Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са отличниците по преференции и кои с най-малко гласове в Бургаска област

№1 по лични преференции в Бургаска област и на тези парламентарни избори е водачът на листата на ГЕРБ–СДС Жечо Станков. Подкрепа за него са дали 5570 избиратели. Бившият енергиен зам. министър традиционно събира най-много гласове, но добри лични резултати в коалицията  отбелязват още Любен Дилов–син с 1642 и Галя Василева с 1604 преференции. 

Във „Възраждане“ водачът Цончо Ганев взема 2420 гласа в своя полза, наполовина са тези за втория след него Борис Аладжов. От партията обаче е абсолютният шампион по преференции в национален план - 71 224 избиратели са предпочели с личен вот Петър Волгин - вторият в листата им за европарламента.

Бившият премиер акад. Николай Денков, който оглави листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за Бургас получи  2676 гласа, а вторият Димитър Найденов– 1627. Новите лица на бургаската политическа сцена Емил Соколов на четвърта позиция и Михаил Михов от Несебър – на шеста също бележат впечатляващ вот – съответно 674 и 532 гласа.

Резултатите сочат още - 2578 души са направили отметка в бюлетината за Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".  Третият в листата - настоящият общински съветник от партията Тодор Иванов има 287 преференции.

В "БСП за България" вторият в листата Тодор Байчев изпреварва с 61 гласа водача Петър Кънев, за когото са гласували 840 избиратели. Байчев обаче не може да измести водача, в чиято полза се броят и бюлетините без отбелязана преференция. Добро представяне прави и четвъртият в листата Тодор Дямянов. Настоящият зам. кмет на Созопол събира 704 гласа.

Доволен от себе си може да бъде и Радостин Колев, който оглави регионалната листа на партия "Величие", станала седмата политическа сила в новия парламент.  Той получи 2495 гласа. 

При ДПС традиционно преференциите не са на почит и там всеки кандидат е взел по малко лична подкрепа, без изява на определена личност.  

От партиите, които остават извън парламента добро представяне прави бившият футболист и настоящ бизнесмен Милен Георгиев, водач за региона на "Синя България" с 627 преференции.

На другия полюс  сред водачите на листи - Георги Попов от "Български глас" и Димитър Митев от "Коалиция на розата" получават най-малка лична подкрепа в региона - по 8 гласа. С един повече има разследвания за измами с еврофондове Миньо Стайков, който водеше листата за региона на "Българско национално обединение". Общо за формацията му са гласували 38 души от областта.

А как ще бъде разпределена над 15 млн. лева годишна държавна субсидия за партиите? 

Право на 8 лв. на глас имат формациите, минали 4% бариера за влизане в парламента, както и партиите, които остават извън Народното събрание, но надвишават 1% от действителните гласове. За коалициите прагът е 4%.

Сред партиите, които ще получат държавна субсидия е "Морал Единство Чест", накратко МЕЧ на Радостин Василев. Формацията на бившият спортен министър, отцепил се от ИТН, преминал за кратко в ПП ДБ  взе близо 3 % от  гласовете и благодарение на това в партийната ѝ каса ще влязат около половин милион лева. 

Партия "Център" на разследвания за пране на пари олигарх Васил Божков също ще получи субсидия след като събра 1,2 процента от вота. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:17

И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

БСП, също като ПП-ДБ и "Възраждане", не се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за правителство с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11 часа, но представители на социалистите не дойдоха Преговорният екип на ГЕРБ-СДС засега успя да се срещне само с представители на ДПС. За 13 часа днес е поканата към "Има такъв народ", а за 15 часа към..

публикувано на 18.06.24 в 11:56
Емил Соколов

Емил Соколов: Пеевски беше системно подценяван - и като комуникационна щета, и като риск за кабинета

Рано е да се каже дали вървим към нови избори.  Оценката е на политолога Емил Соколов, който беше част от листите на ПП-ДБ в Бургас.  Тандемът ГЕРБ-СДС - ДПС успяха да генерират резултат, който с помощта на една от малките партии, вероятно ИТН, може да сформира мнозинство, аргументира се той в интервю за БНР. "Ако следваме елементарната политическа..

публикувано на 18.06.24 в 08:29

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си

ГЕРБ-СДС и ДПС видяха сходства в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната. Те са свързани със стремежа към влизане в Шенгенската зона и със сухопътните граници, с въвеждането на еврото и начините за ускоряване на икономическия растеж.  Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след среща с ДПС. По думите на Сачева..

публикувано на 17.06.24 в 16:51

ПП-ДБ и "Възраждане" отказват среща с ГЕРБ, от "Величие" искат да разговарят само с Борисов

Водените от ГЕРБ-СДС разговори за ново правителство започнаха със среща с ДПС. Преговорният екип на най-голямата формация е съставен от Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова, а от страна на Движението за права и свободи в разговора участват Станислав Анастасов, Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Искра Михайлова, Ертен Анисова, Байрам Байрам...

публикувано на 17.06.24 в 15:20

Ешереф Ешереф, ДПС: Оптимист съм за стабилно редовно правителство

България ще има стабилно редовно правителство, аз съм оптимист. Това заяви пред БНР Бургас избраният за депутат от ДПС Ешереф Ешереф. Той посочи, че ръководството на партията ще участва в започващите днес преговори за съставяне на кабинет, по покана на ГЕРБ, въпреки заявената позиция на част от останалите партии. ПП ДБ няма да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:05

ПП-ДБ няма да се отзове на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Коалицията ПП-ДБ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство и законодателни приоритети. Това съобщиха от ПП-ДБ за БНР. Разговорите с третата политическа сила трябваше да започнат в 15 часа. " Благодарим за отправената покана от днес за днес", посочват от формацията в своя позиция и подчертават, че ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:13