Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От "Възраждане" - Бургас искат повече контрол при спазването на обществения ред

Борис Аладжов припомни, че партията ще подкрепи правителство единствено с мандат на „Възраждане“

| обновено на 24.06.24 в 16:02

Общински съветници от ПП„Възраждане“ внесоха предложение в местния парламент да се засилят контролните функции на Общината по отношение на наредбите за опазването на обществения ред. Те визират образуващите се локални сметища около контейнерите в Бургас, безразборното паркиране на превозни средства и тротинетките в пешеходните зони на града. Това стана ясно на днешната пресконференция на регионалната структура на партията, преди утрешното заседание на Общинския съвет.
Бургаският депутат Борис Аладжов припомни, че партията ще подкрепи правителство единствено с мандат на „Възраждане“.


„За тази сесия, която предстои утре от „Възраждане“ внесохме едно предложение - да се засилят контролните функции на Общината, за спазване на обществения ред и нормативната уредба за това. Става дума за локалните сметища около контейнерите,  неправилното паркиране на автомобили по тротоарите, което възпрепятства преминаването на пешеходци, майките с детски колички и хората, които са с двигателни затруднения. 

Има и обсебени общински терени, това са улиците и поставените на тях туби с вода, за да се пазят паркоместа. Да не забравяме и карането на електрически превозни средства, каквито са тротинетките в забранените за тях места. За съжаление контролът особено през последните години е изключително занижен, най-вече в крайните квартали на Бургас. Там хората са оставени да се справят сами и се повтаря мантрата, че може там да се разчита на гражданското самосъзнание. 

Затова ние предложихме да се съставят графици, които да включват обходи, особено в комплексите и кварталите на Бургас, да бъдат целодневни, както и да следят за спазването на общинските наредби. В постоянните комисии към Общинския съвет, когато е гледано това предложение на „Възраждане“, съветниците са гласували с „въздържал се“. Не срещаме подкрепа от тях. Също отпор срещаме и от секретаря на Община Бургас Божидар Кънчев, който със странни доводи не приема тази идея, с оправданието, че не е редно ние да казваме на кмета как да си организира служителите, че УКОРС  (Управление при кризи, обществен ред и сигурност)
били малко. 

Направили сме справка, на щат са 31 служители на УКОРС.

Още няколко са важните акценти, свързани с утрешната сесия на Общинския съвет.  Единият е свързан с две спортни игрища, които да се дадат за безвъзмездно ползване срещу направена инвестиция. Срокът обаче е 30-годишен. Игрищата са в комплексите „Изгрев“ и „Славейков“. Този срок е притеснителен, според нас трябва да е 10 години. Това ще предложим в зала. 

Другата тема е свързана с един проблем за утрешната сесия. Изграждането на две кръгови кръстовища в к-с „Меден рудник“. Да, има нужда от отпушване на движението, всички знаем какви тапи се образуват на входа и изхода на комплекса. Едното от тези кръгови кръстовища е на пресечката на ул.„Захари Стоянов“ с „Георги Попаянов“.  Притесненията ни там са, че там се свързват два потока от превозни средства, едните идват от вътрешността на комплекса, а другите от останалата част на ж.к. и от посока Средец. Едно такова кръгово кръстовище не съм убеден, че ще реши проблемите, по-скоро може да ги задълбочи.  Към момента „Меден рудник“ има един вход към квартала. Ако започнат такива ремонтни дейности, които са по изграждане на кръгови кръстовища - задръстванията не си представям откъде ще започват и ще има огромни тапи, каквито са и в момента на Сарафово. “

Предвид политическата ситуация в момента и консултациите  на президента Румен Радев с три от политическите партии и коалиции, преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство, бургаският депутат на „Възраждане“ Борис Аладжов посочи:

„Ние нееднократно сме заявявали, че ще подкрепим единствено правителство с мандат на ПП„Възраждане“. В коалиция няма да влизаме. Още повече, че сборът на формациите, които са в Народното събрание показва, че в тази конфигурация, като изключим ДПС и ГЕРБ-СДС има 125 гласа, които могат да подкрепят евентуално правителство с мандат на „Възраждане“.

Още информация в репортажа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешната комисия в НС пита МВР защо BG-ALERT не е проработила при пожарите

МВР ще обяснява на депутатите от вътрешната комисия защо системата BG-ALERT не е проработила в районите на последните пожари. Ще бъдат обсъдени и мерките за придобиване на нова техника за пожарникарите. Първоначално посочената причина бе спирането на тока. Проблем е имало и с обхвата, който да осигури мобилната връзка. И макар мобилните..

публикувано на 25.07.24 в 08:14
Димитър Главчев

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели..

публикувано на 24.07.24 в 14:11
Архив

Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат настанени в хотели

Правителството ще разгледа въпроса за обезщетяване на пострадалите от големите пожари в страната. Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че ако хората останали без покрив желаят ще могат да бъдат настанени в хотели.  Главчев припомни, че помощите за пострадалите са първо по линия на социалното министерство 1578 лв. за неотложни нужди плюс 2500 лева..

публикувано на 24.07.24 в 12:59

Главчев: Пожарът около село Воден е локализиран

Към момента обстановката е спокойна, най-големият пожар около село Воден е локализиран, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който отговаря на въпроси от медии и граждани в директно излъчване на страницата на правителството във Фейсбук. По думите му, предстои до края на деня да бъдат преместени силите, които се намират в пострадалия..

публикувано на 23.07.24 в 10:58
Димитър Главчев, служебен министър-председател

Служебният премиер ще отговаря на въпроси от граждани на живо във Фейсбук

Служебният министър-председател Димитър Главчев ще отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Началото на живото излъчване ще е от 10 часа. Могат да се задават въпроси както по време на излъчването, така и предварително - под анонса в социалната мрежа . Част от вече отправените са..

публикувано на 23.07.24 в 07:47
Н. Пр. Йоси Леви Сфари, посланик на Държавата Израел в България

Иран е заплаха за целия свободен свят. Има стъпки, които ЕС трябва да предприеме

Хутите държат двама заложници от България. "Хамас" също държи двама заложници от България. Има стъпки, които България – както и всяка друга държава от ЕС – трябва да предприеме, за да предотврати бъдещи нападения и да се бори с тази терористична дейност, заяви посланикът на Израел в България Н. Пр. Йоси Леви Сфари в интервю за БНР Бургас. Той..

публикувано на 22.07.24 в 17:45
Контейнер за временно настаняване, с. Воден.

"Възраждане" искат засегнатите от пожарите да бъдат настанени в хотели

Парламентарната група на "Възраждане" ще внесе утре в Народното събрание проект на решение пострадалите от пожарите, чийто дом е бил разрушен от пламъците, да бъдат настанени в хотели в близките градове за сметка на държавата. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. Според него е недопустимо хората да живеят във фургони, а..

публикувано на 22.07.24 в 11:21