Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийският университет и Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет в Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море.

Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и други мидени култури, вкл. и стриди. Технологията ще бъде различна от познатите до момента и ще бъде изцяло закрепена на дъното на морето, без да създава затруднения за преминаване на рибарски плавателни съдове.

Експерименталният център е изцяло с научна и без комерсиална цел, ще представлява научна лаборатория в открито море и няма да бъде ферма за култивиране и продажба на миди.

С този проект Тракийски университет ще затвърди присъствието си в района на Царево и съвместното партньорство, като освен възможност за летни практики, ще даде и поле за развитие на специфични за морския регион специалности.

На по-късен етап се предвижда и проектиране на демонстрационен център за рибни култури.

„Партньорството с Тракийски университет е стратегическо и дългосрочно в направление образование – обучение на студенти чрез летни практики и тук на място, но и в науката – чрез участие в общи проекти. То има огромна добавена стойност не само за Царево но и за цялото Южно Черноморие. До момента освен, че базата е приведена във вид годен за експлоатация изцяло за сметка на университета, се обучават студенти, но и сме кандидатствали по няколко общи проекта за европейско финансиране. Университетът има нашата подкрепа и аз ще предложа удължаване на срока на договора за ползване на базата в гр. Царево.“ заяви кметът на общината Марин Киров.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сменят директорите в 13 бургаски училища и още 19 в областта

Конкурси за нови директори в 32 училища в област Бургас обяви Регионалното управление на образованието.  13 от тях са в град Бургас, останалите са в Айтос, Карнобат, Несебър, Каблешково, Камено, Слънчев бряг и селата Пирне, Оризаре, Бата, Горица, Струя, Планиница, Череша, Снягово, Трънак, Факия, Лозарево, Съединение. При повечето причината..

публикувано на 19.07.24 в 11:33

Стотици пожарникари, горски и военни четвърти ден се борят с огъня в община Болярово

Четвърти ден продължава пожарът в крайграничната община Болярово. Остава в  сила частичното бедствено положение обявено в пет населени места. В борбата с огъня са включени стотици пожарникари, горски служители, военнослужещи. В района има противопожарни екипи и тежка техника от няколко области, в готовност са и два хеликоптера от Авиобаза Крумово, както..

публикувано на 19.07.24 в 10:54

Калин Стоянов: Работим на три фронта в Ямболско, единият от тях тръгва към Турция

Служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов дават брифинг в село Мамарчево.  "На територията на Крайново, Воден и Шарково работим на три фронта, които са доста широка разпрострели пожарите. Единият от тях тръгва към българо-турската граница, която е сравнително близо. Реално има засегнати няколко къщи от селото. Малко..

публикувано на 19.07.24 в 09:35

Кампания за събиране на дарения за пострадалите от пожарите

Кампания за събиране на финансови дарения в помощ на пострадалите от пожарите обяви община Болярово. „Отправяме молба за съпричастност към всички, които могат да помогнат. Благодаря и на всички мои колеги, които помагат на терен, на всички, които ни помагат с хранителни продукти и вода. Съпричастността е голяма. Благодаря Ви!“, каза Христо Христов, кмет..

публикувано на 19.07.24 в 08:40

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново. Премиерът свиква Съвета по сигурността заради пожарите Там са изгорели къщи, някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от турска територия.  Работата на екипите е..

публикувано на 19.07.24 в 08:36
Снимката е илюстративна.

Необходими са промени в няколко закона преди прилагането на модела „замърсителя плаща“ догодина

В началото на следващата година, страната ни трябва да започне прилагането на новия модел за определяне и събиране на таксата „Битови отпадъци“. Предвижда се той да бъде на принципа „замърсителят плаща“. Страната ни вече няколко пъти отлага тази мярка. Първият отложен срок беше през 2019 година. Все още няма яснота как точно ще се прилага този..

обновено на 19.07.24 в 08:15

Възпоменателна церемония на Летище Бургас

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на загиналите, представители на държавата и общината, както и лекари, помогнали на ранените туристи отдадоха..

обновено на 18.07.24 в 22:25