Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОТ 17.30 в Дом на НХК:

Киноваканция започва в Бургас

"Силата на волята" е темата на третото издание

| обновено на 14.06.24 в 08:58


Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК.

През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и представяне, посочва Кремена Димитрова от Националния филмов център, организатор на фестивала заедно с Община Бургас. Темата на изданието тази година е „силата на волята“:

"Има различни поводи да си говорим за силата на волята-това може да стане в исторически план, разказвайки за личности, които са пример днес, това може да бъде и тема за човек от днешното време, който със силата на волята успява да постигне някаква цел, а защо не и силата на любовта, защото тя изисква определени изпитания на волята, за да може да просъществува. Всички филми в програмата по един или друг начин обговарят тази тема."

В следобедните часове са прожекциите на късометражното и документално кино, а вечер са игралните филми. Голяма част от филмите ще бъдат представени от техните автори. 

Старт на фестивала дава „Балканска черна кутия“ от 17.30 часа. За лентата Кремена Димитрова казва:

"Документалният филм е за композитора и музикант Никола Груев, по-известен като Котарашки. Той стои зад музиката на няколко успешни български филма. Единият от тях е "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев по текст на Георги Господинов. Котарашки е самороден талант, който прави оригинална и запомняща се музика, интересен и като личност. Филмът е много морски. Голяма част от действието се развива по крайбрежието затова идеално ще ни създаде настроение за началото на тази киноваканция."

От 19 часа е прожекцията на „Защо обичам лошото време?, а след нея предстои среща с режисьора Яна Лекарска, за която филмът е дебют и продуцента Калин Калинов. Филмът е светъл и позитивен, а в него има любов, казва Кремена Димитрова. В лентата участват Владимир Михайлов, Неда Спасов, Иван Бърнев и др.


ПРОГРАМА ЗА ФЕСТИВАЛ „КИНОВАКАНЦИЯ“:
14 юни 
17.30 - БАЛКАНСКА ЧЕРНА КУТИЯ – 78’
19.00 - ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛОШОТО ВРЕМЕ – 93’
15 юни 
16.00 - КЪСОМЕТРАЖЕН БЛОК:
МАМА УМРЯ ДНЕС – 29’
13 АВГУСТ – 30’
17.30 - СЛЕДЕНИЯТ ЧОВЕК – 61'
18.30 - избрано от СТИХ И ЩРИХ
СЛЕДА - 7'
ОБЕЗЛИЧАВАНЕ - 7'
19.00 - ДА ЛЕТИШ С ПЛАВНИЦИ – 81’
20.30 - ЧУМА - 102'
16 ЮНИ 
16.00 - ФИНАЛИСТИ ОТ КОНКУРСА НА ФОНДАЦИЯ „СТ. КАМБАРЕВ“-10 ‘
ЛЮБИМА – 27’
17.30 - КИНОЕКСТРЕМИСТИ – 73’
19.00 - ОТВЪД ЗАВЕСАТА - 59'



Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с двете си изпълнения: кавър на "Завръщане" и авторската си Losing my mind.  Теодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56

Тридневен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в село Баня

Тридневен летен културен фестивал „Пальо Баня фест“ започва днес в несебърското село Баня. В програмата са включени кинопрожекции на български филми, концерти, лекции, йога, творчески ателиета, арт базар. Фестивалът е организиран по инициатива на сдружение „Развитие на общността“, чиято  идея е да обедини различни хора, свързани с населеното място..

публикувано на 26.07.24 в 13:29