Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от матурите и от НВО в 4. клас – по-добри от миналогодишните

Снимка: Pixabay

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН. 

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца. 

Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5 точки повече от миналата година, което е оценка "Много добър" 4.70.

Резултатът от външното оценяване по български език и литература в 4. клас е 72.6 точки - с 2 точки повече от година по-рано, или като оценка - "Много добър" 4.90.

По математика резултатът е 70.5 точки - с 5 точки по-висок от година по-рано. Максималният брой точки на всички изпити е 100. 

До края на месеца предстои да се проведе външното оценяване по български език и математика в 7. и 10. клас. 


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документите за факултет по фармация в Бургас вече са в Агенцията за оценяване

В Националната агенция за оценяване и акредитация днес са входирани документите, с които стартира процедурата за създаване на факултет по фармация в университет “Проф. д-р Асен Златаров”. Това съобщи на страницата си в социалната мрежа кметът Димитър Николов. "На Еньовден направихме важна крачка за висшето образование! Да си пожелаем..

публикувано на 24.06.24 в 17:01

Безплатни курсове за деца по компютърно програмиране в Бургас

Безплатен курс по програмиране със Scratch се организира в Бургас за ученици от 6 до 12 години – „Coding Kids Burgas“. И тази година курсът ще се проведе в лятната ваканция в периода: 08.07.2024 - 28.07.2024. „Чрез „Coding Kids Burgas“ имаме амбицията да запалим любопитството на младежите към технологиите, да им помогнем да усвоят нови умения и да ги..

публикувано на 24.06.24 в 14:12

Министър Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство в бургаски ВУЗ

Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков подкрепи създаването на открито зелено пространство, предназначено за изнесени обучения занятия в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Министърът е посетил ВУЗ-а по повод Шестата научно-практическа конференция „Образование за бъдеще – приемственост и перспективи“ и Майсторски клас..

публикувано на 24.06.24 в 10:44

Гимназията за романски езици в Бургас с два одобрени проекта по Еразъм +

През настоящата учебна година ПГРЕ „Георги Сава Раковски“ започна работа по нов образователен проект, насочен към ръководния и преподавателския екип на гимназията, съобщават от Община Бургас.  Дейностите ще бъдат реализирани съвместно с ICT, Aspect Occitanie, Polytech Nantes, PPA Business School Paris, Université de Versailles - партньори от Франция и..

публикувано на 21.06.24 в 11:33

Над 59 000 седмокласници в страната на НВО по математика

Над 59 000 седмокласници се явяват на Национално външно оценяване по математика.  Изпитът ще започне в 9 часа и ще се проведе в 1665 училища в странатa. Tестът съдържа 23 задачи, както миналата година. Промяна обаче има в две от задачите в първия модул. Там всички 20 задачи ще са с избираем отговор, за разлика от миналата година, когато 18 бяха с..

публикувано на 21.06.24 в 08:15

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20