Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3 600 бургаски десетокласници на изпит по български в деня след вота

| обновено на 10.06.24 в 09:52
Снимката е илюстративна.
Снимка: pexels.com

3 641 бургаски десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература в деня след изборите, 10 юни - съобщи Регионалното управление на образованието в града пред БНР - Бургас.

За да може класните стаи да бъдат подготвени и отворени за учениците след неделния вот, Министерството на образованието и науката промени началния час за изпита. Вместо в 8.00 ч., той ще започне в 11 часа. Учениците ще решават тест с 21 въпроса в рамките на 90 минути. За тези от тях, които имат специални образователни потребности са осигурени до 30 минути над определеното време. В Бургас те са 13.

13 от задачите са с избираем отговор - 5 изискват кратък свободен отговор, една - редактиране, още една предполага разширен свободен отговор (формулиране на теза или на антитеза). Последната изисква създаване на текст (резюме, заявление или CV). 

Целта на изпитите след 10. клас е не промяна в срочния или годишния успех на учениците, а диагностика на системата. Те показват какъв напредък са постигнали те през първия гимназиален етап (8.-10. клас) и доколко са усвоили компетентностите, определени в държавния образователен стандарт за общообразователна подготовка. Резултатите от оценяването ще послужат и за определяне на мерки, насочени към подобряване качеството на образованието.

В рамките на националното външно оценяване след 10. клас се провеждат два задължителни изпита и изпити по желание. Вторият задължителен е по математика. Той е насрочен за 12 юни от 8 ч., също продължава 90 минути и се състои в решаването на тест. Задачите в него са 17. 15 от тях са с избираем отговор от четири варианта, един от които е правилният. Останалите две изискват свободен отговор - ученикът трябва да представи цялото решение с необходимите обосновки. 

Изпитите по желание за десетокласниците са по чужди езици и по информационни технологии, съответно на 11-и и 14 юни.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44

Гимназията за романски езици в Бургас с два одобрени проекта по Еразъм +

През настоящата учебна година ПГРЕ „Георги Сава Раковски“ започна работа по нов образователен проект, насочен към ръководния и преподавателския екип на гимназията, съобщават от Община Бургас.  Дейностите ще бъдат реализирани съвместно с ICT, Aspect Occitanie, Polytech Nantes, PPA Business School Paris, Université de Versailles - партньори от Франция и..

публикувано на 21.06.24 в 11:33

Над 59 000 седмокласници в страната на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват на Национално външно оценяване по математика.  Изпитът ще започне в 9 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там всички 20 задачи ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с..

публикувано на 21.06.24 в 08:15

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20