Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След конкурса "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена"

Алберта Алкалай: Хубаво е да се вслушаме в гласа на младите

Снимка: Център "Алеф"

 Бургас беше домакин на Международния младежки литературен фестивал "Приятелство – език и спасение", който се проведе за трети път. Негов организатор е Центърът за еврейско-българско сътрудничество"Алеф". Основен акцент в него беше награждаването на победителите в единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена."

Гост в предаването на БНР Бургас "Булевард Демокрация" бе председателят на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Невероятен беше интересът към нашия конкурс тази година, подчерта тя. 300  млади творци са участвали, фактът, че наблизо до нас бушуват военни конфликти, ги подтиква да се обърнат назад към историята и да се опитат да интерпретират уроците на миналото. Те издигат своя глас срещу войната, срещу геноцида и искат да се опази паметта на жертвите на Холокоста и на техните спасители:

"Младите хора се тревожат както всички нас за днешния ден, за бъдещето. Това е тяхната форма да кажат, че те също са в този свят, че тяхното сърце тупти в ритъма на съпричастността и хуманизма. Хубаво е да вслушаме и в техния глас."

Мен ме развълнуваха всички текстове, колкото и клиширано да звучи, каза още Алкалай:


 "Един млад човек отделя времето си, вниманието си, интереса си да пише за нещо, което е толкова далеч от него, а не е в Тик Ток или в някоя дискотека, това си е храброст.

Тези млади хора са се превърнали в истински изследователи, ходили са в държавни архиви, търсели са в библиотеки, издирвали са оцелели от времето на Холокоста, записвали са спомените им. Литературата е една форма,за да изразят своя интерес, своята гражданска позиция.

Тези, които са участвали с видеофилмите, те са направили художествени интерпретации, възстановки, изключително вълнуващ беше филмът, посветен на Ане Франк.

Момичето от Плевен, което взе първото място, разказва историята на една жертва-младеж, загинал в единствения концентрационен лагер в България Кайлъка.

Аз, която от години съм в тази тема, не спирам да научавам нови неща чрез тези млади творци!Възхищавам им се за искрата, за желанието да намерят нови истории и да ги разкажат по нов начин".

Децата, които идват тук от 12 държави, стават посланици на нашата кауза, поясни още Алберта Алкалай. Те знаят, че България успява да спаси своите евреи, разказват своите истории за индивидуални спасявания в Румъния, Полша, Унгария, Германия, Австрия и други. Алкалай посочи още:

"Децата говорят на един език-този на ценностите. Фестивалът се превръща във форум на приятелството и на хуманизма. Падат различията, падат границите и предразсъдъците."

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 24.09.24 в 17:15

Сесията в Поморие се провали заради липса на кворум

Сесията на Общинския съвет в Поморие днес се провали заради липсата на кворум.  11 от съветниците от Земеделски народен съюз, ПП-ДБ, ИТН и Алианс за права и свободи не влязоха в зала. Само част от тях са внесли заявление, че ще отсъстват по здравословни причини.  Явно вече влизаме в кампания, коментираха от общинската администрация и посочиха като..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

Пътник е починал при полет от Бургас до Ливърпул

"Скай нюз" съобщи, че пътник е починал по време на полет от България за Обединеното кралство. Няма информация за самоличността на пътника. Съобщението за трагедията по време на полет от Бургас за Ливърпул с компанията Jet2 е от днес, но самият инцидент е станал на 16 септември. Около два часа след излитането на полет LS3214 от Бургас е..

публикувано на 24.09.24 в 17:07

Протестиращи от кв. "Инцараки" - Свети Влас: Живеем в кал и тъмнина /ОБНОВЕНА/

Липса на улици и улично осветление и плащане на скъпа вода изкара на протест живущи в квартал „Инцараки“ в Свети Влас. Недоволните обсадиха сградата на Общинския съвет в Несебър. Там те отново поставиха нерешените повече от 20 години въпроси за квартала си.  "Искаме улици!", "Живеем в кал и тъмнина", "Къде ни е градската инфраструктура?"..

обновено на 24.09.24 в 13:48

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв...

публикувано на 24.09.24 в 13:19

Жители на Свети Влас на протест за улици и осветление в квартал "Инцараки"

Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър днес.  Това съобщиха от Сдружението на собствениците в квартала, което е организатор на протеста. Той е насрочен за 10:30 часа. Недоволството е във връзка с бездействието на Община Несебър и Общинския съвет относно липсата на улици и..

обновено на 24.09.24 в 09:45

Затварят се улици в кв. "Рудник" поради ремонт на водопровод

Затваря се за движение от днес ул.  „Йорданка Николова“ от кръстовището с ул. „Искър“ до кръстовището с ул. „Жечка Карамфилова“ в кв. "Рудник", Бургас. Причината е продължаващите дейности по  извършване на реконструкция и модернизация на участъци от водопроводната и битова канализационна мрежа със сградни отклонение в квартала. Дейностите ще..

публикувано на 24.09.24 в 08:45