Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Националната конференция за обучението по физика

Снимка: Община Сливен

Национална тридневна конференция събра в Сливен експерти по физика от цялата страна, учители, преподаватели в университети, научни изследователи и представители на институциите в града. Ежегодното събитие се организира от Съюза на физиците в България (СФБ), Министерството на образованието и науката, фондация „Еврика“, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и Община Сливен.

Тази година във фокуса на форума е образованието по физика и дигиталните технологии. 

По време на официалното откриване на дискусиите кметът Стефан Радев, който е и почетен председател на организационния комитет в Сливен, приветства всички гости и участници.

„Безспорно XXI век е време на безпрецедентен технологически и технически напредък, който не би бил възможен без достиженията на физиката. Затова е много важно младите хора в България да се развиват тази сфера. Истината е, че бъдещето на страната, нашето място в света, ще се предопредели от това как съумяваме да се възползваме от техниката, технологиите, как съумяваме да увличаме младите хора в тези умения и как съумяваме да ги използваме за развитието на страната“, изтъкна кметът Радев. Той изрази убеденост, че през дните на конференцията участниците ще споделят опит, иновативни практики и модели, които да бъдат полезни за технологичното подобряване на дейностите в обучителния процес.

Сред гостите бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, Кристиана Добрева-Станкова – началник на РУО-Сливен,член-кореспондентът Александър Драйшу – председател на СФБ, инж. Григор Цанков – изпълнителен директор на фондация „Еврика“, Джордж-Марк Райнов – член на УС на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“, директори на образователни институции, учители и ученици.

В рамките на откриването бяха връчени и наградите по физика „Акад. Матей Матеев“ на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

С наградата „За изключителни постижения при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката“ бяха отличени Павлина Георгиева – старши учител по физика и астрономия в МГ „Д-р Петър Берон“-Варна и Нели Михайлова – старши учител в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“-София.

Наградата „За постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда“ отиде при Пенка Василева – старши учител от СУ „Хаджи Мина Пашов“-Сливен.

За откриването на събитието имаше и музикален поздрав от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“.

В програмата на конференцията, която ще продължи до 16 юни, са включени доклади на Наталия Митева, зам.-министър на МОН и д-р Светла Петрова от Института за изследвания в образованието.

И тази година във форума ще бъдат изнесени публични лекции за Нобеловата награда по физика през изтеклата година и по-важни въпроси, свързани с темата на конференцията. Нобеловата награда по физика за 2023 г. ще бъде представена от председателя на СФБ чл.-кор. Александър Драйшу, а Нобеловата награда по химия за 2023 г. – от проф. д.фз.н. Евгения Вълчева – зам.-председател на СФБ. Първия български учебник по физика на Найден Геров ще представи доц. д-р Мая Гайдарова по повод 175-годишнината от издаването му.

В панелите „Средно образование“ и „Висше образование“ ще бъдат представени пленарни, секционни и постерни доклади, включително на студенти в отделните направления на конференцията.

На 14 и 15 юни, със съдействието на фондация „Еврика“, е планирана и традиционната Младежка научна сесия на тема „Физиката и светът на технологиите“. В програмата на конференцията е включена и „Работилница за ЕкоИдеи“ от ученици от средните училища в страната.

В заключителната част ще бъде проведена дискусия на тема: „Дигиталните технологии в обучението по физика – възможности и перспективи“ с водещи: проф. д-р Желязка Райкова и доц. д-р Мая Гайдарова.


По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът на Куба посети Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов  посрещна Н. Пр. Мариета Гарсия Хордан - извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България. По време на срещата стана дума за богатата медицинска практика, свързана с тропическите болести в Куба. В тази връзка, проф. Бозов прояви интереса си към..

публикувано на 18.06.24 в 16:23

Три нови магистърски програми на СУ ще се изучават в бургаския филиал

Три нови магистърски програми на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се изучават в бургаския филиал от тази година, съобщават от ВУЗ-а. Те са в професионално направление „Науки за земята“ и имат за цел подготовка на специалисти за справяне с проблемите, предизвикани от измененията на климата и..

публикувано на 18.06.24 в 13:48

В Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието. В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения.  Предвидено е увеличение на допълнителните плащания и увеличение на заплатите на квалифицирания непедагогически персонал в училищата и..

публикувано на 18.06.24 в 12:14

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Двуседмичен курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки делничен ден в периода от 29 юли до 10..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Бургас

Катя Мишева е новият директор на дирекция „Образование“ в Община Бургас. В последните 24 години тя бе директор на ДГ „Вълшебство“. Тя заменя на поста  Веселина Таралова, която  бе част от структурата на общинската администрация още от 2007 г. Новият директор на общинската дирекция „Образование“ работи по редица проекти и програми в сферата на..

публикувано на 14.06.24 в 15:21

Мария - момичето с две пълни шестици на матурите от Сливен

Дванадесетокласничката Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен е с две пълни шестици по 100 точки на матурите по БЕЛ и математика, съобщи за БТА директорът на учебното заведение Мариана Милева.  А Мария е една от общо трима зрелостници в страната, които имат такъв резултат. "Това е безспорно високо постижение",..

публикувано на 14.06.24 в 14:19