Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Найденов: Няма индикации ПП-ДБ да се разпадне

Димитър Найденов
Снимка: БНР Бургас

Няма индикации коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се разпадне, са били думите на Христо Иванов, който подаде вчера оставка от лидерския пост на „Да, България“. Това каза за БНР Бургас Димитър Найденов, с анализ на резултатите от изборите за европейски и български парламент.

„Оставката от вчера на Христо Иванов е личен акт. Той подаде оставка и от двете позиции - и като лидер на партията, и като депутат в 50-ия парламент, в духа на моралните стандарти, които нашата партия е отстоявала. Това е видимата част на тези морални стандарти. Така се прави в нормалната политика, в нормалните държави. 

Колкото и ние да ценим Христо Иванов като лидер на „Да, България“, който е успял да навигира „кораба“ на партията в едни много трудни времена, в мътни води и в международна криза, в състояние на война - близо до нас. Това решение е негово, ние го подкрепихме, защото вярваме, че когато има лоши резултати трябва да се носи отговорност. 

Трябва ли да има оставка и от страна на „Продължаваме промяната“?

Както казах - това е морален акт, а всеки лидер сам трябва да реши, кое е най-правилно да постъпи към партията и към избирателите.

Накъде поема коалицията ПП-ДБ след изборите? Защо избирателите, подкрепили ПП-ДБ са два пъти по-малко от тези, които са гласували на предходните избори?

Спадът в броя на избирателите се дължи в разочарованието на избирателите, ГЕРБ-СДС губят 180 хиляди гласа, ДПС губят 30 хиляди гласа, ние губим почти половината си избиратели. Всички са губещи, включително и българските граждани, защото в момента ще има едно трудно описано като легитимно представителство, с прекалено много русофилски партии, за тях не е България на първо място. Това въобще не е добре за нашето гражданско общество, но вина за това нямат гражданите, вина имат политиците. 

Нашата вина като коалиция от ПП-ДБ е в това, че сме били в неудобната позиция, без удобно медийно покритие, с каквото може да се похвали например Делян Пеевски или екипът на Борисов. Ние не успяхме да обясним добре поведението си в 49-тото Народно събрание, както и целите, които имаше колаборацията с първата политическа сила ГЕРБ. 

Каква ще бъде новата конфигурация в Народното събрание?

Според мен като политически анализатор Делян Пеевски ще извива ръцете на Борисов за явна коалиция. На ГЕРБ ще бъде предложен още един партньор - Има такъв народ, който винаги е в услуга на ДПС и ГЕРБ, когато се наложи. Нямам съмнение, че и „Възраждане“ биха свършили тази работа, както и другата русофилска партия „Величие“, но те прекалено много ще разкрият Борисов като двоен агент на евроантлантизма и  на лукойлските неплащания на данъци и всякакви подпомагащи Кремъл нездрави за България политики. По тази причина те ще седят на резервната скамейка и ще подкрепят само с гласуване  или с осигуряване на кворум. 

Конфигурацията може да бъде предложена от Пеевски във вариант ГЕРБ-СДС - ДПС - ИТН, което на Борисов няма да му хареса, но предстои да видим дали имунната защита на Борисов е достатъчно силна, за да откаже на този вариант. 

Разбира се и предсрочните избори също не са невъзможен сценарий“, прогнозира още Димитър Найденов. 


Чуйте още информация в анализа. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да намери..

публикувано на 22.07.24 в 07:36

Ахмед Доган пред младежкия актив на ДПС: Това е едно препятствие, с което трябва да се справим

"Гордея се с вас! Вие всъщност сами предложихте изхода, сами очертахте стратегията на ДПС. Това е едно препятствие, което трябва да преодолеем, едно предизвикателство, с което трябва да се справим." Това заяви пред младежкия актив на ДПС почетният председател  Ахмед Доган във видео, разпространено от пресцентъра на партията във фейсбук.       Доган..

обновено на 20.07.24 в 22:59

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23