Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншът: Държавата бави пристигането на работници от трети държави

Проблемите на туристическия бранш с работниците от трети страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. 

Липсата на синхронизация между действията на българските институции води до нови разходи, нерви и бюрокрация за бизнеса, а друга част от законодателните изисквания граничат направо с абсурда. 

Кризата за работна ръка в туризма, а и не само там, ще се задълбочава с годините и затова държавата трябва да изготви стратегия. Както знаем, обаче, българската държава не може да се похвали със стратегически решения,  а всичките и действия са форсмажорни, което пък е причина да живеем в непрекъснат стрес. Така се случва и с българския туризъм. 

Новият туристически сезон започна с мъка, защото десетки работодатели по морето бяха изправени пред тежка криза заради липсата на работна ръка. За целта те се бяха подготвили да посрещнат работници от трети страни като Киргизстан, Узбекистан, Непал и Бангладеш. 

Да, но държавата ни забави с месеци издаването на работни визи, затова и работниците вместо през май, пристигнаха в края на юни, като има и такива, които тепърва ще пристигат. Те идват тук с визи за 3 месеца тоест могат да останат до края на септември. Могат да останат, но не могат да работят. 

А защо това е така, обяснява Пламен Дотов – юрисконсулт в миграционен център, където се очакват 4500 работници от Узбекистан, които вече имат осигурени визи.

Какво мислят работодателите за бюрокрацията и несинхронизираните процедури, в които са включени агенции, министерства и служби по сигурнастта. Проблемът коментира и Веселин Налбантов, хотелиер и зам.-председател на БАХР.

Ресторантьор от Созопол сподели, че 33-ма работници от Узбекистан вече са пристигнали и чакат да започнат работа.

По българското Черноморие много от работодателите имат над 100 служители. Според промени в Закона сега техните заплати трябва да се превеждат по банков път, но как да бъдат открити банкови сметки на чуждестранните работници. Дали това изобщо е възможно, коментира и Пламен Дотов.

От Министерството на туризма за целия куп абсурди получих един отговор. Законите ни били съобразени с тези на ЕС и нищо не може да се направи. Ах, този ЕС как удобно всеки път прикрива законодателната ни безпомощност.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проверка установи: Няма инвазия на медузи по българското Черноморие

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 02.07.24 в 12:41

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. Проби за чистотата на морската вода извършиха от независима лаборатория на плаж Поморие-изток. "Резултатите са чисти. За микробиология по-скоро се взема...

публикувано на 02.07.24 в 12:23

Ретро уикенд от 5 до 7 юли в Бургас

Ретро уикенд ще предложи Община Бургас в края на седмицата. Поредното тематично събитие ще се проведе в периода 5-7 юли, а програмата му включва ден на китайската култура с много активности, киноложка изложба, Гръцка вечер на остров Света Анастасия, както и интересни събития, свързани с духовността и изкуството на Изтока - тридневното събитие в КЦ..

публикувано на 01.07.24 в 11:24
Сниката е илюстративна

Започва лятната контролна кампания на НАП по Черноморието

Националната агенция за приходите започва лятната си контролна кампания за спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. В нея ще се включват и командировани фискални инспектори от вътрешността на страната. До края на сезона предстоят над 6 000 проверки на ресторанти, нощни заведения, магазини, атракциони, паркинги и..

публикувано на 01.07.24 в 10:19

Първи исторически чартър от Узбекистан кацна на Летище Бургас

Първи исторически чартърен полет със 135 туристи от Узбекистан посрещнаха с воден салют на Бургаското летище. Гостите получиха от ръководството на летището и сувенири за спомен от страната ни. Българският посланик в Узбекистан Н.Пр.Стояна Русинова заяви, че вече се работи да бъдат осигурени полети от азиатската държава и за зимния..

публикувано на 30.06.24 в 17:24

Парното и топлата вода поевтиняват, най-много с 14% в Бургас

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под две на сто..

публикувано на 30.06.24 в 13:32

Основни храни поскъпват на борсите у нас

Повечето основни хранителни стоки, зеленчуци и плодове поскъпват на борсите в страната през последната седмица на юни, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА. Индексът на тържищните цени  (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у..

публикувано на 30.06.24 в 09:43