Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Снимка: МОН

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература. 

Министерството на образованието и науката публикува на сайта си верните отговори от изпита. 

В петък предстои да се проведе националното външно оценяване по математика.

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 2 юли. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СУ „Йордан Йовков“ получи химн от „Музикаутор“

Собствен химн има вече Средно училище „Йордан Йовков“ в Бургас. Той е създаден в рамките на третия сезон на инициативата „Светилник“ 2023/ 2024 „И мойте песни все ще се четат“ на организацията на автори и композитори Музикаутор. Името на химна е „Лястовички бели“. Това е директна препратка към творчеството на Йовков, каза учителят по музика в..

обновено на 08.07.24 в 09:00

Бургас е трети по успех в България на изпита по математика след 7. клас

Област Бургас е с третия най-силен резултат в България по математика от изпита след  7. клас. Това показват обобщените данни на Министерството на образованието и науката, съобщи Регионалното управление на образованието в града. На първите две места са  София и Варна. На националното външно оценяване по български език и литература областта е на шесто..

публикувано на 08.07.24 в 08:41

Сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас ще бъде цялостно обновена

Текат ускорени строително-ремонтни дейности в сградата на ОУ „Антон Страшимиров“ в Бургас. От Общината информират, че са завършени голяма част от фасадите, които са топлоизолирани. Обновява се отоплителната система. Монтирани са фотоволтаични панели. Предвижда се осигуряване на достъпна среда и обособяване на СТЕМ център.  Образователната среда ще бъде..

публикувано на 04.07.24 в 15:14

БСУ е одобрен за Европейски университет на пристанищните градове

Бургаският свободен университет (БСУ) вече е част от алианс на Европейските университет на островните, пристанищните и крайбрежни територии (ЮНИКоуст) - European University of Islands, Ports and Coastal Territories (EUNICoast). Това е възможно след  решение на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура от 28 юни 2024 г. Проектът..

публикувано на 04.07.24 в 12:10
Проф. Христо Бозов

Ректорът на "Проф. д-р Асен Златаров" поиска преименуване на университета

Преименуване на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ поиска ректорът му проф. Христо Бозов в писмо до Бургаския общински съвет. Той предлага новото име да е Бургаски държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“. В мотивите си ректорът посочва, че акцентирането на Бургас начело на името ще подчертае традициите и практиките в образоването на..

публикувано на 04.07.24 в 07:30

Бургаските седмокласници изкараха оценка "Добър" и по български, и по математика

Регионалното управление на образованието обяви обобщените си данни за резултатите от изпитите след 7. клас в Бургас и в останалите общини от областта.  И по двата предмета средният брой точки в областния град надвишават средните за страната. "Малко по-добре сме от националното ниво, което значи, че има още доста какво да свършим" - коментира пред..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Децата от Лятната академия организират базар с кауза до Часовника

Лятната академия за деца и ученици към Националната художествена академия - филиал Бургас организира благотворителен базар под надслов "Деца помагат на деца". Събитието цели да се съберат средства за закупуването на материали за рисуване за деца в нужда. Благотворителният базар се организира за втора година. От една седмица..

публикувано на 02.07.24 в 14:30