Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменски специалитети в етнокухнята на бургаския музей

Дамите от дружество "ХОМ" приготвиха магданозени кюфтенца и грис халва

| обновено на 25.06.24 в 15:43

Пред многобройна публика в двора на Етнографския музей днес бе направена демонстрация на арменска кухня. Събитието е част от инициативата Етнокухня на регионалния музей и е свързано с проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“. В него Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически музей. В приготвянето на арменските специалитети участва и Арменското благотворително дружество „ХОМ". От 18.30 отново в двора на музея ще бъде представена книгата на д-р Мъгърдич Мелконян „Моят роден град Бургас. Спомени за времето от 1930 – 1945 година", която живо и увлекателно описва града от онези години.

Традиционни ястия с летен привкус приготвиха дамите от благотворително дружество "ХОМ". Маргарет Шиханян, която е председател на дружеството, сподели за рецептите:

"За вас ще приготвим лещени и магданозени кюфтенца. Лещените кюфтенца са подходящи, както за зимния, така и за летния сезон, защото може да ги направите и да стоят в хладилника доста време. Подходящи са също по време на пости, защото в тях няма нищо блажно. Вътре има леща, булгур, много зелени подправки-това, което е дала градината.-магданоз, босилек, пресен лук. Магданозът е присъства в много голяма част от арменската кухня. Любима зелена подправка е. В лещените кюфтенца ще има също булгур, зехтин, подправки като сол, черен пипер, малко лютив пипер, кимион, който също е сред любимите подправки в арменската кухня."



Азнив Саркисян е майсторка на грис халвата, демонстрира го и днес с приготвянето й в етнокухнята на музея. Арменките са добри кулинарки и държат на традициите, разказа тя:

"От дете гледах мама как готви и аз съм готвила вместо нея. Тези рецепти са събрани в специална книга, събрани са рецепти от хора от цяла България. Грис халвата се научих да я правя по този начин от една леля. Тя ми казваше-няма да пържиш, защото е вредно за стомаха. Печеш гриса във фурната, правиш сиропа и смесваш докато се сгъсти. Сваляш от огъня, покриваш с кърпа, за да поеме влагата и почваш да рониш с вилица, за да стане ронлива. Това е тайната!"

Още за арменската кухня и за работата на благотворително дружество „ХОМ“ ще ви разкрием в предаването „Ева в неделя“ във втория почивен ден след 13 часа.

Още чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дядо Коледа и „Български пощи“ очакват най-красивото писмо

За 30–та поредна година „Български пощи“ организират конкурса „Най-красиво писмо до Дядо Коледа“. Срокът за участие е 18 декември 2024 г. В конкурса ще участват писма с правилно изписан адрес на подателя, за получател да бъде посочено само „За Дядо Коледа“ и да бъде заплатена пощенската услуга. Всички писма отговарящи на условията ще получат отговор..

публикувано на 25.11.24 в 16:10

Виолета Пефтичева с овърсайз модна линия и съвети за коледните фотосесии

Естествената обстановка в дома е най-добрият декор за коледната фотосесия. Това са тенденциите през последните години, коментира  популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева. По думите й вече не се харесва това всички да се обличат в пижами и да се снимат в заучени пози. Тук важна роля играе и добрият фотограф, който трябва да умее да..

обновено на 25.11.24 в 12:56

платена публикация
BLACK FRIDAY промоции в Ability Spa

Черният Петък има дълга и интересна история, която започва с хаоса по улиците и се превръща в глобално събитие, очаквано от милиони хора. Днес той е не само възможност за изгодни покупки, но и за осъзнат избор – да инвестираме в това, което наистина има значение. В Ability SPA вярваме, че Черният Петък е не само време за пазаруване, но и за инвестиция..

публикувано на 25.11.24 в 12:00

Никулденски пешеходен тур „Следи от миналото“ на 1 декември

В навечерието на бургаския празник Никулден, в  града - „Вечен като морето”, за втора поредна година учениците от XI А и XII А специалност „Екскурзоводско обслужване“ в СУ „Епископ Константин Преславски” ще влязат в ролята на екскурзоводи заедно с техния преподавател по теория и практика  Николина Димитрова. Те ще разкажат на жителите и гостите на града..

публикувано на 25.11.24 в 11:47
архив

Приказна светлинна украса за Коледа в Бургас

Бургас се подготвя за Коледа. Украсата тази година ще бъде още по-красива и мащабна, в момента се поставят светещите елементи по централната улица „Александровска“, доукрасява се елхата на пл. Тройката. Обновяват се и светещите елементи по главните пътни артерии на града.  "И тази година целта е тук да е най – красивата празнична украса в..

публикувано на 24.11.24 в 15:30

Иманярски легенди от сливенския край

Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..

обновено на 20.11.24 в 14:54

платена публикация
Как да разпознаем качествените детски дрехи?

Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..

публикувано на 19.11.24 в 11:30