Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Логопед: Електронно устройство трябва да се дава на дете след третата година

Телефоните в ранна възраст могат да попречат на общуването

| обновено на 19.06.24 в 11:22
Снимка: FreePik

За развитието на речта и уменията за общуване често пречат електронните устройства, които се дават на децата в ранна възраст. Това посочи логопедът Ива Александрова. Тя уточни, че позитивното родителство върви с поставянето на граници и всяка майка в крайна сметка намира къде точно е линията.

Понякога майката е уморена и затова дава телефон на малкото си дете, за да успее да си почине, но балансът е много важен, посочи експертът:

„Разбирам ги майките! Но около шестия месец в кората на мозъка започва един пик, един бум на тези части от мозъка, които ще отговарят за речта. Това, което се опитваме да направим и с всички лекции, е как да направим така, че да не стигнем до даването на устройство, да изместим момента, в който даваме устройства след третата година. От една страна да се развие речта, да се развият уменията за общуване и социалните умения.“

В момента търпим последиците от Ковид пандемията. По кабинетите има деца, родени през 2020 година, които от липсата на достатъчно комуникация със света, сега имат нужда от допълнителна помощ, допълни Ива Александрова.

Общуването с бебето също е много важен процес на заздравяване на връзката с родителя, допълва експертът. Тя съветва бременните да комуникират със своето дете, за да може след като то се роди, да познава гласа на майката и на бащата.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Констатираха огнище на инфлуенца в птицевъден обект в село Болярско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на инфлуенца А (грип) в птицевъден обект в с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В обекта се отглеждат над 350 000 птици. Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада с. Болярско, общ. Тунджа, обл. Ямбол. В 10-километровата..

публикувано на 25.10.24 в 12:49

Извън опасност е животът на Полина, която обедини цял Карнобат

Животът на Полина, която обедини цял Карнобат в кръводарителска акция, е извън опасност. Младата жена, която с двете си деца пострада в тежка катастрофа на 5 октомври, е преместена от реанимацията на УМБАЛ Бургас.  „Състоянието й беше много тежко, тежка съчетана травма, 9 счупени ребра, травма на гръдния кош, което уврежда механиката на дишането,..

публикувано на 25.10.24 в 10:36

В Сливен няма данни за огнища на шарка и чума по овцете и козите (ОБНОВЕНА)

Към момента няма данни за разпространение на шарка и чума по овцете и козите на територията на община Сливен. Това стана ясно на заседание на общинската епизоотична комисия. На него официалният ветеринарен лекар за oбщината д-р Веселин Василев информира, че в страната вече има констатирани случаи на заболяването.  Комисията взе решение да се..

обновено на 24.10.24 в 17:23

Безплатни изследвания за диабет, белодробни, сърдечни и ракови заболявания в Бургас

Безплатни изследвания за диабет тип 2, белодробни и сърдечни заболявания, рак на дебелото и правото черво и маточната шийка организира Регионалната здравна инспекция в Бургас в рамките на скринингова програма.  Тя ще продължи от 28 октомври до 5 декември и ще се провежда в ДКЦ „Ел Масри“. Необходимо е предварително записване по телефона (056/844 737)..

публикувано на 24.10.24 в 16:53

Неонатологията в УМБАЛ Бургас получи важна апаратура след благотворителен турнир

Благотворителен футболен турнир събра средства за важна апаратура за Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас. Закупени са 4 перфузора и 2 неонатални уреда, измерващи жизнените показатели на бебетата, настанени в кувьози в университетската областна болница. Апаратурата вече е предадена на отделението по неонатология. Там се грижат и лекуват..

публикувано на 24.10.24 в 09:42

Включват 34 селища от Бургаско в европроект за детско здравеопазване

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 млн. евро. Един от тях касае и пряко Бургас. Един от големите  доставчици на мобилни..

обновено на 23.10.24 в 11:16

Безплатно изследване за гръбначни изкривявания при деца в Сливен

В Сливен предстои безплатен скрининг за ранна диагностика на гръбначни изкривявания при деца , който ще започне в началото на ноември. Целта на изследването е ранната диагностика и навременно насочване към последващ лечебен процес. Изследването ще бъде осъществено в медицинските кабинети на училищата по предварителен график. Кампанията е инициатива..

публикувано на 23.10.24 в 09:20