Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Баба Ники, жената със силен дух, която плете ключодържатели, висулки и детски играчки

Николина Гълъбова е на 77 години, парализирана от гърдите надолу, но създава с ръцете си прекрасни неща

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Николина Гълъбова или както всички я наричат в групата баба Ники. Самата тя се представя така, заради възрастта си - на 77 години е и най - възрастният участник в групата "Купи подарък". Но аз съм сигурна, че определението "баба", което се употребява от участниците и клиентите, не е толкова заради възрастта й, а от уважение към нея. Тя има борбен дух и въпреки тежките моменти в живота й, намира сили да продължи. 


Николина е от село Липница, Врачанско, но преди 9 години, заради грешна лекарска диагноза, остава парализирана от гърдите надолу. Дъщеря й я взима за да се грижи за нея в София. За да се откъсне от черните мисли баба Ники, провокирана от внучката си, се научава да плете на една кука и създава прекрасни неща: 

"На 69 години бях много подвижна, на село се грижих за градинката си, но се разболях и след лекарска грешка останах неподвижна. Мога само да  движа ръцете си. Преди време внучката ми поиска да й оплета на една кука ръкавици без пръсти, ама аз никога не съм плела на една кука, а само на две. Тя, обаче ми каза, че мога да се науча и ми пусна клипчета на телефона. Аз гледах и ме заинтригува плетенето така започнах да плета и на една кука. Правя по дребни неща - сърца, цветя, висулки и др., но хората ги харесват и това много ме радва!"    

повече може да чуете в звуковия файл:

Баба Ники плете на една кука ключодържатели, книгоразделители, аранжира книги - кутии за бижута с пластични цветя и се справя прекрасно! Разказва, че често плаче за съпруга и сина си, които са починали. Спомня си за времето, когато е била подвижна и е се е справяла с всичко, но гледа да се разсейва от "тежките" мисли като плете разни неща за клиентите в групата. Последното предизвикателство, с което е решила да се справи е да се научи да плете детски играчки:

"Зайчета плетох, дракончета, великденски яйца...Направих и таралежче и костенурка. Да се занимавам с нещо, като утеха! Изрязвах плат и шиех и гномчета, които също много се харесваха. Благодаря много на създателката на групата Ина и на останалите момичета, които ме приеха! Мисля да продължавам да правят разни неща, докато мога!"  


Баба Ники е пример за човек със силна воля и дух. Част от прекрасните й неща може да видите на нашата фейсбук страница и във фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане"!

повече може да чуете в звуковия файл:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово, съобщи Мария Патронова, ръководител на дирекция „Култура, образование и спорт":  "Програмата ще започне в неделя, 23 юни от..

обновено на 23.06.24 в 06:56

Юристи ще изнесат концерт в Бургас

Юристи ще изнесат концерт тази вечер в зала "Георги Баев" на Културен център „Морското казино“ в Бургас. В него ще вземе участие струнният оркестър към Културния дом на Съюза на юристите в България.  Оркестърът е носител на "Златна лира " - 2000 г. и на "Кристално огърлие" – 2020 г на СБМТД.  Диригент е Веселин Байчев, носител на награда "Златен век"..

публикувано на 22.06.24 в 14:25