Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският музей плете венец от 77 билки и половина за Еньовден

Поредицата от интересни събития предстоят в бургаския Етнографски музей по случай Еньовден. Началото на етно уикенда, ще бъде дадено още на 21 юни (петък), от 17:30 часа, с интересна тематична лекция в Етнографската експозиция на улица „Славянска“ 69.  Росица Топалова – уредник в отдел „Етнография“, ще представи лекцията с презентация „Билки омайни“. Тя разглежда легенди за билките, тяхното присъствие в традиционната българска обредност и символиката им в народните представи - какви качества придават на тревите хората, освен лечебните им свойства. Какво правим, за да омаем желания момък; как да се предпазим от изневяра и кои растения са във вечен спор и съревнование според народните песни? За омайно биле и момински китки ще се говори в контекста на Еньовден и магичната нощ срещу празника, когато всяко гадание се сбъдва.  

В събота, 22 юни 2024 година, от 11:00 часа, в двора на Етнографската експозиция ще бъде представен обичаят Еньова буля. Певческата група „Факийски бялки“ при Пенсионерски клуб „Здравец“, село Факия, ще ни въведе в магията на Еньовден с напяванията и наричанията на моминските китки, в сплитането на Еньовския венец. Обичаят е възстановен в селото около 2000-та година. Певческата група участва в множество фестивали в страната – в Копривщица, Попово, Варна, Айтос, Средец и други.

На 23 юни 2024 година (неделя), от 10:30 часа, в Етнокухнята на РИМ – Бургас на улица „Славянска“ 69 Антоанета Станчева ще сготви тюрлюгювеч – в глинен съд, на бавен огън.

Антоанета Станчева понастоящем е директор на Историческия музей в Димитровград, но е професионална актриса, която помним от филма на Рангел Вълчанов „А сега накъде?“.  Съпричастна на всяка добра идея, тя възторжено прие да участва в Еньовденския уикенд, организиран от Община Бургас и РИМ – Бургас.

А тюрлюгювечът е смесица. В метафоричното си значение – от възгледи, мнения, хора. В пряк смисъл е популярно и много вкусно ядене с неустоим аромат, направено от различни зеленчуци, с месо или без месо. Задължителните съставки са: лук, бамя, чушки, тиквичка, патладжан, домати, и, разбира се, картофи. Ние ще спазим препоръката на три килограма зеленчуци месото да е един килограм. Сервира се горещ, щедро поръсен с пресен магданоз.

На самия Еньовден – 24 юни 2024 година (понеделник), от 10:00 часа, ще се изплете големия музеен Еньовски венец от седемдесет и седем билки и половина. Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги кръшни моми в бели премени, а нашият художник и реставратор Иван Арабаджиев. Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е най-важно, защото има много лечебни свойства, пречиства и има магическата сила да прогонва змейове. Иван обича природата, тайнствата, броди по поля и гори, умее да разпознава птици и растения с латинските им наименования, може да усети омаята на здравеца, босилека, ружата, еньовчето, жълтия кантарион, белия равнец, синята метличина… Истински Йоан Бильобер!


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10