Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Няма индикации ПП-ДБ да се разпадне

Димитър Найденов
Снимка: БНР Бургас

Няма индикации коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се разпадне, са били думите на Христо Иванов, който подаде вчера оставка от лидерския пост на „Да, България“. Това каза за БНР Бургас Димитър Найденов, с анализ на резултатите от изборите за европейски и български парламент.

„Оставката от вчера на Христо Иванов е личен акт. Той подаде оставка и от двете позиции - и като лидер на партията, и като депутат в 50-ия парламент, в духа на моралните стандарти, които нашата партия е отстоявала. Това е видимата част на тези морални стандарти. Така се прави в нормалната политика, в нормалните държави. 

Колкото и ние да ценим Христо Иванов като лидер на „Да, България“, който е успял да навигира „кораба“ на партията в едни много трудни времена, в мътни води и в международна криза, в състояние на война - близо до нас. Това решение е негово, ние го подкрепихме, защото вярваме, че когато има лоши резултати трябва да се носи отговорност. 

Трябва ли да има оставка и от страна на „Продължаваме промяната“?

Както казах - това е морален акт, а всеки лидер сам трябва да реши, кое е най-правилно да постъпи към партията и към избирателите.

Накъде поема коалицията ПП-ДБ след изборите? Защо избирателите, подкрепили ПП-ДБ са два пъти по-малко от тези, които са гласували на предходните избори?

Спадът в броя на избирателите се дължи в разочарованието на избирателите, ГЕРБ-СДС губят 180 хиляди гласа, ДПС губят 30 хиляди гласа, ние губим почти половината си избиратели. Всички са губещи, включително и българските граждани, защото в момента ще има едно трудно описано като легитимно представителство, с прекалено много русофилски партии, за тях не е България на първо място. Това въобще не е добре за нашето гражданско общество, но вина за това нямат гражданите, вина имат политиците. 

Нашата вина като коалиция от ПП-ДБ е в това, че сме били в неудобната позиция, без удобно медийно покритие, с каквото може да се похвали например Делян Пеевски или екипът на Борисов. Ние не успяхме да обясним добре поведението си в 49-тото Народно събрание, както и целите, които имаше колаборацията с първата политическа сила ГЕРБ. 

Каква ще бъде новата конфигурация в Народното събрание?

Според мен като политически анализатор Делян Пеевски ще извива ръцете на Борисов за явна коалиция. На ГЕРБ ще бъде предложен още един партньор - Има такъв народ, който винаги е в услуга на ДПС и ГЕРБ, когато се наложи. Нямам съмнение, че и „Възраждане“ биха свършили тази работа, както и другата русофилска партия „Величие“, но те прекалено много ще разкрият Борисов като двоен агент на евроантлантизма и  на лукойлските неплащания на данъци и всякакви подпомагащи Кремъл нездрави за България политики. По тази причина те ще седят на резервната скамейка и ще подкрепят само с гласуване  или с осигуряване на кворум. 

Конфигурацията може да бъде предложена от Пеевски във вариант ГЕРБ-СДС - ДПС - ИТН, което на Борисов няма да му хареса, но предстои да видим дали имунната защита на Борисов е достатъчно силна, за да откаже на този вариант. 

Разбира се и предсрочните избори също не са невъзможен сценарий“, прогнозира още Димитър Найденов. 


Чуйте още информация в анализа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов се ръкува с президента Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание.

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви пред президента Румен Радев, че е възможно да има правителство в този парламент, съставено от всички политически сили в 50-ото Народно събрание без ГЕРБ и ДПС. Останалите пет формации в парламента имат 123-ма народни представители, с независимия депутат Калоян Методиев те стават 124, а мнозинство..

публикувано на 25.06.24 в 09:50
Парадният вход на президентството.

Консултациите при президента продължават с "Възраждане" и БСП

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев.  Днес държавният глава ще се срещне с представители на четвъртата и петата политическа сила в 50-ото Народно събрание - „Възраждане“ и БСП.  Вчера Радев разговаря с лидерите на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната - Демократична България“, след което лидерът на..

публикувано на 25.06.24 в 07:51

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града...

обновено на 24.06.24 в 16:02
Емил Соколов

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС

Емил Соколов очаква ИТН да подкрепи коалицията ГЕРБ- ДПС, въпросът според него е каква е цената, която ще плати партията на Борисов за тази подкрепа. Според бургаския координатор на ПП изводът от днешните консултации при президента за съставянето на кабинет могат да се обобщят така: "Аз очаквах по-широка коалиция между ГЕРБ - ДПС и ИТН, но..

публикувано на 24.06.24 в 15:30

Борисов: Ще предложим правителство на малцинството

"Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството". Това заяви след консултациите с президента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов допълни, че формацията ще предложи премиер от ГЕРБ. Това обаче няма да е той: "Разбира се, носим си отговорността и най-вероятно ще предложим правителството, след като разговаряме и с другите колеги,..

публикувано на 24.06.24 в 10:08

Вълко Бинбелов е новият кмет на село Факия, Николай Пандазиев застава начело на село Баня

Несебърското село Баня и средецкото Факия имат нови кметове след частичните избори, провели се вчера в двете населени места. Вълко Бинбелов от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ поема управлението на село Факия.  Николай Пандазиев от Съюз на свободните демократи сяда в кметския стол в село Баня. Бинбелов е получил 172 действителни..

обновено на 24.06.24 в 09:39

Президентът започва консултации с парламентарните групи в 50-ото НС

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото Народно събрание преди да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес държавният глава ще разговаря с представители на първите три формации. Две седмици след изборите няма отговор на въпроса: Ще успее ли 50-тото Народно..

публикувано на 24.06.24 в 08:16