Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите в Бургаско очакват добра реколта

Очакват и добра цена за ечемика и пшеницата



С очаквания за добри добиви на ечемик и пшеница започна жътвената кампания в Бургаско. Реколтата се прибира вече навсякъде в областта с 407 високотехнологични комбайна. В региона предстои да бъдат ожънати 712 000 декара пшеница, като при тях има намаление с около 28 000 декара. Увеличени са площите с ечемик с 40 000 декара и  те са около 200 000.

„Очакваме нормална реколта, ечемика между 400 и 550 кг. от декар. Това са много добри добиви, пред вид, че природата не бе много благосклонна – беше сухо и с високи температури. За пшеницата от това, което виждаме и от опита от предни години се надяваме добивът да е малко по-добър– между 450 и 600, което за нашия регион е добре, защото есента и цялата зима бяха много сухи, посевите изникнаха късно и късно се развиха“, коментира очакванията на земеделците Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско.

Николай Киров, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско

По думите му метеорологичните условия са принудили местните производители да започнат събирането на реколтата по-рано от обикновено. 

"Има колеги в областта, а и в района на Ямбол, които извадиха комбайните по полетата още на 9 и 10 юни. Това отново ни показва, че климатът се променя и ние трябва да се съобразяваме с това", каза Киров. 

Той посочи, че много от стопаните вече са сключи сделки „на зелено“ и е оптимист за реализирането на тазгодишната реколта.  


"Надяваме се, че ще можем да продадем зърното на добра цена. Почти всичко от миналата година вече е продадено, а вносът на украинско зърно не е проблем за българските стопани“, коментира Киров.

Жътвата на пшеница и ечемик вече е в ход навсякъде в областта. От Съюза на зърнопроизводителите в Бургаско коментираха, че българското зърно се продава в страните от Близкия Изток, Индия, Иран, Тайван и Китай и няма проблем при реализацията му. 

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прекъсвания на сигнала на БНР Бургас в Царево днес

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Царево.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя Папия  на честота 91,7 MHz. Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно от 9 до 17 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 24.10.24 в 09:39

Църквата "Св. Димитър Солунски" в Айтос посреща празника си с нова икона на светеца (СНИМКИ)

Църквата “ Св. Димитър Солунски“ в Айтос, която е на 180 години, ще посрещне храмовия си празник на 26 октомври с нова икона на светеца – воин. Той е закрилник на града и айтозлии празнуват на Димитровден. Решението за това е взето на заседание на Общинския съвет през 1994 г. и е свързано с юбилейната 150 годишнина от създаването на..

публикувано на 24.10.24 в 09:30
Снимката е илюстративна

Поставят в Бургас плоча в памет на бежанците от Македония и Тракия

Мемориална плоча ще бъде открита в Бургас в памет на хилядите българи бежанци от Македония и Тракия, заселили се в града до 30-те години на XX век. Тя ще бъде поставена днес /2 4 октомври/ от 10.30 часа в Морската градина, съобщават от Общината. Отчитайки големия принос на българските бежанци за развитието на социалния, икономическия и културния..

обновено на 24.10.24 в 09:24

Земеделците могат да кандидатстват за компенсация на щетите от пожарите през лятото

От днес земеделските стопани, претърпели щети от пожарите през лятото на тази година, могат да кандидатстват за помощта de minimis за компенсиране на загубите. Фермерите имат само 10 дни, в които да подадат заявленията си в Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". За да имат право на подпомагане стопаните трябва да имат протоколи за..

публикувано на 24.10.24 в 08:33

В ямболското село Скалица откриват приют за бездомни

В ямболското село Скалица ще бъде открит център за временно настаняване на бездомни хора. Периодът за настаняване в приюта ще е до три месеца. На откриването ще присъства социалният министър Ивайло Иванов, както и  изпълнителният директор на Фонд „Социална закрила” Марина Сарадинова.  Приютът се  намира в сградата на бившия  филиал на Центъра за..

публикувано на 24.10.24 в 08:18

Пускат парното от 1-и ноември в Бургас

Пускат парното за бургазлии от 1-ви ноември, съобщиха от бургаската топлофикация. Заради хладното време обаче има много молби от абонати, които искат да им  бъде пуснато топлото още преди старта на новия отоплителен сезон, коментира директорът на дружеството Христин Илиев. Той увери, че поскъпване на услугата не се очаква и сметките ще са..

публикувано на 23.10.24 в 13:03

Временна организация на движението се въвежда на бул. „Тракия“ в Бургас

Във връзка прокопаване на две места на бул. „Тракия“ за реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас, от 11:00 часа днес, до 22 ноември, се въвежда временна организация на движението, както следва:  - по бул. „Тракия“ в кръстовището с ул. „Янко Комитов“ се затваря платното за движение от бул. „Янко Комитов“ към ул. „Яни Попов“ от страната на блокове 18 и..

обновено на 23.10.24 в 08:16