Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас отличиха кръводарители

В Световния ден на безвъзмездния кръводарител регионалната структура на БЧК в Бургас и Отделението по трансфузионна хематология към областната болница отличиха 20 дарители, които са били активни миналата година.

Направените кръводарявания за 2023 година са 8400.  Хирургично излекуваните пациенти, за които са използвани кръвни продукти са 3932, както и 59 деца.  2924 са дарили кръв за първи път миналата година, 72 са кръводарителите, направили това поне 3-пъти през миналата  година, обясни д-р Людмила Желязкова, началник на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ – Бургас:


„8400 кръводарявания за миналата година, сами разбирате, че тези 20 награди, които ще дадем не могат да обхванат всички. Огромна благодарност към кръводарителите.“

Има нужда от нови кръводарители, каза Виолета Радева, директор на Областната организация на БЧК:


„Идеята е да популяризираме този ден и да отдадем заслуженото уважение и почит към всички безвъзмездни и доброволни кръводарители. С много усилия привличаме нови кръводарители, но имаме нужда от още. Човек трябва да дари кръв, за да спаси човешки живот, няма друг начин. Непрекъснато има нужда от кръв и кръвни продукти.“

Областният управител Мария Нейкова посочи:


„Бургас има нужда от Кръвен център и за мен като областен управител, за моята администрация и за Общината е приоритет да бъда изграден такъв център. Добрата новина е, че предприехме необходимите действия с кмета Димитър Николов да стартира процедурата по изграждането му. Надявам се догодина да връчим тези награди на дарителите в новия Кръвен център.“

И връчи грамота на кардиолога  д-р Стамен Пишев, заместник управител на ДКЦ -1:



„Аз съм председател на сдружение „Младите лекари“, в което членуват около 130 колеги, специализанти и специалисти. Поводът да организираме по-голяма група от хора, които да дарят кръв е именно Деня на доброволния кръводарител. Ползите са много от кръводаряването - най-малкото този  благодороден акт, че спасяваш човешки живот. Имаш и прилив на енергия.“

А кой може да бъде кръводарител обобщава д-р Желязкова:

„Човекът трябва да бъде между 18 и 65 години, в перфектно здраве, да не приема никакви лекарства, да няма никакви хронични заболявания, дори инцидентно не трябва да е пил аспирин, в деня, когато ще кръводарява. Всички кръвни групи са търсени, ние винаги имаме недостиг на кръв, не само лятото. Бургас е предпочитана дестинация за туризъм не само в летните месеци. Още в петък започва миграцията на хора от София и Пловдив, които са си закупили имоти в Бургас, тръгват си в понеделник. Интензивното движение винаги е предпоставка за ПТП или за някакъв травматизъм. По големите празници също е натоварено, а през летните месеци и чужденците утежняват обстановката. 

Общо наградите бяха 20. Кореспондентите на БНТ в Бургас Ели Генчева и Давид Сукнаров също получиха грамоти за кръводарителската кампания, инициирана от националната медия. Грамоти и награди за своята съпричастност в спасяването на човешкия живот получиха млади дарители – Катя Танева, Мартин Тасмов, Боримир Байчев, Стефан Иванов, Йордан Стоянов, д-р Елиз Сали, д-р Лъчезар Иванов, редовните кръводарители Тюляй Пъйкова, Добромир Янакиев, Деян Филипов, Шефкед Шефкед, Мирослав Христов, Димитър Добрев, Мирослав Великов, Станислав Попов, Александър Илиев, Феим Гунев, Тодор Кирязов.


За личен пример чрез даряване и организиране на масови акции бяха отличени също директорът на Областната дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов, директорът на Спортното училище Янчо Стойчев, Грамота получи и персоналът на Детска градина „Ален Мак“ в квартал „Сарафово“.

Повече информация ще чуете в звука.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията. Понякога майката е уморена и затова дава..

обновено на 19.06.24 в 11:22

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори. Посланик Хордан предложи да..

публикувано на 18.06.24 в 16:23
Белодробната болница в Бургас

Безплатни прегледи за туберкулоза в Белодробната болница на Бургас

Седмица на отворените врати ще се проведе в  Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – СБАЛПФЗ - Бургас. Идеята е  превенция и контрол на туберкулозата.  Затова и в  периода от днес до 21 юни 2024 г. от 10.00 до 16.00 часа  ще се извършва  скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета и  консултации.  На..

обновено на 17.06.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“.  Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в..

публикувано на 17.06.24 в 08:43

Искат заплатите на медиците да се вържат към средната заплата в страната

Лекарският съюз ще постави пред новата власт искането си за обвързване възнагражденията на медиците със средната работна заплата в страната. Досега това ставаше на база предоговаряне на колективния трудов договор.  Той обаче изтече през април, а нов все още няма. На фона на буксуващите преговори между болнични директори и синдикати, от..

публикувано на 17.06.24 в 08:30

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират в Ямбол

Акция за безвъзмездно кръводаряване организират днес в Ямбол областната структура  на Българския Червен кръст и Кръвния център в областната болница. Инициативата е по повод Световния ден на безвъзмездния кръводарител , който се отбелязва на 14 юни.  Желаещите да дарят кръв могат да го направят от 9 до 13 часа в Кръвния център. Възрастовата граница е..

публикувано на 14.06.24 в 08:43

Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тийнейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени..

публикувано на 07.06.24 в 11:13