Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключиха подводните проучвания в залива Ченгене скеле до Бургас

3
Снимка: РИМ Бургас



През месец юни са проведени подводни издирвания на археологически обекти в залива Ченгене скеле. Те бяха организирани от Регионален исторически музей – Бургас със средства на Общината.

Проучванията са извършени от екип на Националния исторически музей под ръководството на проф. д-р Иван Христов. Изследвани са 5 зони, разположени на различни места в залива.

  • Зона със стъклени съдове

Тук през 2020 и 2021 г се откриха десетки фрагменти от стъклени предмети. Установено е, че плитчината е на дълбочина -2 – -2,5 м, с площ от около 15 дка с каменисто дъно. Изказано е предположението, че е възможно стъклата да са изсипан товар от лодка или кораб по време на буря и силно вълнение, което допълнително е засилено от плитчината и стърчащите скали.


Вероятността останките на кораба, превозващ стъклените съдове, да е в близост до мястото на откриване на стъклените фрагменти е много голяма. Основание за тази хипотеза ни дават откритите под вода няколко фрагмента от железни котвени вериги и силно фрагментирани керамични съдове носещи белези на керамично производство най-общо за Късното средновековие и Възраждането.

До началото на таз годишната подводна експедиция колекциите от стъклени находки от коментираната зона на Националния исторически музей и Регионалния исторически музей – Бургас включват 310фрагментирани и цели съдове, които прилежно са описани и публикувани.

През юни 2024 г. са открити нови 112 цели и фрагментирани стъклени съдове. Успех на водолазния екип е локализирането на зоната с най-голяма концентрация на стъклени находки.

Новите находки са важен извор на информация за слабо изследваната тема за потреблението, търговията и производството на стъкло на Балканите през Късноосманския период. До този момент е предложена хипотезата, че съдове най-вероятно са произведени в работилница на остров Мурано, Венеция, през втората половина на XVI в. или началото на XVII в. Тук въпроса за точната датировка на стъклените предмети и вероятното корабокрушение остава открит още повече, че мястото около рифа не е допроучено.

  • Зона с концентрация на фрагменти от керамични съдове от Елинистическата епоха

Втората зона е маркирана при случайно откриване на керамично струпване западно от зоната със стъклата. Тя достига плитката част на западния бряг на залива и варира в дълбочина от 5 до 1, 5 м. На площ от 100 кв. м. е открито керамично струпване с фрагменти от елинстически строителна и битова керамика. Сред находките следва да откроим малък оловен щок от римската епоха и каменна рибарска тежест.


  • Зона около нос Чироза

Разположена е източно от нос Чироза и обхваща площ приблизително от 400 кв. м. При подводните огледи видимостта е била ниска. Установен е голям нанос от пясък. За разлика от предишните проучвания в зоната липсват находки с изключение на фрагменти от елинистическа строителна керамика и каменни бойни ядра.

  • Късносредновековен пристан (скеля) Ченгене скеле

Основната скеля в залива Ченгене скеле е била разположена в югоизточния край на едноименния залив и на 1 км югозападно от днешното Рибарско селище. Този пристан е често коментиран в запазените писмени сведения на европейските дипломати от XVIII-XIX век. На сушата от тази зона започва местността Кюмюрлука – място от което преди 100-200 години са се товарели дървени въглища.

При огледа е открита концентрация на фрагменти от късноантични и средновековни амфори. От средновековните предмети са разпознати части от амфори тип III по Гюнсенин с датировка XII-XIII век.

Всъщност керамичните находки доказват установена хилядолетна традиция в усвояването на тази част от залива за товарно-разтоварни дейности.

  • Манастирско пристанище

За т. нар. манастирско пристанище срещу остров Св. Анастасия на материка споменава Ив. Карайотов. Според него средновековният метох “Свети Георги” се е намирал на нос Чукаля, в съседство с манастирското пристанище, обслужващо остров Света Анастасия. Сведения по темата откриваме в ръкописа от1884 г. на бургаския възрожденец Стоян Шивачев. Той споменава, че „на изток то (Ченгене скеля) граничи с малкия борун Чокаля гдето е и манастирското малко пристанище и манастирския метох и кория.... В старо време този манастир бил много по-благосъстоятелен от сега и тогава освен множеството впрегатен и за подвоз едър добитък имал и малка една марина - малки и големи лодки и каици и много гости от риболовци, от които днес има още няколко “.

