Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

| обновено на 23.06.24 в 11:08


15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в университета NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, ще трябва да се случи догодина, когато навърши необходимата възраст.

Велизара е ученичка от Италианската гимназия в Бургас и възпитаник на Центъра за млади таланти, където изучава „Дизайн“. Миналата година се е класирала на трето място в Националната олимпиада по италиански език, така че няма притеснение, че ще се справи с предстоящото предизвикателство догодина.

„От доста малка ми харесва да рисувам, но с модния дизайн се занимавам от 5-ти клас и ходя на курс в Центъра за млади таланти. Те ни научиха как да правим основни дрехи като панталон, пола. Моделите за ревютата са по-сложни и за тях трябва повече помощ. Това все пак е модел, чрез който трябва да покажеш себе си и е по-сложно да намериш точната кройка, точният плат, детайлите“, обясни Велизара. Тя допълни, че все още няма точно определен стил, а предпочита да опитва нови неща, защото в изкуството има много различни начини, чрез които да изразиш себе си.

Конкурсът „Ревю в кутия“ е разделен на три етапа. При всеки един от тях участниците получават кутия с два или три плата, конци и други необходими пособия, за да изработят дреха по зададената тема.

Първата тема беше „Да се появиш днес означава да съществуваш в очите на другите“. Имаше мрежест розов плат, син плат и един, който беше на зелени и сини точки. Реших, че е най-добре за тази тема да направя нещо, свързано с природата“, разказа Велизара Карайотова.

При втория етап, участниците са изработили дрехи, свързани с андрогенната мода. „Реших да изработя панталон, върху който е прикрепено парче плат, за да изглежда сякаш е и панталон, и пола. Горната част реших да бъде нещо като елече с буфан ръкави от белия плат“, обясни Велизара.


Третият последен етап, до който са достигнали 15 участници, е бил на тема „ Историята в модата – модели от различни епохи, съчетани с елементи от настоящето“. Велизара е почитател на китайската култура и поради тази причина е направила модел в този стил. Стъпвайки на идеята за традиционната тясна Cheongsam рокля, тя създава гащеризон. „Този тип китайски рокли по принцип не са с такъв плат, не са толкова лъскави. Исках да е нещо не толкова екстравагантно. Реших да обърна плата на обратно и да използвам долната част на плата като лице. Беше предизвикателство да направя ръкавите, защото синият плат не беше толкова разтеглив“, обясни Велизара. 


Модата определено ще е сферата, към която ще се насочи тя след като завърши бургаската гимназия. Мечтата й е това да се случи именно в Италия, защото страната има традиции в тази област. Курсът, в който ще се включи Велизара догодина в университета NABA, ще я подготви да изготви собствено портфолио. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10