекарствата за сърдечно-съдови заболявания безплатни. Сега планираме да разширим, такива безплатни лекарства да дадем и за диабет,  за неврологични заболявания и за респираторни заболявания. Целта е да може хората да остават здрави, а не да се разболяват и да влизат в болниците. Сменихме и финансирането в Здравната каса и ще продължим да го променяме в тази посока“, поясни акад. Денков.

Той коментира и темата за замразяването на минималните възнаграждения на медицинския персонал.

„Това е поредното безобразие, в което някой се опитва да спести пари от дейности, които са изключително важни. След историята със сериозното повишаване на тока, което беше блокирано от нас, детската болница, пенсиите, това е поредният опит, в който се казва, дайте да спестим пари. Ама от какво да спестим пари? От лекарите, от медицинските сестри, за които знаем, че са в огромен дефицит в България?

Затова трябва да се търсят решения, а не да се търсят извинения, каквито виждаме през последните 2 дни от здравния министър на служебното правителство и от шефа на Здравната каса", категоричен е той.

Акад. Николай Денков постави и ултиматум, ако до 2 дни не се намери решение на този въпрос, ще се свика заседание на Народното събрание. Защото, за него, това е проблем от национален интерес.

„Това, което виждам е, че има изключително много връзкарски, особено по политическа линия, назначения и затова един от приоритетите ни е, както в здравната система за директорите на болниците, така и в образователната - за директорите на училища,  да искаме честни конкурси. Защото когато се лекувате, когато давате децата да се учат, вас ви интересува те да бъдат с най-добрите, а не с партийни назначения. Ще се борим, за да върнем нормалните конкурси, такива каквито трябва да бъдат и за болниците и за училищата."


Сред приоритетите на коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ е изграждането на двете детски болници в Бургас и в столицата.

„Със сигурност отношението към педиатрията е топ приоритет. Няма как да решаваме демографска криза, няма как да убеждаваме родителите да имат деца и да се чувстват спокойни, ако не сме осигурили ясли, детски градини и съответното здравно обслужване. При това има нужда от болница и тук в Бургас и в другата част на България. И двете няма да си пречат, а по-скоро ще се допълват.“

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас

Димитър Николов ще води листата на ГЕРБ в Бургас.   Изпълнителната комисия на партията е утвърдила днес имената на водачите и състава на листите на коалиция ГЕРБ-СДС за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.  Заявка, че успешни кметове на партията ще бъдат водачи на листи, Бойко Борисов направи в началото на месеца на среща в Бургас с..

обновено на 21.09.24 в 18:47

Продължават консултациите на ДПС-Доган

Трети ден в централата на ДПС продължават консултациите за подреждане на листите на коалицията на лоялни на почетния председател Ахмед Доган. В централата в София са представители на областните структури на крилото на движението, подкрепящо Доган. Самият Доган пристигна малко преди 12 часа и бе посрещнат с аплодисменти. Депутатът Тимур Халилов обясни,..

публикувано на 21.09.24 в 13:16

Очаквано Петър Кънев повежда листата на БСП в Бургас

Петър Кънев ще бъде начело на листата на коалиция "БСП-Обединена левица" за 2-ри МИР-Бургас за извънредните парламентарни избори на 27 октомври.  Това стана ясно след заседание на Националния съвет на БСП днес.  21 МИР Сливен листата на коалицията повежда Деян Дечев, а за 31 МИР Ямбол начело ще е Красимир Йорданов. Изпълняващият функцията председател..

публикувано на 20.09.24 в 19:12

Цончо Ганев е водач на листата на "Възраждане" в Бургас

„Възраждане“ регистрира листата за Бургас за парламентарните избори на 27 октомври. В нея са включени  17 души. Водач ще е отново Цончо Ганев. Той е заместник-председател на 50-ото Народното събрание и на „Възраждане“, председател на комисията по туризъм. Бил е народен представител в 47, 48 и 49-ото Народно събрание.  Втори в листата за Бургас ще..

публикувано на 20.09.24 в 18:08

Петър Кънев очаква отново да бъде водач на листа на БСП

Депутатът от Бургас Петър Кънев коментира пред журналисти, че очаква отново да бъде водач на листа.  Това е стана преди началото на Националния съвет на БСП, който се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори.  Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от..

публикувано на 20.09.24 в 16:32

България може да загуби 63 млн. евро за купуване на техническо оборудване за контрол на границата

България може да загуби 63 млн. евро европейски средства, отпуснати безвъмездно за купуване на техническо оборудване за контрол на границата, необходими за пълноправното ни членство в Шенгенското пространство. Това предупреди депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров. Той определи действията на служебното правителство като "нелеп автогол":..

публикувано на 20.09.24 в 16:29
Исмаил Осман, кмет на община Руен

Бойкот на общинската сесия в Руен

Бойкот на общинската сесия в Руен заподозря председателят на местния парламент Исмаил Осман. Съветниците не са се явили на днешното заседание и поради липса на кворум то е пропаднало. Вместо на сесия по думите на Осман те били на среща с депутати от фракцията на ДПС – Ахмед Доган. "От 29 за да има кворум трябва да са 15 съветника и поради..

публикувано на 20.09.24 в 15:01