Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Узунов: Над 150 нарушения за половин месец констатираха данъчни инспектори

Христо Узунов - гл.експерт Дирекция "Комуникации", НАП - Бургас
Снимка: Свобода Атанасова

Над 150 са нарушенията на данъчното и осигурително законодателство по Черноморието. Това констатираха данъчни инспектори при проверки, само две седмици след началото на лятната контролна кампания на Националната агенция за приходите. Извършени са над 800 проверки, половината от тях са по Южното Черноморие. Проверени са търговски обекти, питейни заведения и такива за хранене, атракциони и др. Днес инспектори имаше и в Созопол.

Най-честите нарушения, на които се натъкват данъчните инспектори при проверките са за неиздаване на фискален бон и разлика в касовите наличности. Това обясни говорителят на приходната агенция в Бургас Христо Узунов:



„Тоест едно е отбелязано на касовия апарат, а друго е в касата. Мога да кажа, че нашата лятна кампания дава своите резултати, защото отчитаме подобряваща се фискална дисциплина по Черноморието. Отчитаме и промяна в поведението на търговците и на бизнеса, както и отчитане на реалните обороти. 

Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. В рамките на проверките се прилага способът „таен клиент“, осъществяват се явни наблюдения, при които за определен период от време се проследяват продажбите и резултатите се сравняват с предходни периоди. Фискалните инспектори използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Под активно наблюдение са поставени стотици обекти по крайбрежието.


В териториалните структури на приходната агенция във Варна и Бургас са получени общо 44 сигнала от граждани за неиздаване на фискален бон. По тях са образувани незабавни проверки, които са потвърдили получената в НАП информация.

Над 500 са проверките само по Южното Черноморие, съставените актове за нарушения са 118. Имаме установени 7 обекта, работили без фискално устройство. От началото на кампанията имаме регистрирани 27 сигнала от граждани за неиздаване на касова бележка.

В 8 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство. Данните от извършените проверки в рамките на лятната контролна кампания тази година показват, че фискалната дисциплина по българското Черноморие се подобрява. До момента не са установени сезонни работници, полагащи труд без сключен договор с работодателя“, каза Узунов.


В проверените днес заведения в Созопол не бяха констатирани нарушения. Управителите им не бяха притеснени. Какво споделиха Ростислав Иванов и Елина Тумбатерова:

„Не, няма от какво да се притесняваме. Всичко е коректно, работим за повече клиенти - сериозна фирма сме, издаваме касови бележки.“
„Аз съм изрядна, при мен не се взимат пари без касова бележка. Плащаме си данъците, така трябва да бъде.“

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.

Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – , което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на телефона на Информационния център: 0700 18 700.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникар от екипа, изпратен да угаси пожара в парк

Пожар пламна в парк "Росенец" до Бургас

Пожар избухна в широколистна гора в парк "Росенец" до Бургас.  На място бе изпратен един противопожарен автомобил с екип от огнеборци.  Огънят е обхванал малка площ. В парка се намира лятната резиденция на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган, където днес отиде съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той напусна..

публикувано на 13.07.24 в 15:08

АПИ ограничава движението на камиони над 20 тона в 6 области

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на камиони с тегло над 20 тона в шест области утре (14 юли) между 13 и 21 ч, съобщи пресцентърът ѝ. Причината е очакваното горещо време с температури над 35 градуса на сянка . Целта е да се намали рискът от деформации на пътната настилка и да се опази животът и здравето на пътуващите. Областите са..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Пожар. Снимката е илюстративна.

Пожарът в Ямболско се разрасна на 6000 дка, гори и широколистна гора

На б лизо 6000 декара се разрасна пожарът, който избухна вчера в  района на ямболските села Мелница и Гранитово. Първоначално той обхващаше 1000 дка сухи треви и храсти.  В момента няма опасност за населените места, уверяват властите. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Продължава..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община Хисаря,..

публикувано на 13.07.24 в 10:59
Горски пожар. Снимката е илюстративна.

Продължава гасенето на пожара между Мелница и Гранитово, включват военни с тежка техника

Продължава гасенето на избухналия вчера голям пожар между елховските села Мелница и Гранитово. В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, които ще направят просеки за ограничаване разпространението на пожара. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села, съобщи кметът на Мелница Стефан Пеев. „Въпреки..

публикувано на 13.07.24 в 08:16

Оставиха в ареста полицая, задържан за побой до къмпинг "Градина"

Оставиха в ареста полицая Христо Петров, който беше задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина".  По време на заседанието в Районния съд в Бургас, където беше гледана мярката му за неотклонение, беше разпитан бащата на обвиняемия - Иван Петров. Той обясни, че синът му  научил от социалните мрежи, че е..

публикувано на 12.07.24 в 17:40
Ямбол - Съдебна палата

Експертиза потвърди: 32-годишният арестант в Ямбол се е обесил

Във връзка с медийни публикации, свързани с разследването по досъдебно производство, образувано за смъртта на 32-годишен мъж в арестно помещение на РУ на МВР-Ямбол, Окръжна прокуратура-Ямбол съобщава, че назначената от наблюдаващия прокурор съдебномедицинска експертиза е изготвена. Заключението на вещото лице, което е осъществило експертизата..

публикувано на 12.07.24 в 14:08