Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

| обновено на 23.06.24 в 11:08


15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в университета NABA (Nuova Academia di Belle Arti) в Милано, ще трябва да се случи догодина, когато навърши необходимата възраст.

Велизара е ученичка от Италианската гимназия в Бургас и възпитаник на Центъра за млади таланти, където изучава „Дизайн“. Миналата година се е класирала на трето място в Националната олимпиада по италиански език, така че няма притеснение, че ще се справи с предстоящото предизвикателство догодина.

„От доста малка ми харесва да рисувам, но с модния дизайн се занимавам от 5-ти клас и ходя на курс в Центъра за млади таланти. Те ни научиха как да правим основни дрехи като панталон, пола. Моделите за ревютата са по-сложни и за тях трябва повече помощ. Това все пак е модел, чрез който трябва да покажеш себе си и е по-сложно да намериш точната кройка, точният плат, детайлите“, обясни Велизара. Тя допълни, че все още няма точно определен стил, а предпочита да опитва нови неща, защото в изкуството има много различни начини, чрез които да изразиш себе си.

Конкурсът „Ревю в кутия“ е разделен на три етапа. При всеки един от тях участниците получават кутия с два или три плата, конци и други необходими пособия, за да изработят дреха по зададената тема.

Първата тема беше „Да се появиш днес означава да съществуваш в очите на другите“. Имаше мрежест розов плат, син плат и един, който беше на зелени и сини точки. Реших, че е най-добре за тази тема да направя нещо, свързано с природата“, разказа Велизара Карайотова.

При втория етап, участниците са изработили дрехи, свързани с андрогенната мода. „Реших да изработя панталон, върху който е прикрепено парче плат, за да изглежда сякаш е и панталон, и пола. Горната част реших да бъде нещо като елече с буфан ръкави от белия плат“, обясни Велизара.


Третият последен етап, до който са достигнали 15 участници, е бил на тема „ Историята в модата – модели от различни епохи, съчетани с елементи от настоящето“. Велизара е почитател на китайската култура и поради тази причина е направила модел в този стил. Стъпвайки на идеята за традиционната тясна Cheongsam рокля, тя създава гащеризон. „Този тип китайски рокли по принцип не са с такъв плат, не са толкова лъскави. Исках да е нещо не толкова екстравагантно. Реших да обърна плата на обратно и да използвам долната част на плата като лице. Беше предизвикателство да направя ръкавите, защото синият плат не беше толкова разтеглив“, обясни Велизара. 


Модата определено ще е сферата, към която ще се насочи тя след като завърши бургаската гимназия. Мечтата й е това да се случи именно в Италия, защото страната има традиции в тази област. Курсът, в който ще се включи Велизара догодина в университета NABA, ще я подготви да изготви собствено портфолио. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реставрираха стара сграда на ул. "Фердинандова" в Бургас

Стара сграда на  ул. „Фердинандова“ в Бургас е изцяло реставрирана, съобщават от Община Бургас.  Преди това тя беше в лошо състояние. Поради тази причина Общината е издала предписание преди няколко години. Собствениците на сградата са я възстановили изцяло със собствени средства.  От Община Бургас посочват, че имат готовност да съдействат при..

публикувано на 27.06.24 в 15:12

Бургаският жаргон на Митко Иванов отново среща читатели

Второ допълнено издание на книгата на Митко Иванов „Бургаският жаргон до 1989“   ще бъде представено от 18.30 часа в двора на Регионалната библиотека в Бургас. Изданието е богато илюстрирано с документални снимки, към него има и речник. Над 350 думи, които носят специфичния дух и атмосферата на морския град и неговите хора, допълват..

обновено на 26.06.24 в 12:15

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на..

обновено на 25.06.24 в 15:43

Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас

Голям Еньовденски венец от 77 билки и половина, сплете Етнографският музей в Бургас, спазвайки традицията. Деца и възрастни минаха през него три пъти за здраве.  Вярва се, че на този ден от годината слънцето свети и топли по един особен начин, а магическата сила на билките е най-силна рано сутрин.  Затова и преди първите лъчи на..

публикувано на 24.06.24 в 15:31
Ченгене скеле

От Ченгене скеле: Политиците или рибарите лъжат повече?

В южните части на Бургаския залив има местност, където морето се врязва между тръстиките край малка рекичка. Това е "Циганският залив". Името е старо и носи спомена за годините, когато на това място са се разтоварвали кораби с въглища. Това място сега е рибарското селище Ченгене скеле. То води началото си от седемдесетте години на ХХ век,..

публикувано на 24.06.24 в 12:02

Студентите от специалност „Моден дизайн“ показаха креативност и артистичност

Артистични и провокативни облекла представиха студенти от специалност „Моден дизайн“ към бургаския филиал на художествената академия. Проектът „Мода без граници“ показа нетрадиционния подход на младите хора към модата и наученото в академията – преплитане на материи, асиметрични форми и специални техники. За годишното модно ревю разказва един от..

публикувано на 24.06.24 в 11:27

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37