Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалитът на третия най-голям туроператор в Европа няма да се отрази на летния сезон

3
Снимка: Даниела Костадинова

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото „Изживей България“ в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Целта на инициативата е да се възобнови интереса на туристите от немскоговорящите държави, които да достигнат ръста белязан преди пандемията. 

Тя събра на едно място  180 от най-изявените представители на туристическия бизнес. Събитието  се организира съвместно от fvw|TravelTalk (най-популярната и авторитетна медия за туризъм в Германия), концесионера на Летище Бургас и Летище Варна - „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, Асоциацията на инкаминг агенциите в страната, Libena Bulgarian Hotels (Melia Hotels), с подкрепата на Министерство на туризма. Полетите от/до Германия за участниците в събитието се осигуряват от авиокомпаниите Electra Airways/SunExpress и Fly Lili /International Carrier Consult.Пазар № 1 по Южното Черноморие се запазва Великобритания. 

"Традиционно в топ 5 пазара ще бъдат Чехия, Полша, Германия. При последните, възстановяването към момента е сравнително бавно, спрямо 2019-та година", посочи Деница Миосавлевич, началник отдел "Авиационно бизнес развитие" на концесионера на летището.

Между 15 и 20 хиляди германски туристи, планиращи почивки по българското Черноморие, са засегнати от фалита на 3-ия по-големина в Европа германски туроператор. 

"Това няма да се отрази на летния сезон, случва се в началото на сезона, така че да могат да бъдат поети туристите. Те имат гаранционни фондове, които ще покрият разходите. Нещата не са толкова мрачни по отношение на този фалит", категоричен е министърът на туризма Евтим Милошев. 

"Първите информации, които имаме са, че тези клиенти се пренасочват към други туроператори. Имаме достатъчно фирми на пазара в Германия, които могат да поемат този туристопоток. Не мисля, че това ще има негативно отражение върху нас", каза Иван Грошев, председател на УС на Асоциацията на инкаминг агенциите.

"Вярвам, че немскоговорящите туристи ще се върнат в България", каза главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и председател на УС на Алианс Българско Черноморие – д-р Франк Кванте.Обратната връзка, която получаваме, е много добра. Това ни прави оптимисти, имаме разговори. Тук са наистина специалисти и професионалисти на най-високо мениджърско ниво. Те виждат България като дестинация с изключително висок потенциал."ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ямболски производители протестират срещу освобождаване на длъжностно лице от дирекция "Земеделие"

Земеделски производители в област Ямбол протестират по повод поредното освобождаване на длъжностно лице в Областна дирекция „Земеделие“. Последният директор е освободен от длъжност само 8 месеца след назначаването му. Според земеделците честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната..

публикувано на 24.06.24 в 12:59

И в Ахтопол очакват силен сезон

И в Ахтопол очакват силно лято като повечето туристи традиционно избират тази дестинация през юли и август. Тони Димитрова е акцентът в културната програма на Ахтопол, допълни кметът Станислав Димитров. "На гости ще ни бъдат най-силните мъже на 10 август, отново ще имаме галерия на открито с тема "Море докоснато от Странджа". Много са мероприятията..

публикувано на 24.06.24 в 11:05

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

обновено на 22.06.24 в 09:25

Община Созопол подписа споразумение за ремонт на общински път

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа с министъра на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова споразумение за изпълнение на общински проект, който е свързан с рехабилитацията на общински път BGS 1213 /III 7908, Присад-Димчево, в участък от село Зидарово до с. Вършило, общ. Созопол. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, като обектът е..

публикувано на 21.06.24 в 15:05

Променят програмата"Моят град, моят квартал, моята улица"в Бургас

Програмата "Моят град, моят квартал,  моята улица" преобрази много междублокови и градски пространства в Бургас. Тази година в проектобюджета на общината бяха заложени повече средства за продължение на благоустрояването. В момента се подготвят промени, които бяха обсъдени на заседания на общинските комисии.Предстои тя да се надгради и вече ще се..

публикувано на 21.06.24 в 13:57

Приморско с инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, чака силен сезон

Силен сезон с ръст на туристите очакват в Приморско. Основно в града и в Китен в момента почиват български летовници, но се чакат и гости от Чехия, Словакия, Полша и Германия. За привличането им общината  предприе редица инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, подготвена е и наситена културна програма. Репортаж на Нина Рангелова..

публикувано на 21.06.24 в 08:20