Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 отбори ще участват в Световното първенство за водородни автомобили в Бургас

| обновено на 07.06.24 в 12:05
Снимка: Община Бургас

Рекорден брой ученически отбори от страната ще се състезават на 8 юни в Бургас за място на Световното първенство за водородно задвижвани автомобили. 

Националното състезание Horizon Grand Prix 2024, чиито домакин ще бъде морският град, ще бъде от 11.00 часа в спортна зала „Младост“.

Общо 11 училищни отбори от 8 различни градове - Благоевград, Бургас, Видин, Велико Търново, Враца, Русе, София и Търговище, ще премерят умения в управлението на водородни автомобили, които сами са конструирали през годината.

Всеки отбор се състои от 4 до 8 ученици от 8-12 клас и учител. Целта на всеки отбор е да конструира автомобил (мащаб 1:10), който да бъде най-енергийно ефективен, задвижван от водород и горивна клетка. Състезанието продължава 4 часа и победител е отборът, направил най-много обиколки с еднакво количество водородни контейнери и батерия.

Училищата, които ще участват със свой отбор в състезанието са: 18 СУ „Уилям Гладстон“ - София, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Видин, СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, СУ „Никола Войводов“ - Враца, ПМГ "Академик С. Корольов" – Благоевград, ПГТР - Русе, ПГТЕ „Хенри Форд“ – София, ПГТ - Бургас, ПТГ „Симеон Велики“ - Търговище, 128 СУ "Алберт Айнщайн" - София и ЧУ „Българско Школо“ – София.

Състезанието в Бургас на 8 юни ще определи българския отбор на финалите на Световното първенство Horizon Grand Prix, което ще се проведе в Лос Анджелис, САЩ от 9 до 12 септември.

Входът за събитието е свободен.

Националното състезание Horizon Grand Prix 2024 се провежда за четвърта поредна година от екипът на образователната организация „Технократи“ в партньорството на Община Бургас, ING България, Merx Global и Horizon Educational и с подкрепата на Българска федерация по автомоделен спорт.


По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44

Гимназията за романски езици в Бургас с два одобрени проекта по Еразъм +

През настоящата учебна година ПГРЕ „Георги Сава Раковски“ започна работа по нов образователен проект, насочен към ръководния и преподавателския екип на гимназията, съобщават от Община Бургас.  Дейностите ще бъдат реализирани съвместно с ICT, Aspect Occitanie, Polytech Nantes, PPA Business School Paris, Université de Versailles - партньори от Франция и..

публикувано на 21.06.24 в 11:33

Над 59 000 седмокласници в страната на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват на Национално външно оценяване по математика.  Изпитът ще започне в 9 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там всички 20 задачи ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с..

публикувано на 21.06.24 в 08:15

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20