Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На жилищен форум:

Ръст на сделките с имоти в Бургас и региона отчитат експерти

Прогнозите са за достигане на нивата от 2022 година

| обновено на 10.06.24 в 15:57

Отчита се ръст на сделките с имоти не само в Бургас, но и в цялата страна, стана ясно на форум за недвижими имоти, който се проведе в морския град. Темата на дискусията е „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“. Събитието събра за девета година представители от сектора с недвижими имоти, банки и кредитори, за да бъдат показани тенденциите в търсенето и предлагането на жилища, цените и условията, при които се взима ипотечен кредит.

„Повече са младите хора, които купуват жилища с ипотечно кредитиране. Това са хора на възраст между 25 и 30 години, които успяват да погасят сумата до 20-30 години.“, посочи Снежана Стойчева, управител на дружество, насочено към недвижимите имоти. Тя уточни, че се наблюдава повишаване на критериите у хората спрямо жилището, което желаят да закупят:

„Това е валидно за цялата страна и в голяма степен е валидно и за Бургас. Това, което ни прави впечатление е, че в Бургас се наблюдават много сделки от началото годината, новото строителство се развива, оформят се много нови зони с жилища. Хората вече искат да живеят на по-широко, дори и да е двустаен апартамента, той трябва да е по-просторен. Наблюдава се прелокиране – тоест от една част на града, хората се местят в друга, която е по-комуникативна. Увеличаващите се семейства търсят вече жилища в затворени комплекси, където е по-спокойно.“


Стефка Томова от агенция за недвижими имоти представи статистика, показваща ръст на продажбите в Бургас от началото на годината, в сравнение с 2023 година. Данните са взети от Агенцията по вписванията.


Очакват се над 5000 сделки в Бургас до края на първото шестмесичие на 2024 година. Данните отразяват тенденциите в градовете Бургас, Несебър, Поморие и Царево.

В центъра на Бургас цените на квадратен метър достигат средно 2200 евро, като най-евтино е в Мадика.


Прогнозите са за 20% общо увеличение на броя сделки за Бургас и региона през тази година, спрямо 2023 година. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ямболски производители протестират срещу освобождаване на длъжностно лице от дирекция "Земеделие"

Земеделски производители в област Ямбол протестират по повод поредното освобождаване на длъжностно лице в Областна дирекция „Земеделие“. Последният директор е освободен от длъжност само 8 месеца след назначаването му. Според земеделците честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната..

публикувано на 24.06.24 в 12:59

И в Ахтопол очакват силен сезон

И в Ахтопол очакват силно лято като повечето туристи традиционно избират тази дестинация през юли и август. Тони Димитрова е акцентът в културната програма на Ахтопол, допълни кметът Станислав Димитров. "На гости ще ни бъдат най-силните мъже на 10 август, отново ще имаме галерия на открито с тема "Море докоснато от Странджа". Много са мероприятията..

публикувано на 24.06.24 в 11:05

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

обновено на 22.06.24 в 09:25

Община Созопол подписа споразумение за ремонт на общински път

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа с министъра на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова споразумение за изпълнение на общински проект, който е свързан с рехабилитацията на общински път BGS 1213 /III 7908, Присад-Димчево, в участък от село Зидарово до с. Вършило, общ. Созопол. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, като обектът е..

публикувано на 21.06.24 в 15:05

Променят програмата"Моят град, моят квартал, моята улица"в Бургас

Програмата "Моят град, моят квартал,  моята улица" преобрази много междублокови и градски пространства в Бургас. Тази година в проектобюджета на общината бяха заложени повече средства за продължение на благоустрояването. В момента се подготвят промени, които бяха обсъдени на заседания на общинските комисии.Предстои тя да се надгради и вече ще се..

публикувано на 21.06.24 в 13:57

Приморско с инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, чака силен сезон

Силен сезон с ръст на туристите очакват в Приморско. Основно в града и в Китен в момента почиват български летовници, но се чакат и гости от Чехия, Словакия, Полша и Германия. За привличането им общината  предприе редица инфраструктурни подобрения и реклама в чужбина, подготвена е и наситена културна програма. Репортаж на Нина Рангелова..

публикувано на 21.06.24 в 08:20