Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

Очакват и добра цена за ечемика и пшеницатаС очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са около 200 000.

„Очакваме нормална реколта, ечемика между 400 и 550 кг. от декар. Това са много добри добиви, пред вид, че природата не бе много благосклонна – беше сухо и с високи температури. За пшеницата от това, което виждаме и от опита от предни години се надяваме добивът да е малко по-добър– между 450 и 600, което за нашия регион е добре, защото есента и цялата зима бяха много сухи, посевите изникнаха късно и късно се развиха“, коментира очакванията на земеделците Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско.

Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско

По думите му метеорологичните условия са принудили местните производители да започнат събирането на реколтата по-рано от обикновено. 

"Има колеги в областта, а и в района на Ямбол, които извадиха комбайните по полетата още на 9 и 10 юни. Това отново ни показва, че климатът се променя и ние трябва да се съобразяваме с това", каза Киров. 

Той посочи, че много от стопаните вече са сключи сделки „на зелено“ и е оптимист за реализирането на тазгодишната реколта.  


"Надяваме се, че ще можем да продадем зърното на добра цена. Почти всичко от миналата година вече е продадено, а вносът на украинско зърно не е проблем за българските стопани“, коментира Киров.

Жътвата на пшеница и ечемик вече е в ход навсякъде в областта. От Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско коментираха, че българското зърно се продава в страните от Близкия Изток, Индия, Иран, Тайван и Китай и няма проблем при реализацията му. 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стотици пожарникари, горски и военни четвърти ден се борят с огъня в община Болярово

Четвърти ден продължава пожарът в крайграничната община Болярово. Остава в  сила частичното бедствено положение обявено в пет населени места. В борбата с огъня са включени стотици пожарникари, горски служители, военнослужещи. В района има противопожарни екипи и тежка техника от няколко области, в готовност са и два хеликоптера от Авиобаза Крумово, както..

публикувано на 19.07.24 в 10:54

Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към Турция

Служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов дават брифинг в село Мамарчево.  "На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, които са доста широка разпрострели пожарите. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Малко..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.  Работата на екипите е..

публикувано на 19.07.24 в 08:36
Снимката е илюстративна.

Необходими са промени в няколко закона преди прилагането на модела „замърсителя плаща“ догодина

В началото на следващата година, страната ни трябва да започне прилагането на новия модел за определяне и събиране на таксата „Битови отпадъци“. Предвижда се той да бъде на принципа „замърсителят плаща“. Страната ни вече няколко пъти отлага тази мярка. Първият отложен срок беше през 2019 година. Все още няма яснота как точно ще се прилага този..

обновено на 19.07.24 в 08:15

Възпоменателна церемония на Летище Бургас

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

обновено на 18.07.24 в 22:25

Пожар в землището на Богданово изпепели и няколко необитаеми къщи

Пожарът в землището на с. Богданово, обхванал около 500 дка храсти и сухи треви, е засегнал и селото, съобщиха от Община Средец.  Няма пострадали хора, но са изгорели няколко изоставени къщи. В гасенето на пожара са участвали 5 противопожарни екипа с 15 служители, поясни ижн. Янко Тодоров - началник на РСБЗН - Средец.  Освен на тях, кметът на..

публикувано на 18.07.24 в 22:19