Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алегро виваче" на БНР:

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината"

Диригентът Георги Милтиядов и цигуларката Олга Дойкова също са сред отличените

Милена Добрева получи приза "Музикален педагог на годината" за работата си като преподавател и хоров диригент в Бургас. Наградата връчи проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и член на Обществения съвет на БНР.

На провелата се официална церемония в първо студио на БНР, тя получи признание за дългогодишния си труд като преподавател, педагог и диригент, и постигнатите резултати в хорово изкуство. 
На 4 август от 20.00 часа в Летния театър в Бургас ще се проведе юбилейният концерт-спектакъл “Музиката в нас” - 20 години Морски песъчинки & 10 години Фортисимо.

Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата беше връчена от Стоян Караиванов.

Цигуларката Олга Дойкова, десетокласничка в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – Бургас, стана осмият лауреат на наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, която се определя от екипа на предаването "Алегро виваче". Наградата беше връчена от Веско Ешкенази.


Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за церемонията в Първо студио на медията, за да получи наградата си, но във видеообръщение благодари на сулшателите за оказаната чест.

“Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг като обществени личности да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения, за да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред”, заяви оперната прима, пожелавайки гласът от ефира на националното радио винаги да бъде на честотите на културата.


Соня Йончева напуска България 19-годишна, за да учи оперно пеене в Женева. Звездата й изгрява през 2010 г., когато печели конкурса “Опералия” на Пласидо Доминго. Днес оперна дива пее на най-престижните сцени в целия свят, критиците и почитателите й я засипват със суперлативи, а гласът й е сравняван с този на Мария Калас.

Детският хор на БНР спечели приза в категория "Ансамбъл на годината 2023". Димитър Димитров, член на Управителния съвет на БНР, връчи наградата на маестра Венеция Караманова, която благодари на БНР, че разпространява българската музика и хорово изкуство.
Близо 7 хиляди реални гласа бяха подадени в 33-ото издание на анкетата "Музикант на годината 2023". Слушателите избраха своите фаворити в пет категории сред финалистите, определени от професионално жури според новия регламент на допитването.
По публикацията работи: Петя Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Публиката избра „Ти ми обеща“ на ВА "HighLight", журито отличи „Булевардът“ (ВИДЕО)

Песента "Ти ми обеща" получи наградата на публиката от 41-то издание на конкурса Фестивал "Бургас и морето" . Тя е по текст и аранжимент на Петър Алексиев и вокален ансамбъл "HighLight". Песен, посветена на емблематичния бургаски булевард „Богориди“, спечели наградата на журито от 41-то издание на Националния конкурс „Бургас и морето“...

публикувано на 29.07.24 в 00:21

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20.30 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06