Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза в Ямбол

Снимката е илюстративна
Снимка: архив

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се извършват от днес до петък в белодробното отделение  на ямболската болница  „Свети Пантелеймон“. 

Прегледите ще се извършват  от днес до  21 юни, от 12:00 до 15:00 часа, уточняват от лечебното заведение. Изследванията  е в рамките на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г. Кампанията се организира от здравното министерство, като целта е да се повиши обществената информираност по отношение на болестта.

Ямболска област е на едно от челните места по брой на заболелите от туберкулоза наред с областите Враца, Сливен и Пловдив, показва статистката за последните години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Включват 34 селища от Бургаско в европроект за детско здравеопазване

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 млн. евро. Един от тях касае и пряко Бургас. Един от големите  доставчици на мобилни..

обновено на 23.10.24 в 11:16

Безплатно изследване за гръбначни изкривявания при деца в Сливен

В Сливен предстои безплатен скрининг за ранна диагностика на гръбначни изкривявания при деца , който ще започне в началото на ноември. Целта на изследването е ранната диагностика и навременно насочване към последващ лечебен процес. Изследването ще бъде осъществено в медицинските кабинети на училищата по предварителен график. Кампанията е инициатива..

публикувано на 23.10.24 в 09:20

60 души от Бургаска област са вписани в регистър на хората с редки заболявания

60 души от Бургаска област са вписани в регистър на хората с редки заболявания към момента. Попълването му продължава. Идеята за създаването му е на бургаския екип на Българската Хънтингтън Асоциация.  От няколко месеца клонът на организацията в Бургас реализира проект  „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора с редки болести и..

публикувано на 23.10.24 в 08:45

Помощник-фармацевти настояват за законодателни промени

Повече от десет години се борим да се случат законодателните промени, свързани с дейността на помощник-фармацевтите, каза  Станка Маркова, която е заместник -председател на  Българската асоциация на помощник - фармацевтите.Те желаят да могат да продават медикаменти по лекарско предписание, тъй като в момента това е невъзможно. С писма и аргументи..

публикувано на 22.10.24 в 16:38
Д-р Красимир Кенолов

Представят в Созопол най-новите терапии за лечение на рака на гърдата

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата провежда Комплексният онкологичен център в Бургас . Те ще продължат до края на месец октомври и са част от кампания за превенция на злокачественото заболяване. Прегледите се осъществяват от хирург-мамолог в Хирургичния кабинет на здравното заведение всеки работен ден между 12 и 13..

публикувано на 22.10.24 в 08:30
д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологична лаборатория и д-р Тодор Шуплев, хирург

В УМБАЛ Бургас спасиха жена от рядка "бактерия човекоядец"

В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус, съобщават от лечебното заведение. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на..

публикувано на 21.10.24 в 10:00

Връчиха наградите за "Лекар на годината" в Бургас /СНИМКИ/

В деня на българския лекар - 19 октомври връчиха наградите "Лекар на годината" в Бургас.  Празникът започна с шествие от храма "Св. Йоан Рилски" до Културен дом НХК, в което се включиха десетки бургаски лекари и специалисти. Кардиохирургът доц. Владимир Корновски спечели наградата в категория "Лекар с най-голям принос за..

публикувано на 19.10.24 в 22:19