Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редакторите на "Море" със заявка за нови рубрики и визия на списанието


Бургаското списание "Море" е с нова визия и нови редактори - Добрина Топалова и Бина Калс. Това е вторият брой за тази година и първо издание след избора на ново ръководство на Сдружение "Бургаска писателска общност", което издава списанието с финансовото съдействие на Община Бургас. За акцентите в  обновената концепция и подбора на автори,  редакторите поясниха.

"Читателите на списанието ги очаква едно приятно вълнение от страниците на "Море", което се постарахме да изглежда по един по-различен начин и да има една по-устойчива визия. Има неща и които няма да се променят, като заглавие, шрифт и т.н.", каза Бина Калс.

"Текстовете трябва да си хармонизират, т.е. те един до друг да стоят добре. Няма значение от какви региони са творците. Има значение дали се поддържа естетическият баланс, дали те правят един баланс, в който няма слабо и силно", поясни Добрина Топалова.

„Море” дебютира през 1980г., като скоро изданието надхвърля регионалната си рамка.  Списанието е едно от национално значимите списания за художествена литература. През годините от първото издание до сега е претърпяло няколко трансформации и смяна на редакторски екипи. За историята на литературното списание, в статия в новия му брой, разказва поетът и драматург Недялко Йорданов.

 "Помня с какво вълнение го започнахме, как се събрахме. Дълго мислихме какво трябва да представлява и накрая решихме, че трябва да е от една страна бургаско, а от друга страна национално. И то продължи тези две линии", каза Недялко Йорданов. 

Сега списанието е и с  нов дизайн. Той е създаден от Денислава Велева, възпитаничка на Националната художествена академия. 

За обогатена концепция, с нови рубрики и в следващите броеве на списание „Море” дават заявка от  редакторския екип. А междувременно представянето на новия брой в Дома на писателя в Бургас събра десетки творци и почитатели на литературата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт пленер в Царево стартира през този месец

От 23 юли в град Царево стартира нов проект като част от културната си програма: „Арт пленер Царево“. Тази инициатива ще събере шестима талантливи художници за едноседмично творческо пътешествие от 23 до 28 юли, което ще завърши с голяма изложба в последната вечер. В проекта участват петима художници, един скулптор и един фотограф, всеки от които..

обновено на 24.07.24 в 16:18

Как се раждат хитове от стихове разказва Костадин Филипов

С текстове към две от песните финалисти на „Бургас и морето“, популярният телевизионен водещ Костадин Филипов прави своя дебют на фестивала. Едната от тях е озаглавена „Просто любов“ и е автобиографична, разказа авторът. "Текстът е много по-различен от това, което сме слушали до сега, не е просто за любов, въпреки че се казва "Просто любов". Мога..

обновено на 24.07.24 в 14:16

Септември ще е месецът на културата в Созопол

Културните мероприятия в Созопол продължават до септември. Ще бъдат отбелязани два юбилея – 40 години празници „Аполония“ и 50 години от обявяването на Созопол за архитектурно-археологически резерват. Това уточни Мария Вълчева от отдел „Култура“ в морския град: „А на 14 септември предстои гала боксова вечер. Очаква се присъствието на много..

публикувано на 24.07.24 в 12:30

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31