Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха сътрудничество в областта на медицината с посланика на Куба

Посланикът на Република Куба в България Нейно Превъзходителство Мариета Гарсия Хордан е на двудневно посещение в Бургас. Днес тя се срещна с кмета Димитър Николов в неговия кабинет. Двамата се обединиха около мнението, че има потенциал за развитие на нови връзки и възможности, за търсене на общи интереси в различни сектори.

Посланик Хордан предложи да започне комуникация с цел побратимяване между Бургас и Сиенфуегос – един от най-красивите градове на Куба, който е също така развит индустриален център. Там има функциониращ и до днес завод с името „Васил Левски“, построен някога от български работници. В неговия двор е поставена скулптура на Апостола. 

От своя страна Николов поиска партньорство в областта на медицината. Куба от десетилетия е известна със своите добре обучени здравни специалисти, които работят в десетки държави по света, включително на европейския континент. Кметът Николов представи стартиралия проект за изграждане на Детска университетска болница в Бургас. Именно за качественото попълване на нейния екип той търси всякакви възможности. В кабинета на кмета бе говорено и за втора опция – студенти по медицина от Куба да карат стаж в Бургас, който си има факултет по медицина, а скоро ще разкрие и такъв по фармация.

На среща с ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов  обсъдена възможността кубински преподаватели да преподават на студентите по медицина в Бургас. В отговор на това, Н. Пр. Хордан сподели, че университетите в Куба с удоволствие ще откликнат.

В хода на разговора се зароди и идеята за създаването на институт по тропическа медицина в Бургас, който ще е първият в България. Проф. Бозов е убеден, че за бъдещите лекари е от съществена важност да познават този тип болести.

Н. Пр.  г-жа Мариета Гарсия Хордан сподели, че кубински учени са разработили ваксина за лечението на рак на белия дроб, както и лекарство, което лекува диабетно стъпало.


По публикацията работи: Нина Рангелова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С близо 50 000 лева от дарители обновяват детска апаратура в УМБАЛ Бургас

С близо 50 000 лв., събрани от благотворително бягане, ще бъде обновена апаратурата на двете педиатрични отделения в УМБАЛ Бургас. Доброволческата инициатива е на организацията 5km run и се провежда традиционно през определен период от време. Представители и последователи на организацията в цялата страна определят ден, в който бягат с благотворителна..

публикувано на 18.07.24 в 14:37

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на нови данни..

публикувано на 17.07.24 в 14:44
д-р Стефан Шишков, УМБАЛ - Бургас

Неврохирургията на УМБАЛ Бургас отчита ръст на падналите от тротинетка

Расте броят на хората, приети в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас след инцидент с електрическа тротинетка. Случаите са през ден, а преди две седмици половината от леглата в отделението са били заети от такива пациенти. Повечето от пострадалите са мъже. Тревожното е, че освен без каска, те са карали електрическите возила и след употреба на..

обновено на 15.07.24 в 14:30

300 души са потърсили помощ заради горещините в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ в Бургас

Около 300 души са потърсили помощ в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас, каза управителят му д-р Нигохос Топузян. Причината са високите температури през последните две седмици. По-голямата част от пациентите са възрастни хора с придружаващи ги сърдечни заболявания или диабет, уточни д-р Топузян: „Около 200 пациента..

обновено на 12.07.24 в 12:52

На плаж до 12.00 ч., след това е опасно горещо

Възрастните хора и децата да не излизат между 12.00 ч. и 15.00 ч. по обед, когато слънцето е най-силно, защото те са най-застрашената група. Това съветва Даниел Страхов, специалист по бедствия и водно спасяване към БЧК в Бургас. Летовниците на плажа също трябва да използват по-ранните часове за своите морски бани, допълни Страхов...

публикувано на 11.07.24 в 11:55

Продължава ремонтът на детските отделения в УМБАЛ Бургас

Напредва ремонтът в детските отделения на УМБАЛ Бургас. Със собствени средства на болницата, 70 000 лева, отпуснати от Община Бургас и средства на дарители, се подобряват условията, в които се лекуват най-малките пациенти. Дейностите се извършват поетапно, тъй като не е възможно отделенията да бъдат затворени изцяло и да спрат да приемат пациенти. В..

публикувано на 10.07.24 в 10:16

НЗОК и БЛС изясняват как ще се плаща на аптеките

Очаква се днес да станат ясни окончателните правила, по които Здравната каса ще плаща на аптеките за отпускане на лекарства, заплащани напълно от здравния фонд. Димитър Маринов: Някой се опитва да саботира договарянето между аптеките и НЗОК Те се договарят между ръководството на Касата и Българския фармацевтичен съюз, а причина за търсенето на..

публикувано на 09.07.24 в 08:19