Но къде точно се е намирало това изнесено второ манастирско пристанище? Върху българската военна карта от 1907 г. източно от нос Чукалята е отбелязан пристан св. Анастасия. Морският подход към остров Св. Анастасия е ставал от малкото заливче Бухос разположено между нос Каремидар бурун и нос Чукалята. Заливът е защитен от север от нос Чукалята. Тук според Димитър Янчев (председател на рибарско сдружение „Морски сговор“)е бил изграден голям кладенец.

При подводен оглед в залива са намерени фрагменти от керамични съдове от XVIII-XIX век, както и части от късноантични амфори. Открити също така железeн рог от котва.

Проведените проучвания през лятото на 2024 г. допълват историята на залива Ченгене скеле с нови данни и находки. Очертава се изключително перспективна зона за подводни разкопки в югоизточната част на залива.

Новите находки ще бъдат експонирани в археологическия музей на Бургас след консервация от специалисти.

повече може да чуете в звуковия файл: 
По публикацията работи: Ивайло Пеев Стефка Бакърджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Черна чайка долетяла във Варна от остров Свети Иван?

Възможно е черната чайка, която през почивните дни стана хит в социалните мрежи, да е долетяла във Варна от остров Свети Иван. Това коментира за Радио Варна Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците. Той обясни, че преди три години на острова е била заснета друга черна чайка. Иванов припомни, че на остров Свети Иван се..

публикувано на 09.07.24 в 13:20

Тибетски монаси изработиха мандала за мира и спокойствието на България

Близки до Далай Лама тибетски монаси изработиха пясъчна мандала за мира и спокойствието на България. Делегацията пристигна в Бургас от индийския град Дарамшала по покана на Фондация “Калпатару”. За няколко дни жителите и гостите на морския град имаха възможност да се докоснат до древни практики, свързани с духовността и изкуството на Изтока...

публикувано на 09.07.24 в 13:08

Александра Тодорова, "Кралица на Бургас 2024": Момичета, бъдете естествени и винаги себе си!

Александра Тодорова, носителката на титлата „Кралица на Бургас“ гостува в студиото на БНР - Бургас в предаването "Ева в неделя". Тя е на 17 години, ученичка в Търговската гимназия и учи счетоводство. Преди дни тя спечели короната в конкурса за красота, който се проведе в Летния театър.  В него се включиха още 15 момичета с перфектни..

публикувано на 07.07.24 в 15:00
Виктор Францес е първият вляво

Виктор Францес - успешният предприемач отдаден на хинду философията

Виктор Францес е успешен интернет предприемач с опит в развитието и управлението на иновативни интернет компании в Азия и Източна Европа. Той е софтуерен ентусиаст, някои от разработките му се използват от компании за сигурност, а също в настоящите му организации. Виктор Францес е един от основателите Орбител, алтернативна..

публикувано на 07.07.24 в 13:00

Гигантските охлюви се завръщат в Бургас

Изложбата на гигантски африкански охлюви се открива днес в Бургас. Експозицията на „Флората“ включва над 20 вида. В зала 6 ще може да видите и да докоснете истински великани сред сухоземните охлюви. Разнообразието от форми и размери сред сухоземните охлюви е поразително - с черупки, без черупки, кръгли, спирални, винтообразни, с фантастични..

обновено на 06.07.24 в 09:14

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е открит (ВИДЕО)

Фестивалът на пясъчните фигури бе открит тази вечер в Бургас. Темата на 17-тото издание е „В света на цирка“. С изпълнения на Бургаския духовен оркестър и деца от балетната школа на Марина Змеева бе даден старт на фестивала . Заместник-кметът по култура Диана Саватева заяви: "Всяка година надграждаме. Тук на това място идват от..

публикувано на 05.07.24 в 19:53

В петък отваря врати цирковата арена на Пясъчните фигури в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури, ще отвори врати този петък за 17-та поредна година. Откриването е от 18:00 часа, а за доброто настроение ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър на Бургас и децата от балетната школа на Марина Змеева. Фестивалът е с вход свободен в деня на откриването. Темата тази година е „В света на цирка“, а експозицията на..

обновено на 05.07.24 в 10:39