Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов, политолог: Вторият мандат изглежда пропилян

След национален съвет от "Продължаваме промяната" обявиха, че остават конструктивна опозиция

Снимка: БНТ


Вторият мандат изглежда пропилян, най-вероятно ще се върви към нови избори. Прогнозата е на политолога и областен координатор на "Продължаваме промяната" Емил Соколов пред БНР-Бургас. Той коментира и процесите в ДПС:

"Проблемът идва изцяло от желанието на г-н Пеевски да консолидира цялата власт около себе си. Дали ще се разпаднат и г-н Доган ще успее да си върне контрола предстои да видим, но определено конфликт има и истеричното поведение на говорителите на ДПС в медиите е доказателство, че всячески се опитват да прикрият разрива, който се е случил. Много е вероятно да успеят, но така или иначе не са в състояние да реализират мандат, защото сами вътрешно не са обединени, което прави какъвто и да е разговор за търсене на парламентарно мнозинство, което идва отвън, невъзможен, при положение, че те не могат да сплотят собствената си парламантарна група."

След национален съвет, от "Продължаваме промяната" обявиха, че остават  конструктивна опозиция, тъй като в този формат на Народното събрание няма условия за формирането на проевропейско и антикорупционно правителство. Тепърва ще обсъждат идеята на ДСБ за третия мандат, с който да бъде направен опит за съставяне на "технически кабинет". Соколов посочи:

"Желанието да се мислят някакви варианти с третия мандат е основно продиктувано от това, че да отидем на избори отново септември месец ще доведе най-вероятно до катастрофално ниска избирателна активност, тъй като това ще са седмите избори за няма 4 години. Освен всичко останало конфигурацията няма да е много по-различна от сегашната, т.е. отиването на избори ще е някакво тупане на топката и отново най-вероятно ще стигнем до тази патова ситуация, а трябва да се потърси някакъв изход от политическата криза. Такъв изход в момента в тази парламентарна аритметика нито е лесен, нито е приятен, нито даже знаем дали е възможен, но това, което е сигурно е, че няма как да продължим да бъдем без редовно правителство до зимата. За съжаление, от всички политически сили наблюдаваме подхвърляне на горещия картоф.и стигаме до това, че всъщност преди 9 месеца, когато имахме правителство, въпреки всички критики, които то отнесе, това поне беше работещ вариант. Докато в момента даже нямаме чернова на работещ вариант, който да изкара държавата от патовата ситуация." 

Имаме ясна програма и управленски приоритети, но в момента няма и наченки, че някой иска да работи по промени в службите и регулаторите, добави Соколов, коментирайки възможността да се търси "анти статукво обединение".

Повече чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат

Депутатите от парламентарната група на Движението за права и свободи се събират днес в сградата на Народното събрание във връзка с втория  проучвателен мандат за съставяне на правителство. За заседанието на парламентарната група бе съобщено вчера от председателя ѝ Делян Пеевски, който свика Председателски съвет на Движението. Пеевски: Представители..

публикувано на 09.07.24 в 08:18
Областният лидер на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов

ДПС Сливен призовава за единство и сплотяване на партията

За единство и сплотяване на партията призова Областният съвет на ДПС Сливен в декларация. В нея се изразява подкрепа за почетния председател д-р Ахмед Доган и съпредседателите Делян Пеевски и Джевджет Чакъров и изпълнителните органи на партията.  Областният лидер на ДПС Мустафа Мустафов обяви, че общото мнение на Областното ръководство е, че..

публикувано на 08.07.24 в 11:44
Участници във вчерашната среща разпространиха след разговора снимка с почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Неофициално: Предстои среща между Доган и Пеевски

По неофициална информация днес предстои среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя Делян Пеевски и депутатите, подкрепили проектокабинета "Желязков". Вчера на среща на депутати от партията с Ахмед Доган в лятната му резиденция в парк "Росенец" беше решено да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва уставът..

публикувано на 07.07.24 в 07:36

След срещата при Доган: Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС като се спазва устава на партията и се възобнови работата на колективните органи. Това е решението взето след днешната среща на 17-те депутати на партията, заедно с изключения от парламентарната група Рамадан Аталай с почетния председател Ахмед Доган. Това са депутатите от ДПС, които гласуваха против..

публикувано на 06.07.24 в 17:40

Представители на ДПС се събират в лятната резиденция на Ахмед Доган

Среща на депутати и членове на ДПС се провежда в лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец. Почетният председател събира тези, които изпълниха волята му и не подкрепиха кабинета на Росен Желязков. Около 11. 20 ч пристигна Рамадан Аталай, но отказа коментар пред чакащите журналисти. Именно той  обяви, че Ахмед Доган е препоръчал Движението да не..

публикувано на 06.07.24 в 11:46

Англичани в Бургас не очакват промени след изборите във Великобритания

„Не очаквам сериозни промени след изборите във Великобритания. Две партии се редуват в управлението на страната от много години“. Така коментира вотът в обединеното кралство и победата на Лейбъристите над Консерваторите, англичанинът Дейвид Грифитс, който живее в Бургас. Той поясни, че разликите не са много големи. Така например и едните и другите..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Шестима депутати напускат ПГ на "Величие" – групата им се разпада

Шестима депутати от  "Величие" са подали заявление за напускане на парламентарната група. Това са  Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова. Така на практика парламентарната група се разпада и престава да съществува, тъй като изискването, за да бъде формирана група, е да има минимум 10..

публикувано на 05.07.24 в 10:11